Irák se sbližuje s aliancí Íránu a Ruska

 

Krach Islámského státu na Blízkém východě se stal nevyhnutelným. Bagdád se stále více připojuje ke koalici Íránu a Ruska. Členové koalice se informují o poznatcích z rozvědek podle dohody z roku 2015, bez vědomí USA. Irák pomohl Moskvě zajistit v sousední Sýrii ruskou vojenskou přítomnost tím, že umožnil ruským vojenským letadlům přelétat nad svým územím, když Bulharsko na příkaz Spojených států přelety vojenských letadel mířících na Blízký východ nepovolilo.

 

Íránská media informovala, že v minulých dnech podepsaly Írán a Irák dohodu o rozšíření vojenské spolupráce  v boji s terorismem a extrémismem. Tato dohoda jistě vyvolá nechuť ve Washingtonu. Státní informační agentura Íránu IRNA uvedla po podepsání dohody v Teheránu: „Rozšíření spolupráce a výměna zkušeností v boji s terorismem, extrémismem, ohledně bezpečnosti hranic, výuková, logistická, technická a vojenská podpora jsou některými z úkolů tohoto memoranda.“ Příští den řekl viceprezident Iráku Núri al-Máliki v Moskvě Lavrovovi o spokojenosti Bagdádu, že RF hraje v Iráku významnou roli.

 

Bagdád chce provádět vyváženou politiku ve spolupráci s Ruskem, aby nedocházelo k nepořádkům, jejichž důsledkem by byly cizí politické programy zanášené do země. Irácký představitel vysoce ocenil Rusko za odvrácení krachu v Sýrii. Vyjádřil znepokojení před možnou „novou etapou“ v Iráku po pádu IS. Irák se možná v důsledku „regionálních vměšování“ střetne s novými politickými událostmi. Přiznal, že je proti referendu o nezávislosti Kurdistánu, které se očekává na konci tohoto roku. Proti kurdské nezávislosti v Iráku dávno vystupuje Írán. Je nebezpečí, že by to podnítilo Kurdy v Íránu udělat totéž. Ministři obrany Íránu a Iráku podepsali memorandum ohledně bezpečnosti hranic, materiálně technického zabezpečení, boje s terorismem a informačního programu. Trump Írán obvinil z destabilizace Blízkého východu a z podpory teroristických skupin v regionu.

 

Spojené státy podpořily Irák v jeho boji proti IS, pomáhaje osvobodit Mosul, hlavní baštu teroristické skupiny v zemi. Mezitím se Bagdád stává stále více spojencem Teheránu. Írán a Rusko pomohly Asadovi, aby zůstal u vlády. Teherán a Moskva zajistily svoji vojenskou přítomnost v Sýrii s pomocí Iráku. Lavrov ocenil výměnu zpravodajských informací s Bagdádem. Rusko se několik dní před svojí kampaní v Sýrii v roce 2015 dohodlo s Irákem, Sýrií a Íránem, aniž by informovalo Obamu. Přijatá dohoda pomohla Rusku rozšířit svůj politický a vojenský vliv v syrském konfliktu. Ve Spojených státech paktu z tohoto období nepřikládali velký význam.

 

Převzato z Vestikavkaza.ru

28. července 2017

outsidermedia.cz