Hofer prohrál poté, co opustil referendum o EU a podpořil silnější EU

 

Vytvořeno 6. 12. 2016 8:51

      

Rakouská strana Svobodných (FPÖ) neuspěla se svým pokusem o získání prezidentského úřadu po šokujícím příklonu svého kandidáta Norberta Hofera k EU.

 

Tento bývalý inženýr v minulosti tvrdíval: „Je-li Brexit odpovědí na centralizovanou Evropskou unii, kde jsou národní parlamenty zbavovány pravomoci a kde se unii vládne jako státu …, tak budeme muset v Rakousku uspořádat referendum.“

 

Vůdci EU od britského odhlasování odchodu 23. června projevili všechny známky toho, že chtějí postupovat právě v tomto kurzu. K jeho potvrzení si hlavy Německa, Francie a Itálie jako místo svého prvního významného summitu po referendu vybrali válečnou loď zakotvenou poblíž hrobu otce zakladatele EU Altiera Spinelliho a této příležitosti využili k oznámení pokroku v plánech na založení Evropské armády.

 

Avšak zrovna, když vůdce kampaně za Brexit Nigel Farage uvítal Hoferův slib jako projev toho, že „politická revoluce“ se z Velké Británie a ze Spojených států přelévá i do Rakouska, tak nadějný prezident kapituloval pod tlakem eurofilů a naléhal na bývalého principála UKIP, aby se „do toho nepletl“.

 

Referendum o EU není „něčím, co bych chtěl,“ vyhlásil a dokonce zašel až tak daleko, že prohlásil, že touží po „silnější unii“.

 

Na Hofera se pohlíželo jako na silného kandidáta proti establishmentu, co v prvních volbách v květnu byl někde ve 30 000 hlasů rozdílu. Před tímto příklonem k EU jej průzkumy tipovali jako horkého favorita na vítězství v nedělním hlasování – což bylo opakování po původním pokusu, které bylo nařízeno soudem poté, co „závažné“ volební podvody vrhly pochybnosti na legitimitu výsledku.

 

Levicoví komentátoři i mimo Rakousko zaskočení Brexitem a ohromení rozhodným vítězstvím Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách tvrdili, že porážka Hofera byla zvrácením vlny vzedmutí širšího proti-globalizačního hnutí.

 

Vypadá to ale, že nadšení pro kandidáta FPÖ nejspíš výrazně uvadlo se ‚změnou‘ jeho euroskepticismu po jeho náhlém a neočekávaném kroku, kdy zas zapadl do jednotného šiku převažující politické ortodoxie EU, což jej zbavilo přitažlivosti představitele hnutí proti establishmentu, které přivodilo výsledek Brexitu a do Bílého domu přivedlo Trumpa.

 

Prezidentství Rakouska teď připadne Hoferovu sokovi Alexandru Van der Bellenovi, Zelenými podporovanému nezávislému známému svým silně pro-imigračním postojem, podporou aktivistů otevřených hranic a důrazem na rakouské „závazky“ k těm 90 000 migrantům, kteří v poslední době do země přišli.

 

Tato záplava vyvolala domácímu obyvatelstvu značné těžkosti, když případ desetiletého chlapce znásilněného migrantem, který tvrdil, že trpěl „sexuální nouzí“, dosáhl mezinárodní proslulosti.

 

Odsouzení tohoto migranta bylo později zrušeno v šokujícím rozhodnutí nejvyššího soudu, který nabyl dojmu, že žalobcům se nepodařilo doložit, že migrant věděl, že ten školák s tím není svolný.

 

Zdroj: breitbart.com

AC24.cz