Hitlerův věrný druh ,,slavně" osvobodil Mussoliniho. Po válce vraždil pro Izrael

 

Autor: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-R81453,_SS-Obersturmbannf%C3%BChrer_Otto_Skorzeny_an_der_Oder_retouched.jpg|Popisek: Otto Skorzeny

Dnes, 10:00

Otto Skorzeny byl SS standartenführer Waffen-SS, jehož komando v roce 1943 osvobodilo svrženého diktátora Benita Mussoliniho ze zajetí. Po válce pak plnil zvláštní úkoly pro izraelský Mossad.

Život Otta Skorzenyho byl nesmírně pestrý a zajímavý. Na začátku třicátých let minulého století, kdy v Německu zuřila hospodářská krize, se mu nedodařilo sehnat práci, a tak rozčarovaný vstoupil v roce 1931 do NSDAP. Brzy navázal kontakt s nacistickými špičkami, jako byl například Ernst Kaltenbrunner, později i Adolfem Hitlerem. Jeho parketou se v průběhu války stalo oganizování partyzánských operací .

V roce 1944 vybudoval tzv. Stíhací svazy SS, které uskutečňovaly sabotážní akce. Tou nejznámější pak bylo osvobození Benita Mussoliniho ze zajetí v roce 1943 z horského hotelu Gran Sasso. To se podařilo bez jediného výstřelu. Skorzeny pak sehrál důležitou úlohu při zytýkání spiklenců okolo hrabětě Stauffenberga, který v operaci Valkýra plánoval zavraždit Hitlera a ukončit válku.

Skorzeny byl ke konci válkynasazen na východní frontě, kde mimo jiné vedl přípravu lotyšských a běloruských diverzantů. V rámci ofenzívy v Ardenách zase dostal na povel 2 600 dobrovolníků z řad Wehrmachtu, kteří měli v přestrojení za americké vojáky operovat za spojeneckými liniemi. v samotném závěru války byl Skorzeny nasazen v Bavorsku. JEho Stíhací svazy SS byly nasazeny ve Vídni, kteří likvidovali odpůrce režimu a dezertéry. 15. května se Skorzeny vzdal buď ve Štýrsku nebo Salcbursku Američanům.

Hitlerův oblíbenec strávil nějaký čas v interaci, ale podařil se mu úspěšný útěk za pomoci tří bývalých důstojníků SS, kteří měli na sobě uniformy americké vojenské policie. Skorzeny se dostal až do Argentiny, kde zakotvil. Začátkem padesátých let pak využil nabídky fašistického generála Franca, který ho vzal pod svá ochranná křídla.

Není zcela jasné, jak nacistický prominent vešel do služeb Mossadu. Historikové spekulují o tom, že se jednoduše bál o svůj život, protože Mossad v té době pronásledoval bývalé vysoce postavené nacisty, jako například Adolfa Eichmanna, kterého unesl v roce 1960 z Argentiny. Jisté je to, že Skorzeny byl pověřován klíčovými úkoly, v nichž hrála roli fyzická likvidace, ve které Skorzeny za války ,,exceloval". Jasným faktem je také skutečnost, že mezi největší priority v té době bylo jakýmikoliv prostředky přimět německé vědce, aby přestali pracovat na egyptském raketovém programu. Z toho měl Mossad, respektive Izrael velké obavy.

Skorzeny tak vypracoval pro Mossad podrobný seznam německých firem a jednotlivců, kteří se nějak angažovali v egyptském raketovém programu. Použitím zastrašovacích i jiných metod se podařilo většinu z nich přimět k ukončení spolupráce s režimem prezidenta Gamála Násira. Až na pár výjimek, mezi nimiž byl prominentní vědec pracující v nacistickém komplexu Peenemünde Heinz Krug. Jeho odstranění považoval Mossad jako svůj bezprostřední úkol.

Skorzenymu v této ,,misi" však pomohl sám Krug, který se obával o svůj život, protože dostával výhružné dopisy. Protože věděl, od koho jsou, sám kontaktoval Skorzenyho, kterého si najal na svou ochranu, což byla osudová chyba. 11. září 1962 Skorzeny Kruga během jedné schůzky bez milosti zastřelil. Jeho tělo polil kyselinou a ostatky pohřbili do jámy.

Skorzeny si tak vysloužil uznání špiček Mossadu, které však netrvalo příliš dlouho. Po obměně šéfa Mossadu se změnily priority této tajné služby a bývalý SS standartenführer Waffen-SS se stal ,,přebytečným". 

Otto Skorzeny zemřel v červenci 1975 v Madridu a na jeho obou pohřbech (v Madridu a poté ve Vídni) se sešlo mnoho bývalých esesmanů. Ti před jeho rakví naposled pozdravili zdviženou pravicí.

http://www.securitymagazin.cz/historie/hitleruv-verny-druh-slavne-osvobodil-mussoliniho-po-valce-vrazdil-pro-izrael-1404056575.html