Hitlerovy narozeniny - Německo nese vinu na válce  

23. dubna 1940

 

Tak tam u vás oslavovali narozeniny Adolfa Hitlera. Děkujeme vám, že jste se k té německé provokaci obrátili zase zády jako 15. března. To je nejlepší odpověď. Také prapory visely jen tam, kde musily být. A jestliže se přece někde prapor objevil, kde to nutné nebylo, dobře si ten dům zapamatujte. Četl jsem řeč Hanse Krebse o mohutném výkonu oslavence Hitlera-Schickelgrubra, který právě prohlásil, že vítězství, které Německo v nejbližší době získá, bude nejslavnější vítězství německých dějin. Čechy, Morava a Sudety podle Krebse prý jsou dnes nejklidnější a nejspokojenější země v Evropě. A takové nesmysly se dnes mluví na malém rynečku u Husova pomníku a v doslechu zvonů Týnského chrámu! Až skutečně Hitler-Schickelgruber po zásluze bude odbourán, bude Hans Krebs utíkat jako zajíc a ne jako rak - a přece ho dohoníme a chytíme.

Mělnický rozhlas vám včera lhal, že ani Chamberlain ani Churchill si tento týden netroufali veřejně mluvit. Fakt je, že byli ve Francii na zasedání vrchní válečné rady; proto odřekli řeči, které měli pronést. Zkrátka, ani slovo německým syčákům nevěřte!

Pražský rozhlas dále.hlásí, že Tiso se účastnil slavnostního představení na oslavu tapecírských narozenin v bratislavském divadle. Bratislavský rozhlas hlásí, že se neúčastnil. Je to malý, ale symptomický důkaz, jak vás nacistický rozhlas tahá za fusekli. Slavil Tiso nebo neslavil? Zeptáme se ho, až zase Slováci budou u sebe pány. Zajímavé je, že oslavu bratislavskou uspořádalo německé vyslanectví a ne vláda - je to neobvyklý způsob, ale ukazuje, že vlastni slovenskou vládou je právě německé vyslanectví. To je pěkná sloboděnka!

Norské tažení pokračuje. Angličané i Francouzi přistávají a už se pilně válčí. Terén je obtížný, Němci měli náskok, ale dnešní zprávy ukazují zcela jasně, že se už spojenci zakousli a že nepopustí, pokud Němce nevypráskají ven. Norové se drží, a ačkoliv mají armádičku malou, ukazují, že jsou potomky Vikingů.

Včera na banketě klubu sv. Jiří, patrona Anglie, téhož patrona, jehož sochu máme na třetím hradním nádvoří, promluvil velikou řeč Duff Cooper místo Winstona Churchilla, který byl ve Francii. Pěkně se o nás zmínil a vypořádal se s těmi, kteří by rádi svalili vinu na několik málo nacistických vůdců. Řekl, že totéž Německo, které ovládal cynický pervert Bedřich Veliký, pak surový, falešné telegramy posílající Bismarck a později slabý a nemožný Vilém II., dnes dalo se osedlat hrstkou lupičů pod vedením Hitlerovým. A s tímto Německem, říká Duff Cooper, musíme jednou provždy zúčtovat. Řeč byla přijata s ohromným nadšením a vysílána do celého světa. U hlavního stolu seděli v řadě zástupci Polska, Československa, Finska, Norska a Dánska jako vlaštovičky na drátě. A při pohledu na tato - řekl bych - corpora delicti v osobách svých dobrých přátel vyslanců, uhodila mě do očí znovu hnusná zvlčilost nacistických, sadisticko-pivních Džingischánů a řekl jsem si: Za každou tu svobody zbavenou zemi budete zvláště pykat, hříšníci zatracení — za to naše drahé Československo především. Nepovolíme, neustoupíme a žádné poválečné kňourání nás neobměkčí, to si zapamatujte!

Sir John Simov předložil parlamentu rozpočet. Všem sahá do kapsy, bohatým i chudým, zdražením tabáku a nápojů. Ale disciplina , s kterou se to zde přijímá,  je prostě úžasná.

Některý si zabručí, ale pak si řekne - musí to být - v jiných zemích trpí mnohem víc - a dá si malé pivo místo velkého. Ale je to disciplina dobrovolná, ne robotová jako v Německu. Velká Británie zvítězí a my s ní. O tom, prosím, ani minutu nepochybujte!

A teď jdu domů číst „Babičku" Boženy Němcové, kterou jsem včera po sté začal. Národ, který má takové babičky, nezahyne - žehnej jim Pán Bůh!

Dobrou noc!

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 43-45

reprint vydání z roku 1948