Hitlerova řeč

7. května 1941

 

Mnozí jste slyšeli Hitlerovu řeč a všichni jste o ní četli. Statistiky o mrtvých a raněných v Řecku, které Hitler chrlil z rukávu jako falešná esa, nejsou vlastně ani zajímavé. Že nejsou pravdivé, to jistě víte.

Hitler pochválil Itálii za to, že oslabila Řecko, a blahopřál Mussolinimu k tomuto siláckému výkonu. Zamyslete se trošičku: 45 milionů Taliánů vrhlo se bez příčiny a bez charakteru na 7 milionů Řeků. Ne dost vyzbrojená armáda tohoto thermopylského nástupce natřela to Taliánům doma i v Albánii, a to důkladně. Impérium italské viselo na nitce a tu v nouzi nej větší zaskučel čemokošilatý šakal o pomoc Německa. Dostalo se mu jí a Řecko dnes podlehlo 45 milionům vypráskaných Taliánů a 85 milionům prvotřídně vyzbrojených německých robotů. A teď ve své řeči Hitler gratuluje svému šakalovi, že pomohl oslabit Řecko. Sto třicet k sedmi - to je nevoňavá podívaná a poslouchaná. Ale to ještě není všecko. Bílou slovanskou Lublaň dává Hitler taliánskému hrdinovi za odměnu. A tak, jak trpěli Slovinci okolo Terstu, tak a víc budou trpět bratří lublaňští. Koncem října 1918 utekl jsem z italské fronty do Lublaně, která jásala nad osvobozením. Dnes upadá do mnohem horšího poddanství než zakoušela za Rakouska. Rakouští páni byli ne zrovna slušní, ale zdaleka ne tak zvlčilí jako nepodaření nástupcové Romula a Rema. Tož vám, slovinští spolutrpitelé, posílám pozdrav a lásku a ujištění naprosté a nezvratné, že v Praze budeme zpívat ,,Napřej zastava Slavě“ a v Lublani „Kde domov můj“. A vás doma prosím, abyste si klidně a bez nezřízeného optimismu uvědomili, co zas ti rošťáci vyvedli. Lublaň dali Taliánům — a tomu říkají Neue Weltordnung.

Pavelič v Charvátsku, Mussolini v Lublani a gestapáčtí mistři popravčí v Bělehradě.

Slyším, že Frank chtěl od našich čelných lidí jásavé interview o rozbití Jugoslávie. Slyším, že je dostal jen od nečelných šakalíků. Tak je to dobře. Jednou z nepřekonatelných příčin, proč Hitler nemůže vyhrát, je to, co opět provedl s Jugoslávií. To si je třeba uvědomit v dnešní těžké době.

Pak jsem včera viděl právě přiletěvší americké bombarďáky. A to je také nezvratná příčina, proč Hitler ve své řeči řekl, že letos a na rok - račte rozumět: na rok - budou mít němečtí vojáci lepší výzbroj, t. j. doznal, že válka letos neskončí. Ale to, co se pohrne za rok z Ameriky ve vzduchu a na vodě, to bude ta nej definitivnější příčina, proč Hitler prohraje.

Ubezpečuji vás, že si ten rok nepředstavuji lehký, naopak, ale i to nejtěžší bude stát za protrpění, poněvadž to bude předehrou vrcholně dramatickou, předehrou k vítězství pravdy.

Dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 128-129

reprint vydání z roku 1948