Hitlerova krátká řeč

– Německá propaganda o bolševickém nebezpečí

 

31. března 1943

Nedávná Hitlerova řeč byla mi značným povzbuzením. Mluvil jen dvanáct minut - to tady ještě nebylo - a unavený pohřební hlas svědčil o tom, že ani Hitlerovi, ani „novému evropskému řádu“ se nevede.. Nevyvozuji z toho, že to v Německu už teď praskne, ale že to jde od devíti nebo osmi k pěti, o tom nemůže být pochyby.

Zajímavý byl též tzv. president Hácha, který se shromážděným žurnalistům zaručil, že nemá ani paralysu ani mrtvici, i když špatně chodí. Je to mírně řečeno nezvyklé. Zapadá to pěkně do Hitlerovy reservovanosti. Jaký pán, taký krám a ta Háchova a Moravcova pseudovláda je krám nad obyčej nepěkný. Ty konce páni - ty konce!

Poslouchán německou propagandu v posledních týdnech, nerad sice, ale je to třeba. Hrají výhradně na jedinou rozladěnou strunu, t. j. nebezpečí bolševismu. Ta tam jsou siegheilová jásání, ty tam jsou plány na příštích tisíc let - zbývá jen zoufalý apel na reakcionáře, na ty reakcionáře, kterým ještě nedávno pustě láli v Evropě a ve světě, aby pomohli zdolat společného nepřítele, Sovětský svaz. Je až frapantní, s jak malou inteligencí u nás všech hitlerčíci počítají. Copak si Goebbels myslí, že se rozumní lidé na to dají nachytat? Sověty byly nacisty napadeny, brání se, dávají nám všem příklad, jak se to má dělat. Rusové chtí vymlátit vetřelce ze svého území a to se jim také podaří a k tomu jsou jim všichni spojenci povinni, a to rádi povinni, pomáhat ze všech sil. Uvidíte v krátké době všelicos v Africe a jinde. Stalin nechce ovládnout Evropu. Tento znamenitý vojevůdce a vlastenec chce vyhrát válku, chce, aby se Rusko v klidu, míru a práci mohlo zdárně rozvíjet. A totéž chceme my ostatní pro sovětské Rusko i pro sebe. Pokud se Československa týče, nikdo nás už nebude nikam házet. My si svoje věci vyřídíme sami, ovsem v nejintimnější spolupráci s velkými spojenci a se všemi, kdo chtějí opravdový mír. My, stejně jako ostatní obsazené země, jsme dostali důkladně za vyučenou. Nikdy nebudeme loutkou v rukou žádné velmoci. S Rusy, Angličany a Američany jsme se už dohodli. To, co natropila Hitlerova sadistická intuice, bude smeteno a všichni viníci budou potrestáni. A pak svobodné Československo znovu bude důstojným správcem srdce Evropy. Nepřítelem nás všech je Hitler, nepřítelem úhlavním a na smrt nenáviděným. O tom, jak bude Evropa vypadat, budou rozhodovat všichni spojenci dohromady. Tak prosím vás, nedejte nic na to zbabělé žvanění - nacismus bude z Evropy vypráskán jednou provždy. Když budete poslouchat Goebbelse nebo Moravce, řekněte si pokaždé: Pravý opak je pravda.

Anthony Eden se v krátké době vrátí z velmi úspěšné a výkonné cesty v Americe a Kanadě. Jistě nám řekne, o čem se tam bavili, a mohu vám už dnes říci, že samostatné, demokratické a nikomu jinému než národu našemu patřící Československo bylo na programu.

A proto hlavu vzhůru a ani slova Goebbelsovi nevěřit! V hrdlo lže ten kapesní antikrist stejně jako jeho vulgární pán a vůdce. Dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 235-236

reprint vydání z roku 1948