Heydrich vraždí české vlastence

 

1. října 1941

 

Drazí spoluobčané, president republiky Dr. Edvard Beneš mne požádal, abych vám tlumočil toto:

Jsem s vámi a my všichni zde jsme s vámi v této chvíli utrpení, útlaku, teroru a vraždění našich hodných, vlasteneckých, národní věci oddaných trpitelů. Podobné chvíle zažili naši exulanti za třicetileté války s Komenským v čele, když doma němečtí žoldnéři vraždili a popravovali naše lidi. Podobné chvíle zažili jsme s Masarykem ve válce poslední, když nám zavírali naše nejdražší a popravovali naše legionáře. A přece jsme svůj svátý boj vyhráli a přece ti, kdož byli tehdy v roli vrahů a lupičů, bídně zhynuli, odnesli odplatu tělesnou i morální, stojí dnes na pranýři potupy a budou na něm stát do konce světa. A ti, jichž jménem nás ničili, došli hrozného a zaslouženého trestu. Za to však národ náš po válce poslední a před válkou touto stál na vrcholu své moci a svého vývoje a měl uznání a úctu celého světa.

Tato válka je, drazí přátelé, z největších a nejhroznějších válek celé historie lidské. Nacismus ji připravoval vědomě jako válku totální. To znamená, že se připravoval totálně loupit, totálně ničit, totálně vraždit, pustě, ničemně, zvířecky. Dělá to dnes ve Francii jako v Norsku, v Belgii jako v Holandsku, v Polsku a Jugoslávii jako v Československu. Stal se vyvrhelem lidstva; opakuji - doslova vyvrhelem lidstva.

Celý svět je si toho dnes vědom. Byl jsem si toho naplno vědom již před třemi lety, kdy tak mnozí v ostatní Evropě sotva věci tušili a kdy tak osudně Evropa a svět připustily Mnichov. Proto jsem se tehdy rozhodl uchránit národ od marných obětí, nejít hned do války a vyčkat správné chvíle, až celý svět správně věc uvidí a do boje se proti berlínským netvorům pustí. Tento čas přišel rok po Mnichovu. Dnes si to u nás ten podlý pochop Himmlerův chce nahradit. Zpečeťuje tím však jen osud svůj, svých pánů a pomocníků a celého německého národa. Odplata, která jistě přijde, bude strašná.

Celý svět už poznal, co je dnešní Německo, a to, co se dnes děje, má všude neuvěřitelný ohlas. Urychluje to pád našich odpůrců, konec války, i příchod vítězství. A hodina spojeneckého vítězství bude neslýchané přísná pro všechny Hitlery, Himmlery, Neurathy a Heydrichy. Vy, političtí přátelé doma, vy, příbuzní a přátelé všech popravených a nově uvězněných, buďte si vědomi, že ve svém těžkém smutku máte všechny dobré lidi celého světa na své straně a že i my všichni zde i všichni spojenci chápou, že každý zločin, každé násilí, každá vražda nacistických pochopů v Československu i v ostatních obsazených zemích musí být a bude tisíckrát pomstěna a odčiněna.

Vám všem ostatním v republice dávám pak tento vzkaz: Víme všichni, že máme před sebou cynické vrahy, kteří se nezastavují před ničím. Buďte opatrní, zachovejte klid, nedejte se k ničemu vylákat. Všem nám jde o to, aby zbytečných obětí nebylo. Ale při tom vám slibujeme, že uděláme zde se všemi svými spojenci všechno, aby den pádu vašich katů se co nejrychleji přiblížil a aby odplata naše byla co nejúplnější.

Potud president Beneš.

Tak Eliáše už taky zavraždili. Naši noví nesmrtelní jsou vražděni za to, čemu Heydrich říká zrada. Zradit ďábla nebo Hitlera je contradictio in adjecto. Zradit můžeme jen to, čeho si máme vážit - svou vlast, svou rodinu, svého kamaráda. Jidáš zradil Krista, Eliáš, Bílý, Vojta, Pechlát, Wunsch, Groh, Fischer a všichni ti naši noví nesmrtelní padli pro to, co je nám nejsvětější. Všichni pořádní Čechoslováci stali se zrádci v den Mnichova a 15. března 1939. Pamatujete, jak hluboce otřásla smrt Edith Cavellové celým civilisovaným větem? Tehdejší Němci netroufali si vraždit tak, jak to činí dnes jejich důstojní nástupci, tito pitvomí pouliční Neroni, Krev pražských studentů uschla na tučných rukou Neurathových - ale nezmizela -, krev norských odborářů je čerstvá na drápech Heydrichových. Heydrich a Neurath jedno jest. Dnes zase celý svět - Německo není součástí tohoto světa - dnes zase celý svět stojí s hlavou obnaženou a zatajeným dechem u rakví našich známých a neznámých vojínů. Když začaly přicházet zprávy o hromadných popravách ve Francii, Norsku, Jugoslávii a jinde, čekal jsem s napětím, kdy si Himmler vzpomene také na vás. Vzpomněl si hrozně, zvířecky a hitlerovsky. Heydrich přišel do Prahy zlomit vašeho ducha a zastrašit vás všechny. To se mu ovšem nepodaří!

Trochu se dnes stydím k vám mluvit odtud, kde jsem v bezpečí. Ale víte, jak horoucně jsem s vámi a jak přísahám Bohu Všemohoucímu a se mnou všichni Londýnští, že pomstíme Bílého a jeho druhy mučedníky. Sto Němců za jednoho a to bude málo. Prosím vás, nedejte se strhnout k akcím, na něž krvavé ruce Heydrichovy čekají. Nedejte teď Heydrichovi příležitost. Ukázali jste celému světu, jak jste nezdolní, to zatím stačí. Není ani vaší ani naší vinou, že se v Praze vraždí. Orgie vraždících gestapáků jsou na vrcholu po celé Evropě a vy jste v nich nesměli chybět. Proto žádné stávky, žádné nepředložené demonstrace a manifestace.

Těžko je mi přát vám dnes dobrou noc.

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 170-172

reprint vydání z roku 1948