Henleinovi pohrobci a TOP09 s lidovci se sjedou do Plzně na společný kongres. Budou protesty.

03.09.2016 10:19

 

Sudetoněmecký landsmanšaft míří do Plzně. Organizace vedená spolkovým předsedou Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndem Posseltem připravuje na závěr druhého zářijového týdne velký „komunální kongres“, na němž vystoupí také čeští – a nejen regionální – politici, především z TOP 09. To se však nelíbí řadě organizací, které hlasitě projevují svoji nevoli. Pod okny jednoho z plzeňských hotelů v centru města tak bude protestovat Aliance národních sil, výrazné negativní stanovisko vydal na podnět poslance Jiřího Valenty KV KSČM a rozhodně proti je rovněž Svaz bojovníků za svobodu. Lavíruje magistrát města i obvody (kde převažuje ČSSD) a šušká se o alespoň tiché podpoře i z KDU-ČSL…

 

Na jednání má přijet například starosta sedmého pražského obvodu Jan Čižinský, který by měl pronést úvodní zdravici. Sekreteriát úřadu měsrského obvodu Plzeň 3 ale podle zjištění ParlamentníchListů.cz ještě nemá v ruce oficiální program. Čižinský má prý „nahradit starostu Brna, který se na poslední chvíli omluvil“.

Starosta – nestarosta

 

Dalším „šotkem“ na pozvánce je uvedení hosta a přednášejícího Vladimíra Lobkowicze, který má v sobotu odpoledne předstoupit před auditorium jako (citujeme z pozvánky) „starosta obvodu Plzeň-Křimice“. Dlužno dodat, že starostou není; a jak sám pro PL uvedl, je neuvolněným místostarostou. „Potvrdil jsem svoji účast, ale upozorňoval jsem, že mám funkci místostarosty,“ řekl na dotaz naší redakce potomek poslance, zámeckého pána Jaroslava Lobkowicze (TOP 09).

 

Razantní „ne“ k této akci publikovali na svých stránkách komunisté z Plzeňska. Stanovisko je, jak zjistila naše redakce, z pera poslance za KSČM Jiřího Valenty: „Považujeme konání takovýchto provokací za plivnutí do tváře nejen všem pozůstalým; po všem, co příslušníci českého národa byli nuceni před a v průběhu II. světové války prožít… Jedná se o pokračující, velice nebezpečný trend posledních let, kdy se po otevření Sudetoněmecké kanceláře v Praze a účasti některých ministrů české vlády na sudetoněmeckých srazech začínají akce landsmanšaftu stále častěji přesouvat na suverénní území našeho státu. Statutární město Plzeň jde bohužel těmto snahám částečně v ústrety, o čemž mj. svědčí i konání obdobné konference v Měšťanské besedě před několika lety. Ústa představitelů krajské metropole zůstávají, v postoji k tomuto problému, setrvale němá a v podstatě tak osvědčují legitimitu sudetoněmeckých snah.“

Město (decentně) mlčí

 

V další části prohlášení se odkazuje na minulé aktivity, kde se angažovaly dvě parlamentní strany: „V boji proti spravedlivému odsunu, slovy prezidenta Zemana německé páté kolony, který proběhl podle článku 13 dohody vítězných mocností v Postupimi, dnes aktivně vystupují zejména takoví lidé, jako jsou například čestný předseda TOP 09, současně švýcarský občan Karel Schwarzenberg, místopředseda vlády Pavel Bělobrádek nebo ministr kultury a předseda Ackermann–Gemeinde Daniel Herman (oba KDU-ČSL).“ Nutno říci, že ParlamentníListy.cz oslovily předsedu plzeňské „topky“ Ondřeje Ženíška s žádostí o vyjádření či stanovisko, bohužel bezvýsledně. Kancelář plzeňského primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) ústy – či spíše perem – tiskové mluvčí lakonicky odpověděla: „O setkání sudetoněmeckého landsmanšaftu v Plzni máme pouze neoficiální informaci. Vzhledem k tomu, že se podle zatím dostupných zdrojů jedná o soukromou akci v uzavřené hotelové budově, město v této věci aktuálně nečiní žádné kroky ani opatření.“ Nerozptýlily se tak dohady a fámy, které se šíří městem, že zdravici provede někdo z koaličních radních.

Začal to prý Havel…

 

„Snahu o jakékoliv restaurování tohoto stavu je nutno co nejrozhodněji odmítat, byť tato obnova může být maskovaná sebevíce líbivými slovy a cíli,“ uvádí se v prohlášení komunistů. „Přes všechny akceptovatelné deklarace o příhraniční sousedské spolupráci nebo například o rozšiřování kulturních a společenských vztahů, jde příslušníkům SL zejména o získání majetku a subjektivně se lze domnívat, že i o jakýsi revanš. Z dostupných informací vyplývá, že již v květnu 1991 měl Václav Havel, za pomoci svých věrných, zformulovat s německým kancléřem Helmutem Kohlem ústní pětibodový smluvní balíček, kde se navrhovalo pro sudetské Němce: možnost návratu, získání státního občanství a na jeho základě i možnost získat prostřednictvím kupónové privatizace půdu a majetek. I když naštěstí k realizaci těchto antivlasteneckých snah nedošlo, kontinuitu cynismu, zlovůle a neúcty ke skutečným obětem válečného konfliktu však dnes pociťujeme, například prostřednictvím sudetoněmeckých kongresů na českém území, znovu,“ uzavírá prohlášení KV KSČ z pera Jiřího Valenty k takzvanému „komunálnímu kongresu“ v Plzni.

Henleinovi pohrobci

 

Na oba dva dny má místně příslušný úřad městského obvodu (ÚMO) Plzeň 3 na stole informaci o protiakci. „Na našem úřadě je ohlášeno veřejné shromáždění pod názvem ‚Za trvalý mír‘, které se koná v Pallově ulici v Mlýnské strouze a předpokládaný počet účastníků by měl být okolo stovky,“ informovala ParlamentníListy.cz kancelář tajemníka ÚMO.

 

Jeden z organizátorů akce, Plzeňák Oldřich Lukáš, k tomu pro naši redakci uvedl: „Landsmanšaft je přímým pokračovatelem Henleinovy strany. Jde o bývalé české Němce a jejich potomky, kteří se od doby nástupu nacismu v Německu sdružovali v henleinovské straně, byli cvičeni v zacházení se zbraněmi a byli nacistickým Německem v roce 1938 vyzbrojeni. Byli to ti samí čeští Němci, kteří vytvářeli nepokoje a diverzní akce v českém pohraničí. Jejich kruté činy, které lze v současné podobě označit za teroristické, nebyly nikdy došetřeny a souzeny. Naopak, do dnešních dnů je landsmanšaftem na naše politiky vyvíjen neustálý tlak, aby byly zrušeny konfiskační dekrety prezidenta republiky vyhlášené bezprostředně po skončení války. Sudetští Němci přicházejí do Plzně ne na pozvání obyčejných občanů, ale některých proněmeckých organizací. Přátelství mezi národy se přece nedá zakládat na zjevných nepřátelských postojích a kupování si některých českých politiků.“

Pozvánkové fráze

 

V programu, který končí nedělní bohoslužbou v chrámu sv. Bartoloměje na náměstí Republiky, by měli vystoupit novinářka Lída Rakušanová, poslankyně za TOP 09 Nina Nováková, dlouholetá spolupracovnice plzeňského krajského úřadu a Landratsamtu v Regenu Simona Fink, chomutovský místostarosta Daniel Černý či starosta chodských Poběžovic Hynek Říha. Jak se uvádí v pozvánce, signované Posseltem, akce by měla „… vzbudit zájem o nová partnerství a odstraňovat ještě existující překážky, abychom pomocí kooperací dosáhli společných cílů… Výměna zkušeností a odborné přednášky poskytnou českým a německým komunálním politikům, jejich sudetoněmeckým partnerům i zástupcům německé menšiny v České republice podněty pro další prohloubení jejich spolupráce,“ uvádí mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny, spolkový předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení, bývalý europoslanec Bernd Posselt.

 

Quintus-Sertorius

sertorius@volny.cz

 

Fotografie použita dle Creative Commons broo_am, Valerii9116, broo

Více zde: http://www.quintus-sertorius.net/…/henleinovi-pohrobci-a-t…/