Glosa - Bída rektorského stavu

Jan Žižka  

31. říjen 2017   

Letošní předávání státních vyznamenání u příležitosti výročí založení Československé republiky bylo velmi elegantním aktem. Byly vybrány osobnosti, proti nimž lze jen stěží něco namítat a celý akt byl výborně zorganizován včetně důstojného, inteligentního projevu prezidenta. (Neobjevil se dokonce ani žádný opomenutý příbuzný Hermana.)

 

O to více je zarážející nevychovanost a hloupost některých rektorů Českých vysokých škol, kteří tento vrcholný akt bojkotovali. Nepřekvapuje mne, že nepřijdou lidé typu Kalouska, Hermana nebo Jurečky – spíše si myslím, že je to ku prospěchu věci, ale u rektorů, u kterých lze předpokládat určitá míra vychování a rozumu to překvapuje.


Rektoři by si měli uvědomit, že se nejedná o ně, nejsou to oni, kdo je vyznamenáván a nejsou to oni jako soukromé osoby, které jsou poctěni pozváním, ale jsou to university, které by oni jako jejich představitelé měli důstojně zastupovat.
Nevím, proč rektoři nemohou být přítomni vyznamenávání umělců či vojáků, kteří, na rozdíl od rektorů samotných, jsou osobnostmi, kterých se akt týká. Je to hloupé a dost ubohé. Čím se provinili veteráni či umělci a vědci opravdu nevím, ale vzpomínám si, že za mých studií, byl rektor opravdu někdo.

Literární noviny