Frexitem to začíná

Nacionalistka Le Penová jmenovala 144 bodů, jak změní Francii

Jolana Humpálová

 

Le Penová zveřejnila svůj prezidentský program, obsahuje 144 bodů.

Kandidátka na francouzskou prezidentku Marine Le Penová už nechce slyšet o Francii jako opoře západního světa. Šéfka krajně pravicové strany Národní fronty představila během setkání s voliči v Lyonu 144bodový program, který nastiňuje, jak by Francie pod její vládou vypadala.

 

Ze seznamu vyplývá, že pokud volby vyhraje, Francie skončí v Evropské unii, bude méně zapojená do aktivit NATO a upevní národní suverenitu. Program nápadně připomíná ten, se kterým šel do voleb nynější americký prezident Donald Trump.

 

„Tyto prezidentské volby proti sobě staví dva protiklady,” uvádí francouzská nacionalistka ve svém manifestu. „Buď máte volbu globalistů, které zastupují všichni moji protikandidáti, nebo můžete volit patrioty - ty představuji já.”

 

Patrioti se na mítinku nejvíc otírali o bývalého bankéře Emmanuela Macrona, nezávislého centristy, o němž mluvili jako o kandidátovi mezinárodního kapitalismu. Shromáždění lidé jeho jméno vybučeli pokaždé, když zaznělo.

 

Podle průzkumů by mohl právě Macron porazit Le Penovou v květnovém druhém kole voleb. Svůj volební program však zatím nezveřejnil.

 

Naopak ve Françoisovi Fillonovi, bývalém favoritovi a kandidátovi tradiční pravice, už takovou hrozbu nevidí - po skandálu kolem sporného zaměstnávání vlastní ženy jeho šance na vítězství značně klesly.

„Chci vrátit Francii svobodu," píše francouzská nacionalistka

 

Pokud by si Francouzi zvolili šéfku Národní fronty, došlo by ve Francii k radikálním změnám. Le Penová by požadovala změny v Evropské unii - odmítá například jednotnou měnu a je pro obnovu státních hranic. Pokud by ostatní státy EU nesouhlasily, což je velmi pravděpodobné, je připravená vyhlásit referendum o vystoupení Francie z Unie, hovoří se o frexitu.

 

Ve zveřejněném manifestu se chce kandidátka také soustředit na boj s daňovými podvody a migrací - jak konkrétně však neupřesnila.

 

Imigrační krize zůstává jedním z hlavních témat Národní fronty, i díky němu je strana u Francouzů populární. Podle Le Penové by mělo být možné imigranty deportovat rychleji, než to jde nyní, a naopak získat francouzský pas by se mělo stát obtížnějším.

 

V návaznosti na teroristické útoky, které se staly v posledních dvou letech, chce Le Penová také upevnit bezpečnostní situaci v zemi. Národní fronta podporuje zvětšení kapacity bezpečnostních složek, chce nabrat až 15 000 policistů. Strana se chce rovněž zasadit o obnovení trestu smrti.

 

„Cílem programu je především vrátit Francii svobodu a dát lidem možnost se rozhodovat,” napsala podle agentury Reuters Le Penová v úvodu manifestu.

Seznam Zprávy