Filip - Havlíčkův krok není legitimní

Zásadní nesouhlas s kroky ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD), který v úterý podepsal memorandum o porozumění se společností European Metals Holdings týkající se těžby lithia z ložiska Cínovec, zazněl z úst předsedy ÚV KSČM a místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa.

S těžbou této suroviny, která se využívá při výrobě baterií, by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy. »S tím zásadně nesouhlasím a považuji postup ministra Havlíčka za krok, který je mimo legitimitu vzhledem k tomu, že jeho mandát vyprší s říjnovými volbami. Pak už bude ministr v demisi,« zdůraznil pro náš list Filip. Dodal, že uzavírat memorandum se zahraniční firmou, když ministr průmyslu ví, že komunisté chystají k těžbě strategických surovin v ČR návrh zákona, není vhodné. Podle Filipa by zásoby surovin měly těžit a zpracovávat podniky, které jsou v rukou státu a veřejného sektoru. Opačný postup považuje KSČM za nezodpovědný. »Po volbách i případně podepsané memorandum budeme přezkoumávat. Už nyní jako jeden z prvních v novém volebním období připravujeme zákon, který vychází z Ústavy ČR. Bude o tom, že strategické suroviny mají těžit i zpracovávat podniky v rukou státu a veřejného sektoru. Upozorňujeme australskou firmu, že z memoranda také nemusí být vůbec nic,« prohlásil předseda komunistů.

Těžba lithia se chystá v Karlovarském kraji, a tak aktivity v této oblasti sleduje i poslanec, vedoucí kandidátky KSČM pro sněmovní volby Jaroslav Borka. »Těžba lithia by mohla být pro náš kraj klíčová, především vzhledem k hospodářské restrukturalizaci regionu. Dlouho se hovoří o postupném útlumu těžby ze strany Sokolovské uhelné. S tím souvisí hrozba nezaměstnanosti a odchod odborníků především v technických oblastech jinam.

Těžba lithia a jeho zpracování může tento problém částečně vyřešit,« sdělil nedávno v rozhovoru pro Haló noviny Borka. Vyjádřil se i k tomu, co zamýšlejí ohledně těžby této suroviny jiné strany. Komunisté a hnutí ANO jsou v zásadě pro to, aby lithium těžila česká společnost a zpracovávaly jej firmy na území ČR. Stejný postoj má SPD, která by úkol svěřila s. p. Diamo, sdělil. Vojtěch Filip. ČSSD ústy premiéra Bohuslava Sobotky sice slibuje nějaké řešení, ale uhýbá z přímé odpovědnosti.

ODS a TOP 09 papouškují otřepané, že stát je horší podnikatel i správce majetku, a navíc nemá potřebné technologie ani know-how. »V tomto řízeném chaosu s největší pravděpodobností dojde na varovná slova ministra průmyslu a jeho upozornění, že soukromá firma již dostala podle zákonů ČR spolu s licencí na průzkum i přednostní právo na případnou těžbu. A tak se vize o velkém bohatství nezadržitelně a nadobro rozplývá,« uvedl minulý týden Borka.

Necháme si ukrást mnohamiliardový majetek?

Na problém upozornil poslanec už v lednové interpelaci na premiéra. »Pokud kdokoliv bude chtít těžit, musí splnit všechny zákonné podmínky, které jsou s tím spojeny. Pokud jde o námět, že by se v této věci mohl angažovat stát, je to námět zajímavý, budu o tom informovat ministra průmyslu, pod kterého spadá s. p. Diamo. Myslím, že by v rámci podnikatelského plánu tohoto státního podniku měli promyslet, jestli se neangažovat i třeba v takovýchto případech podnikatelských aktivit,« odpověděl vágně premiér. Když se ho Borka počátkem září ptal, proč stát, resp. státní firma DIAMO netěží a nezpracovává lithium sama, premiér při interpelacích chyběl. »Chápu, že finanční spoluúčast státu je v současné době riskantní, nicméně se obávám, že až bude hotová studie proveditelnosti, bude pozdě na to, aby do celého procesu stát vstupoval. Memorandum o porozumění mezi potenciálními těžaři a státem připravované ministrem průmyslu a obchodu není právní dokument. Navíc stát nemusí v tuto chvíli vstupovat do procesu majetkově, ale měl by zajistit nenapadnutelný právní rámec, aby všem zúčastněným byly jasné mantinely. Těžit, ale i zpracovávat. A podotýkám, že nejde jenom o lithium, ale minimálně i wolfram a cín. Nebude tento gigantický státní majetek čítající nejméně 3000 miliard korun lidu této země ukraden?« zeptal se poslanec KSČM před měsícem nepřítomného premiéra.

Podle memoranda by mohl s těžbou této suroviny australský investor začít již za pět let. Jak uvedeno výše, plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy. Pokud k tomu dojde,kam asi půjde většina zisku?(ku )

http://www.halonoviny.cz/articles/view/46307621