Fico a Sobotka, dva bratři v triku

 

Pokud jsme ve Ficovi viděli politika, který více dbá zájmů slovenského národa než B. Sobotka českého, velmi jsme se mýlili. Jeden z nich je za dvacet bez dvou a druhý za osmnáct, jak dnes můžeme dobře vidět.


Oba dva bez mandátu občanů kráčí "německou cestou" do evropského jádra. Jsme proto pro uspořádání referenda, v kterém občané rozhodnou o tom, zda se necháme vést sobotkovci a ficovci do  nějakého jádra, o kterém dosud nikdo nic bližšího neví, tedy možná i do záhuby, nebo zda půjdeme cestou obnovy česko-slovenské spolupráce, jež by směřovala k vytvoření společné státnosti, na jejíž formě bychom se dohodli. Zřejmě pánům premiérům nejde o nějakou svrchovanost ČR nebo SR, ale o evropské jádro, které bude, jak se domníváme, jen fíkovým listem pro německou Evropu.


Otázkou, která se nám vnucuje, je, co pánové od "evropské vrchnosti" dostanou za tuto bezpříkladnou vstřícnost? Co dostanou, že opustili partnery ve V4, Polsko a Maďarsko? Jak se právem Poláci a Maďaři budou dívat na nás? To je asi nezajímá. Důležitý pro ně není ani hlas spoluobčanů, ale „evropské vábení“ a vidiny „jádra“.

 

Jejich vidění nesdílíme. Jen referendum může rozhodnout o dalším směřování ČR a SR, nikoliv pánové premiéři a jejich suita. O demokracii sice mluví a mluví, ale autoritativně jednají a nás, lid slovenský a český, jenž je zdrojem  veškeré státní moci, chtějí zbavit možnosti, abychom mohli sami o sobě rozhodnout, abychom mohli rozhodnout o budoucnosti našich států, našich národů. Oni nás vyměniz za jiný lid nemohou, my je však ano. Čím dříve tak učiníme, tím lépe!

J. Kovář