Fialova čistota v nečistotě

 

Na tiskové konferenci předseda ODS v úterý opět vyslovil, že nepůjdou, tedy občanští demokraté, do vlády, jestliže ji povede obviněný člověk, a navíc, nemohou přece podporovat vládu, kterou bude tolerovat KSČM, protože mají zcela jiné priority než komunisté. Přesto, že s ANO by je některé programové body mohly spojovat. Skutečně, je ODS tak »čistá«, že si může dovolit takto argumentovat a zároveň si může tak poroučet, pokud jde o směřování naší země? Je, nebo není? Údajně by si pan Babiš přál raději spolupracovat s ODS, než třeba počítat s tolerancí komunistů, okamurovců a možná s vládní účastí ČSSD? Nevím. Zřejmě jako vždy jde o velká přání mediálně více se prosazujících novinářů.

 

Jak víme zase z médií, prezident Zeman – a věřím, že bude zvolen i na další období – by vládu s občanskými demokraty, tedy těmi dnešními, asi moc nevítal. Chápu ho. Na jedné straně křičí tato strana »o čistotě«, o tom, že vládnout s premiérem, jenž je vyšetřován, nikdy nebude, na druhé straně často ti samí poslanci občanské demokratické strany hlasovali pro církevní restituce, ač, aby vůbec zákon mohl být schválen, museli povolat odsouzeného poslance. Jinak by zákon z pera Nečas–Kalousek nemohl být schválen. Připomínám také dosud ne zcela uzavřenou »kauzu trafik«. I pan Fiala u toho přece byl, nebo se tehdy »hodil marod«? Slovo »čistota« nepatří mezi zásady ODS. Příkladů je nespočet. Nedivím se, že je tak radikálně proti komunistům. Upozorňovali mnohdy na ně. Navíc on, bývalý člen Rady Ústavu pro zkoumání totalitních režimů a svého času i blízký Otto Habsburkovi a dodnes snad ještě Berndu Posseltovi, nemůže přece přenést přes srdce, že by se tato zem mohla vyvíjet v sociálnější vládní politice. I když si o vládě ANO nedělám iluze. Pokud ovšem chce toleranci, budou muset babišovci pro to něco udělat. A to je naprosto správné.
Fiala a jeho vedení občanských demokratů by chtělo, aby víkendové prezidentské volby vyhrál profesor Drahoš. Chápu je. Měli by na Hradě prezidenta, který by právě jim a několika dalším pravicovým malým stranám sloužil. Zeman jim sloužit nebude. Proto tolik nenávisti k Zemanovi. Věřme, že za prezidenta bude zvolen ten, kdo pro naši zem a pro těch deset milionů, jejichž je dosavadním prezidentem, udělá víc než pravicí protlačovaný profesor, jenž by byl po případném zvolení jen loutkou jiných.
Otakar ZMÍTKO , http://www.halonoviny.cz/articles/view/46999058
Přišlo e-poštou