Fiala - Babiš v příští vládě být nemůže

 

„Zabránit vytvoření jednobarevné vlády ANO i návratu jeho lídra Andreje Babiše do kabinetu. To bude podle předsedy ODS Petra Fialy v říjnových sněmovních volbách klíčové. V rozhovoru pro Právo dále řekl, že by bylo zklamáním, kdyby v nich ODS dostala méně než deset procent hlasů.“ Novinky.cz

 

Pokud pan P. Fiala, předseda ODS, vidí volební priority v tom, že Babiš se nemá vrátit do vlády  a ANO má být zabráněno, aby vytvořila jednobarevnou vládu, pak politika současné ODS pomíjí všechny další významné otázky, které většina občanů republiky považuje za důležité.  Problém migrace zřejmě v představách pana Fialy neexistuje. Ohrožení míru další válkou je také něco méně důležitého. I fakt rostoucích výdajů na zbrojení pana Fialu nevzrušuje. Naše členství v EU a NATO je zřejmě podle něho nezvratitelnou skutečností, jíž  nemůže nově rozhodnout lid v referendu. A tak dále, a tak dále.

 

Pan Fiala se svou ODS se bude ve volbách zabývat otázkami kabinetní politikou, jež má být protibabišovská. Nejsem stoupenec hnutí ANO, ani pana Babiše. Vím však, že pokud rozhodne lid svými hlasy ve prospěch ANO, pak toto hnutí bude mít stejná práva jako ODS a vzhledem k několikanásobku hlasů, které ve srovnání s ODS dostane,  se může propracovat k jednomu i druhému, co pan Fiala odmítá. Kde jsou ty doby, kdy ODS hrála důležitou úlohu v politickém životě republiky? Odešly s Václavem Klasem a s P. Fialou se zaručeně nevrátí.

 

Zatímco klausovská ODS byla stranou vlasteneckou, stejně jako Václav Klaus, pak dnešní ODS se nějak připodobnila panu P. Fialovi. O tom je známo, i když sám o tom zřejmě ze skromnosti nemluví, že v 90. letech se úzce stýkal nejen s O. Habsburkem, ale také s B. Posseltem, který tehdy byl asistentem Jeho milosti. Pan Fiala tehdy také byl činný v moravské Panevropě a pomáhal obou jmenovaným při kontaktech na Moravě. Jak ušlechtilé! Proto ani nedávno nepřekvapil, když dal ne příliš nahlas najevo, že podporuje politiku vlády ve vztahu k Německu a sudetům.  A to je další důvod, proč ODS, pokud bude panevropan Fiala v jejím čele, nevolit. To bychom se dostali ze současného bláta do pořádné louže. Proto bude lepší, když ODS v příští vládě nebude. Doufáme, že tomu tak bude především z toho důvodu, že pro voliče  nebude nijak zvlášť přitažlivá.

 

K. Malý