FAZ Německo není připraveno nést historickou odpovědnost za osud Ukrajiny

 

© AP Photo/ Sergei Chuzavkov

Světový tisk

07:12 16.05.2017Získat krátkou URL

Frankfurter Allgemeine

 

Strana zelených vyzvala německou vládu, aby přiznala svou historickou odpovědnost za Ukrajinu a pomohla zemi v její snaze o demokracii, právní stát a ekonomický rozvoji, sděluje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Zástupci politické strany vytvořili odpovídající návrh, ale autor článku se domnívá, že podporu většiny nezíská. Problém je v tom, že další strany mají na tuto problematiku vlastní názor.

 

V příštím týdnu se ve spolkovém sněmu uskuteční hlasování o návrhu Strany zelených, jejíž zástupci vyžadují, aby „Německo přiznalo svou historickou odpovědnost za Ukrajinu" sděluje Frankfurter Allgemeine Zeitung. Při čemž iniciativa není jen o vyšetření německých trestných činů ve vztahu k Ukrajincům, ale i o „ aktivní podpoře dnešní nezávislé Ukrajiny v její snaze o demokracii, právní stát a ekonomický rozvoj". Ale jak se domnívá autor článku, návrh nezíská většinu hlasů, protože SPD a koalice CDU/CSU jsou proti.

 

Němečtí politici dosud těžko hodnotí vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem a nenacházejí slova pro popsání historie východní Evropy, veškerá tragika, která se teprve teď začíná dostávat do společenského povědomí Němců, objasňuje časopis. Když po revoluci v roce 2014 začala na Ukrajině válka, většina komentářů politiků a expertů v televizních pořadech v Německu byla důkazem jejich nekompetentnosti. Nedostatek vzdělání šel na ruku „ruské propagandě", které se podařilo dostat do německého diskursu „staré velkoruské nacionalistické a sovětské lživé obrazy Ukrajiny."

 

V Moskvě potvrdili, že ukrajinský jazyk není samostatný, a místní nacionalisty přirovnali k fašistům, uvádí autor příklad. Všechno se to použilo pro to, aby diskreditovali mejdan tím, že ho označili za čin ozbrojených pravicových extrémistů a na pozadí událostí druhé světové války vyzvali k solidárnosti s pozicí Kremlu.

 

Putin a Merkelová projednají Ukrajinu během návštěvy německé kancléřky v Rusku

Návrh zelených je odpovědí na snahu ruského vedení o nasměrování historie té doby proti „demokratickému experimentu na současné Ukrajině", použitím „stalinských mýtů, manipulace a překroucení". Přičemž zástupci koalice CDU/CSU a SPD se k tomuto návrhu staví s jakýmsi pochopením a sympatiemi, ale mají závažné protiargumenty.

 

Podle nich musí podpora Ukrajiny jít nejen od Německa, ale od celé Evropy. Zároveň by bylo nejlepší se soustředit na současnost, protože demokratické změně v zemi zamezují korupce a nezájem vlády o realizaci reforem. Politikové z dalších stran varují, že se při takové historicko-politické otázce musí zamyslet nejen o jejím obsahu, protože reakce Ruska bude následovat hned vzápětí, ale i o následcích. Například o tom, jak se může tato iniciativa odrazit na úsilí Německa mít vliv na regulování situace na východě Ukrajiny v rámci minského procesu.

...