Exprezident Klaus - Nastal čas začít připravovat odchod Česka z EU

 

Nastal čas začít připravovat Českou republiku na odchod z Evropské unie, je to jediná cesta, jak „udržet a zachránit náš stát”, domnívá se někdejší prezident Václav Klaus. Vadí mu řízení, které zahájila Evropská komise kvůli povinným kvótám.

Bývalý prezident Václav Klaus

 

FOTO: Jan Handrejch, Právo

Dnes 16:39 - Praha

 

„Zásadně a zcela rezolutně protestujeme proti rozhodnutí EU zahájit s Českou republikou řízení kvůli takzvanému nerespektování přijímání migrantů na základě Bruselem nadiktovaných kvót. Protestujeme proti snaze trestat nás a přinutit nás k poslušnosti,” uvedl Klaus s tím, že EU pouze ukazuje, jaké má s Českem úmysly.

 

Česko podle Klause odmítá záměr povinně dosidlovat území Česka cizinci. Klaus také nechce dopustit, aby se Česko stalo multikulturní společností podle něj nepřizpůsobivých komunit.

 

„Odmítáme argument, že musíme 'být u toho', že musíme 'být přítomni' rozhodování, že musíme být v tak zvaném 'tvrdém jádru' unie. U rozhodovacích procesů v EU sice dnes jsme, ale my nerozhodujeme,” uvedl Klaus s tím, že v EU je hlas ČR ignorován. Dotace z evropských fondů podle Klause země nepotřebuje a nechce.

 

„Z toho všeho plyne jediný možný a současně jediný nutný závěr: nastal čas začít připravovat odchod naší země z Evropské unie. Je to jediná cesta, jak náš stát, který jsme zdědili od našich předků a který máme povinnost jako svébytnou entitu předat budoucím generacím, udržet a zachránit,” dodal.

Zaorálek: Povinné kvóty jsou Potěmkinovy vesnice

 

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v úterý ostře ohradil proti rozhodnutí Evropské komise spustit s Českem řízení, kvůli nerespektování migračních kvót.

 

Zahájení řízení ale Zaorálek vnímá jako příležitost pro Českou republiku vyložit své argumenty. „Děláme řadu různých věcí, nutíme lidi jít do zemí, ve kterých ani nechtějí zůstat. Celá ta myšlenka, že budeme po Evropě přemisťovat masy osob, nám připadá chybná,“ řekl novinářům před Černínským palácem Zaorálek.

 

 

Evropa podle něj na vlastní oči vidí, že se integrace uprchlíků nedaří. „Přál bych si, abychom žili v zemi, ve které existují bezpečnostní kritéria pro celou zemi, a ne, že tady budou enklávy, do kterých se budete bát chodit. A tak to doslova v některých zemích je. Tam jsou panelákové čtvrti, kam se nechodí,“ prohlásil ministr.

 

Povinné kvóty označil za Potěmkinovy vesnice a imaginární solidaritu. „To je potěmkinovská politika - budeme brát lidi, ale oni nám stejně utečou, a budeme se tvářit, že je všechno splněno,“ podivil se.

 

Zároveň odmítl, že by se Česká republika při řešení migrační krize neangažovala. Zdůraznil, že Česko pomáhá například v Sýrii, Iráku nebo Afghánistánu.

 

ESobotka: Systém není funkční

 

Rozhodnutí komise komentoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl, že Česká republika nadále se systémem přerozdělování podle uprchlických kvót nesouhlasí i se zřetelem ke zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě a také s ohledem na nefunkčnost systému.

 

„Toto naše stanovisko jsme připraveni na půdě EU i příslušných soudních institucí důsledně hájit,“ sdělil šéf kabinetu.

Česko mělo podat žalobu, míní ODS

 

Opoziční ODS označila krok komise za ukázku síly a trestání střední Evropy za neposlušnost. Zároveň vytkla současné vládě, že se nepřipojila k žalobě proti kvótám.

 

„Jde o katastrofální selhání Sobotkovy vlády, která se odmítla připojit k žalobě ostatních středoevropských států proti kvótám. Sobotka se tak dlouho ostentativně odtahoval od Maďarska a Polska a hrál v Bruselu ‚hodného chlapce‘, až mu přistály na stole sankce,“ uvedl v prohlášení europoslanec Jan Zahradil.

 

zpe, bja, Novinky