Evropo, povstaň ze svých kolenou, jinak budeš nad svými dětmi plakat každý den

Polská premiérka po útoku v Manchesteru

 

Vytvořeno 27. 5. 2017 10:50

 

„Polská ministerská předsedkyně udeřila po teroristickém útoku v Manchesteru nevybíravým výpadem proti „politickým elitám“ Evropy, kdy varovala, že kontinent buď musí do úřadu postavit „silné politiky“ ochotné utkat se s tou hrozbou, nebo mu hrozí „pláč nad vlastními dětmi.“

 

Beata Szydlo promlouvající ve středu v polském parlamentu využila tohoto okamžiku, aby po útoku v Manchesteru, který si mj. vyžádal i životy polského páru, po němž zůstaly dvě dcery jako sirotci, spustila jedovatý útok proti vůdcům Evropské unie.

 

„My se nepřidáme k šílenství bruselských elit,“ hřímala. „My chceme pomáhat lidem, ne politickým elitám.“

 

„Kam tě to vedou, Evropo?“ tázala se. „Zvedni se ze svých kolenou a vytrhni ze své letargie, jinak budeš nad svými dětmi plakat každý den.“

 

„Jestli to nevidíš – jestli nevidíš, že ti teroristé mají v současnosti potenciál ublížit každé zemi Evropy, a myslíš si, že Polsko by se tomu nemělo bránit, tak jdeš ruku v ruce s těmi, kdo proti Evropě těmi zbraněmi míří, proti nám všem.“

 

„Je třeba říci to jasně a přímo: Toto je útok na Evropu, na naši kulturu, na naše tradice.“

 

Oslovujíc lid Evropy se ptala: „Chceme politiky, co tvrdí, že si na ty útoky musíme zvyknout a kteří označují teroristické útoky za incidenty, nebo chceme silné politiky, kteří to nebezpečí vidí a dovedou proti němu účinně bojovat?“

 

Vláda Szydlo právě vede s Bruselem bitvu kvůli plánům Komise, že všem členským státům, které podepsaly Společný evropský azylový systém, přidělí v rámci solidarity kvóty migrantů z Řecka a Itálie.

 

Předchozí polská vláda v roce 2015 souhlasila, že si vezme 4 500 až 5 000 migrantů, kdy jim tento závazek EU zvedla na 6 200, ale administrativa Szydlo toto rozhodnutí po převzetí moci zvrátila a slíbila, že bude místo toho poskytovat pomoc lidem v uprchlických táborech na Středním východě.

 

Brusel v reakci na to vydal varování sankcemi, pokud si žádné migranty nevezmou do června. Stejná hrozba platí i Maďarsku, které si také podle systému kvót žádné migranty nevzalo.

 

Ač Komise neobjasnila, jaké sankce budou uplatněny, politici v dalších členských státech vyzývali, aby Polsku a Maďarsku stáhli financování, dokud se k tomuto programu nepřidají.

 

Ale polský ministr vnitra Marisusz Laszcak je vzdorovitý, kdy trvá na tom, že brát migranty by bylo „daleko horší“ než jakékoliv sankce, které by mohla EU uvalit.

 

„Nesmíme zapomínat na teroristické útoky, k nimž dochází v Západní Evropě a na to, jak je to teď ve větších zemích EU smutným faktem života,“ prohlásil tento měsíc.

 

Zdroj: breitbart.com

AC24.cz