EU a USA mají čekat Rusko na Balkánu, než v Pobaltí!

11.březen 2017     Rusko aktivně využívá své kulturní vazby s pravoslavnými balkánskými národy, a vliv Evropské unie v regionu je naopak snížen malými vyhlídkami na rozšíření EU, napsaly Financial Times.

Evropská unie a NATO se snaží uhodnout, odkud přijde výzva Ruska. Ale podle novináře Financial Times, se nemají obávat o pobaltské státy, ale o jihovýchodní směr – Balkán.

Po 90. letech, které byly poznamenány válkami na Balkáně, se podařilo stabilizovat region dvěma faktory: role, kterou hraje, i když vzdálenou, vyhlídka na vstup do EU, což v konečném důsledku by pomohlo sjednotit národy bývalé Jugoslávie, jak se to stalo svého času mezi Francií a Německem; rovněž tak podporou Spojených států a předpokladem, že v případě jakéhokoli konfliktu zasáhne NATO, tvrdí novinář.

Nyní, ve světle hospodářské krize, proudu uprchlíků, brexitu a růstu nacionalismu v Evropě, lze nové rozšíření EU jen stěží očekávat, a Donald Trump se zdá, že žádný zájem o země na okraji Evropy, uvedlo vydání. Tyto skutečnosti mohou vytvořit příležitost pro Rusko odrazit šíření vlivu EU a Spojených států, aby se pokusilo přestavět aliance, a dokonce možná hranice. „Moskva hraje na jejich kulturní vazby s pravoslavnými slovanskými národy."

Podle autora, cokoliv bude na Balkáně kvasit, ruka Moskvy bude někde poblíž. Tvrdí, že pokus o převrat října v Černé Hoře, který byl původně přičítán srbským nacionalistům, byl vlastně připraven s podporou ruských zvláštních služeb, aby se zabránilo vstupu země do NATO. Vlak, který jel k hranicím Kosova s nápisem „Kosovo - to je Srbsko", byl vyroben v Rusku. Kromě toho Rusko podporuje nacionalistického prezidenta Republiky Srbska, který vyzývá k nezávislosti na Bosně a Hercegovině, a zaujímá na rozdíl od EU jinou pozic při konfrontaci politických sil v Makedonii.

Aby se uskutečnil odpor vůči Rusku v regionu a zabránilo se „zeleným mužíčkům", musí Spojené státy a Evropská unie bojovat za sympatie obyvatel Balkánu. Nehledě na názory poradců Donalda Trumpa, existuje možnost, že Spojené státy budou mít i nadále zájem na rozvoji Evropy.

Avšak i v případě, že perspektivy přistoupení k EU jsou pro Balkán jen teoretické, má Evropa i nadále páky k ovlivnění situace. Jako zdroj pomoci, investičních a obchodních vztahů, Evropská unie je daleko před Ruskem. Navzdory všem kulturním vazbám s Ruskem, migrační toky z Balkánu směřují téměř výhradně do Evropy, argumentuje novinář.

Ale jen sliby a malé investice z Evropy nebudou stačit k nápravě situace. EU by se měla zapojit do této oblasti je mnohem hlouběji, žádá autor. Je nutné pečlivě sledovat situaci, čelit ruským dezinformacím a evropští lídři mají neustále navštěvovat oblast a ukazovat, že stále vnímají Balkán a jejich problémy vážně. „Za prvé to vyžaduje politickou vůli. Bez ní může nejvíce problematická oblast Evropy sklouznout zpět do své temné minulosti, což by mělo nebezpečné následky pro celý kontinent," uzavírá Financial Times.

Škoda jen, že autor nepřipomíná lví podíl Evropské unie a Spojených států na rozsekání balkánských států podporou místních nacionalistických uskupení. Právě náprava předchozích ideologicky motivovaných operací by patrně vedla k uklidnění situace na Balkánu. Nikoliv vytvářením kosovské armády a přijetím Černé Hory do protiruského vojenského bloku NATO a pokusy vyštvat Rusko celkově z Balkánu. To si ale v žádném případě nechtějí západní politici a mainstreamová média přiznat. A odůvodnění je obvykle velmi jednoduché: Máme na to právo. Rusko ho nemá.

(kou, prvnizpravy.cz, ft.com, foto: arch.)