Drahoš nikdy neprošel politickými bitkami

 

Rozhovor Haló novin s Karlem Srpem, zakladatelem Jazzové sekce

 

RR: Koho budete volit v blížícím se druhém kole prezidentských voleb?

 

KS: Budu volit současného prezidenta České republiky Miloše Zemana. Mimo jiné otevřel českým podnikatelům cesty do supervelmocí. Žijeme s ním v době minimální nezaměstnanosti. Spolu s Andrejem Babišem to byl Zeman, který stabilizoval státní finance a hospodaření s nimi. Je proti kyberfízlování. Důsledně proti migraci. Drží Čechům od těla Brusel Reich, jehož takzvaná Evropská charta usiluje o jednu armádu pod jedním velením, jedny peníze, jedno občanství, jeden hospodářský a právní režim, nadvládu evropských velmocí nad menšími - hodlá mít jeden superstát, jednoho vůdce - samozřejmě, že parafrázuji Adolfa Hitlera. Až budou sluníčkáři klečet před tím v černém a u krku mít kudlu, snad si vzpomenou - nebo chtějí snad popírat fotky, části rozervaných těl po atentátech pouhou hodinu letadlem od Prahy, jejich ideologii nadvlády nad námi - pohanskými psy? I ten Reinhard Heydrich hrál krásně na housle a Josef Mengele byl prý humanista. Bude-li slabý prezident a slabá vláda, budou-li nás v Evropské unii zastupovat kecálisté a vyžírkové jako dnes, budiž nám země lehká.

 

RR: Který kandidát vás naopak v prvním kole prezidentských voleb zklamal?

 

KS: Byl to Vratislav Kulhánek. Ne on, ale voliči. Osobně jej neznám, ale znám výsledky Škodovky. To nejsou jen čtyři kola, ale znalosti z makroekonomiky, mezinárodního trhu, výzkumu, lidské mentality, všeho, co je za nabídkou a poptávkou. On by byl kvalifikovaným pokračovatelem současného prezidenta Miloše Zemana. Tak se mi líbí i Andrej Babiš. Tihle tři, které jsem jmenoval, obstojí v krizových situacích. V Rotary klubu jsem kdysi sedával s Kulhánkovým předchůdcem z Německa. Žádná vyvětraná slova od katedry.

 

RR: Jsou lidé zmanipulováni médii, nebo se umějí bránit?

 

KS: Časté téma. Víte, třeba písničkář Jarek Nohavica měl opět plnou pražskou 02 arénu, a to bez jediného plakátu. Skupina Rammstein také. Když se v Praze roznese, že v Hostivaři mají levnější rohlík, putují tam zástupy. Jméno kvalitního lékaře nebo nemocnice se šíří rychlostí blesku. Nemyslím si, že se lidé nechají manipulovat, ale jsou lhostejnější. Nadávají na noviny, internet, ale večer si zprávy zapnou.

 

RR: Proč si ty zprávy zapnou?

 

KS: Co jiného? A tam na ně už číhají vymývači mozků. V Praze je dokonce školí jedna ambasáda. Technologie brainwashingu uspěje tam, kde nemáte plné informace, nebo vás toto téma nezajímá. Na to tito asertivisté čekají. Nebo kyberfízlové z Letné.

 

RR: Zřejmě máte osobní zkušenosti s manipulacemi...

 

KS: Samozřejmě. Minulý týden jsem například inkasoval tyto otázky s podsouvanými odpověďmi od neznámých novinářů. Pro dokreslení situace uvedu pár příkladů. »Když vám pan prezident říkal, abyste vylepili ty plakáty, kolik kusů? Nezdržuji? Kde jste vzal těch osm milionů na billboardy? Jak sám víte nejlépe, pan prezident není zcela zdráv. Jak dlouho očekáváte, že... Mám velmi důležitou zprávu pro pana prezidenta. Spěchá to. Potřebuji jeho mobil, nebo ať mi zavolá...«

 

RR: Byl jste překvapen, když senátor Jan Veleba nedávno odešel z rozhovoru před kamerou?

 

KS: Vůbec se nedivím tomu, že odešel od »investigativního« rozhovoru před kamerou, že Tomio Okamura si nenechá skákat do řeči navzdory zřítelnicím kobry - a líbí se mi rozhovory pana prezidenta na TV Barrandov, kdy Miloš Zeman oznámí panu Soukupovi, že nemá pravdu, a oba spolu věcně, a nikoliv nenávistně polemizují.

 

RR: Zemanovi se mimo jiné vyčítá, že nás prý vede na východ. Jste jeho příznivcem i kamarádem. Jak to vlastně je?

 

KS: Východ a Západ jsou pojmy ze studené války před padesáti lety. Evropa je dnes klidným zákoutím ostatního světa. U nás máme lepší Ústavu než za Masaryka. Vysokou životní úroveň. A to přesto, že žiji v Praze a mám příjem o deset tisíc nižší, než je celostátní průměr. Evropa se hne tam, kam se hnou banky. Přelivy financí mezi Čínou a Spojenými státy jsou lakmusovým papírkem pro evropský obchod. Ne nadarmo byla německá kancléřka Angela Merkelová šestkrát v Číně, prezident Francie Emmanuel Macron udělal obchod století s letadly, Čína obchoduje s Afrikou a podobně. A Česká republika díky prezidentu Miloši Zemanovi nastoupila do tohoto rychlíku téměř jako první.

 

RR: A poslední otázka. Z jakého důvodu nevolit Jiřího Drahoše? Jak vnímáte tohoto rivala Miloše Zemana?

 

KS: Voliči pana Drahoše spoléhají na slabou hlavu státu. Prezidenta, který neprošel politickými bitkami. Nikoliv na takového, který by znal ekonomiku, zahraniční vztahy, který si dokáže dupnout na rozpínavý Brusel a nikdy neprodá svůj národ. Každý nový kandidát bude samozřejmě tvrdit, že on by nikdy... Ale... Teoretik fyzikální chemie by byl určitě fešný na známkách, nicméně ve střetu s Donaldem Trumpem, Angelou Merkelovou, Vladimírem Putinem, dravci ze Středního východu by sklapl podpatky. Vzpomínáte na »byl jsem přijat se všemi náležitostmi patřícími hlavě státu...«, jak Hácha referoval v rozhlase o přijetí okupace? 

 

Radovan Rybák , Haló noviny, 24.1.2018, str. 3