Dr. Edvard Beneš se zasloužil o stát

 

Před několika dny 3.září jsme si připomněli 68. výročí úmrtí dr.Edvarda Beneše. Dr. E.Beneš je úzce spjat s Československou stranou národně socialistickou. Byl jejím místopředsedou. 

Dr. Edvard Beneš stál po boku TGM u zrodu Československa v roce 1918. Byl, jak předsedou vlády, tak i dlouholetým ministrem zahraničí ČSR. Podílel se také na vzniku Společnosti národů. Po  abdikaci TGM byl 18.12.1935 zvolen druhým československým prezidentem. V říjnu 1938 po mnichovském diktátu a zradě západních mocností, odcházel podruhé do exilu, byl poražen, mnohými i potupen. Vývoj evropské krize a průběh II.světové války dal Edvardu Benešovi za pravdu.  Edvard Beneš se  stal uznávaným představitelem československého domácího i zahraničního odboje.

Jeho návrat do vlasti v květnu 1945, byl bez nadsázky návratem vítěze. Edvard Beneš se jako jeden z mála evropských představitelů, vrátil do vlasti opět, jako prezident. Byl představitelem státu, který i jeho zásluhou, se stal součástí vítězné válečné koalice. Tuto skutečnost je nutno důrazně stále připomínat. Na základě postupimské dohody byl proveden odsun německého obyvatelstva, jako důsledek jejich výrazného podílu na Mnichovské dohodě, na rozbití Československa.

Další poválečný vývoj v Evropě a ve světě byl již ve znamení nového rozdělení světa na základě Jaltské dohody a výsledků druhé světové války. Tento vývoj již nemohl Dr.E. Beneš ovlivnit, natož zastavit.  Svět se rozdělil na dvě sféry vlivu.  

 

Dr.Edvard Beneš má své důstojné místo v českých dějinách, zasloužil se o stát.  Jako národní socialisté, musíme hájit odkaz a památku Dr. Edvarda Beneše. Dnešní útoky na Dr. E. Beneše jsou útokem nejen na tzv. „prezidentské dekrety“, ale i na celistvost a suverenitu našeho státu. Jsou pokusem změnit výsledky druhé světové války.

Jeho zásluhy, ocenil i Parlament České republiky samostatným zákonem. Stále platí slova  TGM  „ bez Beneše bychom neměli republiku“.

 

 P.V.