B. Sobotka dotazy 20.10.16

 

Pan

Mgr. Bohumil Sobotka,

předseda vlády ČR,

nábřeží Edvarda Beneše 4,

118 01 Praha 1 - Malá Strana                                          V Praze dne 21. října 2016

 

Věc: Dotazy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím v platném znění,

upravený a doplněný text podání z 20.10. 2016

 

Pane předsedo vlády,

 

I.                  v září r. 2015 jste veřejně tvrdil, že “sudetoněmecký landsmanšaft (SL)“ je vůči nám vstřícný. Podle Vašeho tehdejšího vyjádření, se SL vzdal nároků na odškodnění a na vlast. Když jsem Vás upozornil, že tomu tak dosud není, odpověděl jste, že v listopadu by měla být novelizace stanov SL dovršena. Nestalo se tak. A ani dosud, podle informací z německého tisku, k tomu nedošlo. Stanovy SL podle dostupných informací platí v původním znění.

 

Otázka: Platí stanovy SL v původním znění, nebo v novelizovaném znění, o kterém jste mluvil již v září r. 2015?

 

II.                Již delší dobu prosakují v německém tisku informace, že SL usiluje o restituce či o náhradu škod, které Němcům, v souvislosti s odsunem a konfiskací jejich majetku údajně byly způsobeny.

O tom mluvil např. B. Posselt ve Vídni 12. listopadu 2015. V nedávné době jsem četl prohlášení G. Zeihsela, který tvrdil při sudetoněmeckém Dni vlasti v Klosterneuburgu, že „V přímých rozhovorech se SLÖ (Sudetoněmecký landsmašaft Rakouska) snaží dospět v České republice k řešení otázky odškodnění Novorakušanů“ ( tj. Němců, kteří přišli do Rakouska po druhé světové válce, zejména se jedná o tzv. sudetské Němce původem z Moravy).

 

Otázka: Probíhají jednání, ať již oficiální či neoficiální, mezi SL a zástupci ČR o náhradách škod nebo dokonce o sudetorestitucích?

1.                Pokud probíhají, přestože je obecně známo, že sudeti žádné nároky na odškodnění nebo restituce nikdy neměli a nemají, kdo za ČR rozhodl o tomto jednání, kdo je vede, jaký má mandát a kdy bude české veřejnosti sděleno, k jakým výsledkům jednání dospělo?

2.                Pakliže informace o jednáních jsou nepravdivá, vydá vláda ČR o tom oficiální zprávu a použije diplomatické prostředky, aby k podobným provokacím nedocházelo, včetně omluvy tzv. sudetoněmeckého tisku?

 

III.              Na základě jakých mezinárodně právních norem údajná jednání jsou vedena? Jak je možné, že zástupci vlády již jednali s představiteli SL, aniž by tento měl potřebnou mezinárodněprávní subjektivitu. Vláda SRN nikdy s žádným českým spolkem nejednala ani v současnosti nejedná.

 

Otázka: Co vedlo vládu k zahájení jednání s představiteli SL a jaké cíle vláda ČR tímto jednáním sleduje?

 

IV.              Když vláda ČR zahájila a pokračuje v jednáních s bavorskou zemskou vládou, přestože jejím partnerem je vláda SRN, pak vláda ČR by konečně, v souvislosti s výše uvedeným, již měla otevřít otázku reparací, které nám SRN dluhuje. Jde o cca 360 miliard předválečných korun, tj. hodně přes 3 biliony dnešních korun.

 

Otázka: Kdy vláda tato jednání zahájí a proč tak neučinila již dříve?

 

V.                Obracím se na vládu ČR též proto, že MZV ČR, ač bylo mnou informováno o nepřátelských protičeských útocích některých německých a tzv. sudetoněmeckých politiků, mne velmi zklamalo. Potvrdilo sice pravost mnou předložených informací, ale současně jasně řeklo, že nevidí důvod, aby diplomaticky zasahovalo, přestože jsme byli těmito politiky označeni za zločince, válečné, proti lidskosti a dokonce i genocidní. Písemné podklady jsou na MZV ČR.

 

Otázka: Bude vláda protestovat proti těmto lživým obviněním a protičeským útokům?

 

S pozdravem

 

Ing. Pavel Rejf, CSc., 19…

Sluštická 16

100 00 Praha 10