Donbas je bojovou linií světové geopolitiky

Nikolaj Starikov

Napsal/přeložil: mbi

19. srpen 2017


Budoucnost Ukrajiny, Ruska, Evropské unie a vlastně celého světa bude záviset na tom, jak se budou dál vyvíjet události na Ukrajině. Donbas je dnes bojovou linií světové geopolitiky. Takový názor vyjádřil na setkání s veřejností Doněcka ruský spisovatel a politik Nikolaj Starikov.



„Dnes se na Donbasu rozhoduje o osudu světa – nic více a nic méně. Na tom, jak se budou vyvíjet události na Donbasu, bude záviset další existence státu nazvaného Ukrajina. A bude na tom záviset i budoucnost Ruska, Evropy – a také celého světa. Opravdu si myslím, že právě tady prochází dělící linie světové geopolitiky. A tak osud světa vlastně závisí na tom, jak se k celému problému postaví vlády Doněcké i Luhanské lidové republiky, jak se k němu postaví každý z vás. Osud Ruska na tom závisí zcela nepochybně.“



Dodal, že Rusko velmi dobře chápe obě lidové republiky a má k nim nesmírnou úctu. Zdůraznil přitom, že dnešní Ukrajina vznikla jako naprosto rusofobní projekt. A i když to na Západě popírají, na Ukrajině zuří občanská válka.



„Přestože na Západě ‚nezávislí novináři' tvrdí, že se na Ukrajině nic neděje, probíhá tam opravdová občanská válka,“ zdůraznil Starikov.



Jak dále uvedl, občanské války mohou skončit buď vojenským vítězstvím jedné ze soupeřících stran, nebo také zásahem vnějších sil, které přinutí obě strany k zastavení bojových akcí a k zahájení rozhovorů za jednacím stolem.



„Pokud zanalyzujeme současnou situaci, zjistíme, že nastala určitá rovnováha – vojenské vítězství jedné ze stran není reálné. Vnější síla, která by soupeře posadila za jednací stůl ale, jak se zdá, existuje. Rozhovory probíhají v Minsku, nepřinášejí však zatím žádné viditelné výsledky s výjimkou omezení bojů a hezkých řečí. To znamená, že existuje i nějaká vnější síla, která má zájem na válce vedené prostřednictvím cizích rukou, a to na území Donbasu. A touto silou jsou zcela jednoznačně Spojené státy americké,“ řekl Starikov.



„Rusko je jedním z konkurentů USA. Ale nestane se, že by někde v Mexiku ‚agresivní Rusko' provedlo státní převrat, zatímco Američané u samých hranic Ruska svrhávají ‚proamerického prezidenta' Janukoviče. Podtrhuji ‚proamerického' – Janukovič nikdy nebyl proruský. Technologie barevných revolucí funguje jen tam, kde dochází ke svržení člověka, který se tomu prakticky nebrání – nedílnou součástí ‚oranžových' postupů je totiž zrada. Kde není zrada, nemůže zvítězit ani válka.“



Jako příklad takové země uvedl Starikov dnešní Venezuelu, kde justice, ozbrojené síly i část tamních elit zachovávají věrnost jak prezidentu Madurovi, tak i směru, kterým zemi vede.



Nikolaj Starikov je ruský spisovatel, blogger a publicista. Je autorem řady děl a knih týkajících se geopolitiky, starších i novějších dějin a také ekonomiky. Je zastáncem „Ruského světa“ a otevřeně podporuje Doněckou i Luhanskou lidovou republiku ve svých pracích a článcích. („Ruský svět“ – v posledním období frekventovaný výraz vyjadřující v podstatě koncepci předpokládající sjednocení všech Rusů v geografickém, jazykovém i obecně civilizačním smyslu. Měl by být „protiváhou“ k obdobně chápanému, národnostně a jazykově však širšímu pojmu Západ či „západní svět“; pozn. překl.)



Zdroj: ok.ru



Překlad: mbi, Eurasia24.cz