Donalde, spoj se s Vladimírem a s podporou nás změníte svět

 Jiří Vyvadil

 

S Donaldem Trumpem bude jistě legrace. Co na srdci to na jazyku. Všichni říkají, že je nepředvídatelný. Opak je pravdou, Naopak: Některé věci, jako potřeba spolupráce s Ruskem, kritika migrace, pochybnosti na útvarem zvaným EU či zastaralostí NATA opakuje znovu a znovu.

 

Vladimír Putin je naopak největší politický stratég současnosti, ale hlavně politická jednička světa. Když uvážíme, že ho majdan měl zlikvidovat a on dnes určuje, kdo bude a kdo nebude na jednání o Sýrii a jak to bude s Libyií, pak je to prostě v geopolitickém smyslu, představitel supervelmoci.

Donald Trump někde líčil, jak se snažil při svém pobytu v Moskvě se za každou cenu setkat. Nesetkal. Tehdy to Putin neshledával nutným. Pouze mu zaslal přátelsky omluvný list, že jej přijmout nemůže.

 

Doba se změnila a oba se sejdou. A sejdou se, i když CNN bude vysílat pořady, co by bylo, kdyby byl zavražděn a kdyby se celá politické scéna Ameriky zcvokla. Zcela na rovinu, Donald Trump je člověk chlapských zásad a rozhodně se nesejde s někým, kdo se choval k němu neurvale.

 

Jinými slovy: maďarský premiér Orbán je vítán, premiérka Británie Mayová je vítána, prezident ČR Zeman je vítán, premiér Izraele Netanjahu je vítán, neboli každý, kdo byl na štíru s Obamou je vítán, tedy i Erdogan atd.

 

Většina představitelů Evropy se ovšem chovali jako burani, ač žijí v představě, jaké vytvářejí elity, a dopadnou jako onen redaktor CNN. Nebude se s nimi bavit. A ani nemusí. A až jim to dojde, bude pozdě a nebo nebudou ve funkci, což je totéž. Evropská unie jako celek svou přízeň prohrála, ale ona prohrává všechno. Takže to vychází najedno.

 

Nějaký Juncker či Tusk ho fakt nezajímají a pokud jde o NATO a jeho představitele, ti idioti se chovali k Trumpovi tak arogantně, že nemají šanci.

 

Berme to tak, že žijeme jakoby v období důvěry mezi USA a Ruskem z doby II. světové války. Je známo, že důvěra Roosevelta a Stalina přivedla světu osvobození od nejničivější destruktivní síly v historii německého fašismu.

 

Mimochodem, ten odpor k nacismu má Trump hodně pod kůží a Ukrajinci se svým příklonem k fašismu nemohou mít u něho šanci.

 

Svět potřebuje novou rovnováhu. Nikoliv na základě dominance jedné či druhé síly, či bipolárního soutěžení, ale na základě spojenectví USA – RUSKO.

 

Putin má dar spojovat nespojitelné, jedná se Sýrií, Iránem, Irákem, Saudskou Arábií, Talibanem a připravuje změny v Libyi. Myslí sto tahů dopředu. Trump plácne to, co ho napadne, ale i to je skvělé a upřímné.

 

Je to Rusko, které začíná v rozhodujících momentech určovat pravidla hry. Irán to nechce, ale Lavrov prosadí určitě přítomnost zástupce teď již Trumpovy administrativy na jednání o Sýrii v Astani. Ovšem přibrat hysterickou EU, to nepřipadá ani v úvahu.

Donalde Trumpe, skutečně od srdce, mnoho úspěchů a mnoho štěstí.

PL