Deutsche Welle - NATO by mělo přehodnotit své vztahy s Ruskem

© Sputnik/ Evgeny Biyatov

14.02.2017

Deutsche Welle

 

Úměrně tomu, jak Trump přehodnotil vztah k NATO, měla by aliance přehodnotit svůj vztah k Rusku, píše Deutsche Welle.


Bývalý velvyslanec USA v SSSR Jack Matlock a bývalý stálý zástupce Německa v NATO Joachim Bitterlich se domnívají, že Rusko nepředstavuje nebezpečí pro země Východní Evropy a „k anexi Krymu" nemuselo dojít, kdyby Západ nepodporoval „majdan".


Spory o reformách v NATO se vedou celá desetiletí. Ale právě názory Donalda Trumpa donutily spojence USA, aby se zamysleli nad přezkoumáním hodnot, píše Deutsche Welle. Trump nejednou nazval NATO "zastaralým", ale zároveň vyzval jeho členy, aby zvýšili výdaje na obranu.


„NATO zestárlo? Samozřejmě!" domnívá se bývalý velvyslanec USA v SSSR Jack Matlock. Podle jeho názoru aliance byla založena proto, aby „odvrátila vpád komunistického Sovětského svazu do Západní Evropy". Podle jeho názoru Rusko není schopné „dominovat nad ostatní Evropou". Ale na rozdíl od Trumpa se Matlock domnívá, že zvýšení výdajů na obranu bude krokem nesprávným směrem.

Politická krize mezi USA, EU a Ruskem probíhá ve velmi podivné době, kdy se americká vojska nacházejí blízko ruské hranice a obě země zvyšují jaderný potenciál. V posledních měsících USA umístily ve Východní Evropě stovky tanků a tisíce vojáků, aby ji ochránily před možnou „ruskou agresí". Ale i Matlock, i bývalý stálý zástupce Německa v NATO Bitterlich vyvracejí obavy z toho, že Rusko může projevit agresi vůči alianci.


„Rusko nenapadne nevelkého souseda NATO a pro USA nemá cenu za žádných okolností začínat válku s Ruskem", domnívá se Matlock, „to je bláznivý nápad". Podle jeho slov svým jednáním na Ukrajině Rusko poškozuje své „skutečné zájmy". Kromě toho, podle názoru amerického diplomata, „kdyby se Západ nebo USA neúčastnili „majdanu" na Ukrajině, možná by nedošlo ani k ruské anexi Krymu a k podpoře vzpoury v Donbasu".

„Pro Putina je Pobaltí dávno ztracené", domnívá se Joachim Bitterlich, „ono ho neznepokojuje, a totéž se týká Polska". Podle názoru německého diplomata, za svou „červenou nit" Putin považuje Kavkaz a Ukrajinu.


„Myslím, že i Američané, i Evropané prostě udělali mnoho chyb vůči Rusku od počátku nového století. Nesprávně hodnotili Rusko, zbytečně ho zahnali do kouta a neposlouchali varování o rozšiřování NATO, o Gruzii ani o Ukrajině", řekl Bitterlich.


Nastala doba, domnívá se Bitterslich, k rozumnějším vztahům NATO s Ruskem. Ale jejich dosažení bude nějakou dobu trvat. „K tomu je třeba čas, a obě strany si musí zachovat tvář, ale když je přání, jsou i možnosti".


Co se týče evropské bezpečnosti, ta podle Matlockova názoru nezávisí na Spojených státech. Jestliže Evropané, včetně Rusů, „budou i nadále opakovat tragickou minulost, bojovat proti sobě, tak je Spojené státy nedokáží zachránit". Kromě toho je americký bývalý diplomat přesvědčen, že „v Evropě nikdy nebude jednota, svoboda a mír, jestliže vyloučí Rusko nebo se stane jeho nepřítelem".