Del Ponteová není schopná falešně obvinit a odsoudit Asada

Proto opouští komisi a obviňuje Rusko

globe-32299_960_720

Příspěvky od messin 14.8.2017

Brandon Turbeville, Global Research

 

Mezinárodní žalobkyně pro válečné zločiny rezignuje na svou pozici ve vyšetřovací komisí OSN v oblasti porušování lidských práv v Sýrii kvůli své frustraci, pramenící z vnímané impotence komise a její nedostatečné schopnost stíhat válečné zločince. Carla Del Ponteová v podstatě odstoupila, protože ona a její tým nebyli schopni překonat ruské námitky proti tomu, aby byl Bašár Asad falešně obviněn za zločiny spáchané americkými teroristy.

 

Zatímco připustila, že teroristé podporovaní Západem jsou „převážně“ extremisté a že jsou vinni z válečných zločinů, prozradila také svůj vyvrácený příběh o tom, že syrská vláda používala chemické zbraně a že spáchala „strašné zločiny proti lidskosti.“

 

Ve svých poznámkách k její rezignaci přiznala sedmdesátiletá Ponteová svou vlastní zaujatost vůči syrské vládě, kterou si udržovala od začátku krize. Když byla v roce 2012 poprvé jmenována do Nezávislé vyšetřovací komise pro Sýrii, tak uvedla, že „opozice je na straně dobra; vláda na straně zla“. Zdá se, že tahle žena, která se tolik zajímala o „zločiny proti lidskosti“, neměla vůbec problém se „členy opozice“, kteří náhodně stříleli civilisty, znásilňovali ženy, vyvražďovali celé rodiny a vesnice, a páchali nepopiratelné činy proti syrské armádě i syrským civilistům. Koneckonců je považovala za ty „dobré.“ Teprve tehdy, když začala syrská armáda skutečně vzdorovat, staly se válečné zločiny náhle problémem.

 

„Asadova vláda se dopouští hrozných činů proti lidskosti a používá chemické zbraně. A opozici tvoří pouze extrémisté a teroristé,“ řekla.

 

Del Ponteová tvrdí, že Rada bezpečnosti měla stanovit tribunál podobný soudům pro Rwandu a Jugoslávii, ale rozhodnutí bylo vetováno Ruskem. (Rusové se mimo jiné určitě poučili například ze zaujaté práce ICTY, účelově prosazeného ve své době M. Albrightovou, a pár let vedeného právě Del Ponteovou. Ten měl ve skutečnosti jediný účel – ospravedlnění nelegální zlovolné agrese NATO proti Jugoslávii, není tedy divu, že vzniku podobného „podniku“ rezolutně zamezili, pozn. Mess)

 

 

 

Del Ponteová je zjevně frustrována skutečností, že Rusové zabránili OSN, aby stíhala a odsoudila Asada za zločiny, kterých se nedopustil. Tudíž svou pozici v září opustí a zanechá v komisi pouze dva členy.

 

Překlad Messin