Debaty o bezpečnosti České republiky

Jsi bezpečná, Česká republiko? Tuto otázku si položili odborníci i angažovaná veřejnost na fóru pořádaném v minulém týdnu v pražském hotelu Olšanka. Bezpečnost posuzovali s ohledem na aktuální mezinárodní situaci, v níž Evropa čelí masivní migraci, terorismu, islamistickému nebezpečí i vysychání zdrojů.

Evropa musí spoléhat na žoldnéře, kteří jsou nespolehliví, a přitom na hranicích Evropy hoří konflikty, poznamenal kriticky v úvodním bloku někdejší diplomat a ministr Jaroslav Bašta (ČSSD) s tím, že »ta krásná doba, kdy na naše území nevkročila žádná noha cizího ozbrojence, je pryč. Stačí velmi málo a z ráje se může stát peklo«.

Kdo jsou v současné době nepřátelé České republiky, zeptaly se Haló noviny panelistů, mezi nimi i plk. v. v. Zdeňka Zbytka, bývalého velitele 1. tankové divize. Protivník není na očích, ale je mezi námi, odpověděl s odkazem na události minulých týdnů a měsíců v řadě evropských zemí, jež se potýkaly s řáděním teroristů. »Máme obavy, že tato situace nastane někdy i u nás. Aby k tomu nedocházelo, musí být zajištěna bezpečnost. Hrozí nám islámský radikalismus a mezinárodní terorismus.«

Bezpečnostní analytik Jan Schneider vidí největší hrozbu v manipulaci se strachem. »Správnou analýzou situace je jít po příčinách, ne po jevových formách,« poznamenal a připomněl, že s ohledem na členství ČR v NATO je třeba trvat na dodržování prvního článku zakládající Washingtonské smlouvy paktu, který praví, že všechny potenciální spory se musí zásadně řešit mírovou cestou.

 

Více brannosti

Jedním z dílčích témat bylo požadované zvýšení výdajů na armádu v rozpočtech členských zemí NATO na 2 % HDP. »Otázkou je, co za tato dvě procenta chceme,« reagoval bývalý generální ředitel Hasičského záchranného sboru generál v. v. Miroslav Štěpán. Podle svých dlouholetých zkušeností vnímá legislativu v tomto ranku jako vyhovující, »ale problém je, co je pod ní«. Máme prý přezákonováno, chybí však zákon o vnitřní bezpečnosti. Štěpán podpořil brannou výchovu ve školách a ve volném čase mladé generace, ale i vyšší brannou osvětu široké veřejnosti například prostřednictvím veřejnoprávních médií, což se dle něho neděje.

Vojenský analytik Jaroslav Štefec navázal, že bezpečnostní systém je efektivní tehdy, pokud je založen jak na profesionálních bezpečnostních složkách, tak také na obyvatelstvu. »V ČR nám chybí občanská složka. Úplně ustala výchova mladých lidí bránit svou zemi. Máme ozbrojené složky, kterým se ze setrvačnosti říká Armáda ČR,« neskrýval kritiku. Ačkoli armáda spolykala od roku 1990 obrovské sumy prostředků, obranyschopnost ČR jen klesala, konstatoval dále. Sám Štefec jako někdejší ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování byl prý přítomen krokům, které znamenaly snižování obranyschopnosti ČR. »ČR disponuje převážně ‚operetními stroji‘ a tváří se, že ‚může vyrazit na Rusa‘,« řekl ironicky. Přitom nebezpečí v Rusku není. Je pro budování akceschopné efektivní armády, která je schopna bránit vlastní území.

 

Uznání pro komunistického poslance

Všeobecná kritika se dotkla politického spektra. Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), který předsedá sněmovnímu podvýboru pro Polici ČR, obecní policie a soukromé bezpečnostní služby, se na konferenci ohradil. »Za 3,5 roku jsme dosáhli, že bylo zrušeno zdanění výsluhových příspěvků příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků. A nyní byla schválena novela zákona o služebním poměru, podle níž mj. budou mít příslušníci bezpečnostních sborů od 1. 1. 2019 zvýšeny rizikové příplatky. Neříkejte tedy, že pro vás politici nic nedělají,« ozval se, a poté se jeho sněmovní práci dostalo uznání. Současně však komunistický poslanec zdůraznil, že si nepřeje, aby Česká republika byla zapojena v Severoatlantickém paktu. I další vyjadřovali negativní názor na NATO, například občan Norbert Naxera požaduje neutralitu.

Jiný názor však mají příznivci nového politického hnutí Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita (BOS). Zůstaneme raději v NATO, než by nás EU tlačila do evropské armády, vysvětlil předseda hnutí Štefec. »Jako hnutí jsme pro NATO, ale vojáci budou doma, v ČR, kde se budou připravovat. Pokud je někam vyšleme, o tom rozhodne ČR,« upřesnil stanovisko a zkritizoval nedávné podřízení jedné složky AČR bundeswehru. »To je porušení Ústavy, na takový čin neměl ministr obrany žádné právo.«

Bývalí aktivní vojáci poukazovali na nízké nástupní platy současných mužů ve zbrani, na vysoký počet vojenských úředníků v různých štábech. Zdůrazňovali nutnost reorganizace armády. »My si hrajeme na to, že máme armádu, ale my ji prakticky nemáme,« uvedl Zbytek. Vzhledem k tomu považuje vyšší výdaje na »papírovou« armádu za mrhání penězi. Plk. v. v. Miloš Janda upozornil, že nejprve musí být koncepce, pak je možné uvažovat o zvýšení výdajů. »Musíme umět bránit naši státní hranici. Naše republika se musí bránit sama,« zdůraznil. V současných početních stavech však toho nejsme schopni, reagoval pro Haló noviny poslanec Ondráček.

Na to, jak jsou občané manipulováni a stavěni jedna skupina proti druhé, poukázal předseda spolku Veteráni ozbrojených sil a bezpečnostních sborů (VOS a BS) plk. v. v. Ladislav Petráš. Je nutné dle něho usilovat o jednotu.

 

Jsme bohatí, a slabí

Velkým bezpečnostním rizikem je migrace, která směřuje tam, kde je silný sociální systém a žijí příbuzní migrujících. Lukáš Lhoťan, jenž se problematikou migrace dlouhodobě zabývá, upozornil, že existují organizace, které využívají migrace k realizaci svých zájmů. Liberální demokracie nenabízí řešení, je využívána (zneužívána) islamisty. On, ale i další účastníci fóra v diskusních příspěvcích, vyjadřovali kritiku bezuzdné migraci. Bašta v závěru připomněl, že migrace je provázena organizovaným zločinem převaděčů. »Jsme bohatí, a slabí – to je nejnebezpečnější kombinace,« uvedl pro náš list.

Fórum pořádaly hnutí BOS ve spolupráci s Klubem českého pohraničí, klubem VOS a BS, klubem Veteráni Policie ČR a Svazem letců ČR.

FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

http://www.halonoviny.cz/articles/view/45794520