Cohen - Zdá se, že se NATO připravuje na reálnou válku s Ruskem

 

Americká snaha o posílení NATO, namířená proti imaginárním hrozbám, by měla být považována za přípravu na skutečnou válku, uvedl v pořadu Johna Batchelora americký profesor Stephen Cohen.

 27.květen 2016 - 19:05

 

Z hlediska Cohena, to, co se děje mezi Ruskem a NATO už není jen studená válka, jako spíše předběžná fáze plnohodnotného konfliktu. Profesor zdůraznil, že to Spojené státy umožnily zajít situaci tak daleko, zatímco Rusko „pouze reaguje".

 

„To, co vidíme, je příprava na válku, a neviděli jsme to od dob kubánské raketové krize, alespoň na této úrovni," zdůraznil politolog.

 

Připomněl, že vojenská aliance má v úmyslu umístit poblíž hranic s Ruskem desetitisíce vojáků v neustálé rotaci, jakož i střely s jadernými hlavicemi, tankové brigády a obranný systém protiraketové  obrany, to poslední Rusko vnímá jako zvláštní hrozbu. NATO nedávno otevřela protiraketovou základny v Rumunsku, a zdá se, že o několik let později bude další taková základna v Polsku.

 

Cohen: Tolik nepřátelských sil nebylo okolo Ruska od druhé světové

 

Steven Cohen si klade otázku, proč USA gradují konflikt s Ruskem na tak nebývalou úroveň. Znovu se odkazuje na prohlášení amerického ministra obrany Ashtona Cartera, který tvrdí, že NATO posiluje kvůli „Putinově agresi". Podobný názor byl zopakován i četnými zástupci Západu a řadou médií, zejména novinami New York Times. „A já se ptám sám sebe, jaká Putinova agrese vyprovokovala tuto novou eskalaci?" řekl Cohen.

 

Před dvěma lety, podle jeho názoru, měl Západ příležitost mluvit o nějaké agresi spojené se situací na východě Ukrajiny, přestože profesor zdůrazňuje, že jde o kontroverzní téma. Žádnou zemi Rusko neobsadilo, nikdo není ohrožen, vysvětluje Cohen.

 

Podle něj to, že Putin údajně hrozí pobaltským zemím je mýtus a „válečná propaganda".

 

Přičemž ale hlavní západní média tuto pozici USA a NATO silně podporují, a opačný názor nebo kritiku rozšiřující se vojenské aliance nelze najít. A jestliže není opačné hledisko, tak to nikdo nemůže zastavit, a závěrečnou etapou by mohl být plnohodnotný konflikt s Ruskem, říká profesor.

 

Cohen upozorňuje ještě na jeden moment: podle jeho názoru je hlavním motivem pro rozšíření aliance, která nedávno zařadila do svého složení Černou Horu, nikoliv bezpečnostní problém, ale otázka zisku.

 

Vysvětluje: armáda země, přijatá do NATO, musí splňovat její standardy. Větší část vojenské techniky aliance je vyrobená ve Spojených státech – čili se nový člen NATO stává spotřebitelem výrobků amerického vojensko-průmyslového komplexu.

 

Někteří lidé věří, že myšlenku rozšiřování NATO od začátku podporovaly americké zbrojní společnosti. „A nejlepší způsob, jak vybudovat svůj trh, je ukořistit cizí trh a přimět ho, aby si kupoval jen jeden produkt," uvedl Cohen.

 

„Neříkám, že jakékoli rozhodnutí vztahující se k Rusku z vojenského hlediska, je vázané na zisky vojensko-průmyslového komplexu - nechci to tvrdit, protože nevím, jestli je to pravda nebo ne, ale vím, že zisk z rozšiřování NATO bude v miliardách a nakonec bilionech dolarů," dodal americký expert.

 

(kou, prvnizpravy.cz, thenation.com