Co teď poradit?

 

   Obě naše levicové strany svorně poražené v parlamentních volbách jsou zatím v povolebním šoku, ale už se ozývají rádci se vzkazy, jak se opět dostat do formy.

   Mají si prý vzít příklad z Roberta Fica. Ten v minulosti tápal, měl výhrady k migrační politice Evropské unie, odmítal přijímat uprchlíky, a dokonce se ohradil proti systému povinných kvót stížností k evropskému soudu.

   Pak se však polepšil. Přihlásil se k náležení do nejužšího jádra EU a prohlásil Slovensko za jeden z pilířů evropské integrace. Urychlené  přijetí eura těsně před volbami už naštěstí požadovat nemusel.

   Někteří získali dojem, že stačí napodobit Ficovo zázračné prohlédnutí a budeme mít také u nás autentický levicový subjekt s masovou podporou veřejnosti.

   Faktem je, že sami Slováci nedokázali příčiny obrácení Roberta Fica vysvětlit. Jeho sympatizanti tvrdili, že podlehl tlaku evropských institucí, který dokáže být docela nevybíravý. Jeho političtí soupeři spekulovali o tom, že se poohlíží po vysoké funkci v Bruselu, až mu za dva roky skončí premiérské funkční období.

   Ani jedno, ani druhé vysvětlení nezní nijak přesvědčivě. Robert Fico dokázal odolávat vnějším tlakům velice suverénně a neměl důvod pošilhávat po kariéře v Bruselu.

   Svoji rétoriku však změnil velice výrazně, takže se okamžitě stal vzorem polepšeného politika ze střední Evropy, na kterého se tak dlouho čekalo.

   Ficův manévr skončil volebními výsledky, které jsou pro Smer hrozivé. Pokud se zopakují za dva roky v parlamentních volbách, ocitne se slovenská levice ve stejném bodě jako ta naše, tedy v bodě nula.  

   Ti, kdo začali Fica po jeho náhlém obratu vynášet a dávat za vzor české levici, tak mají už zase holé ruce. Výsledky voleb nemohou svádět na to, že by snad Slováci zhnědli. Kotlebu přece vyprovodili z úřadu se vším všudy. Většinu hlasů odevzdal slovenský volič pravici. K vítězům voleb patří Richard Sulík, který je znám odmítáním kvót a tvrdou kritikou vítací politiky Angely Merkelové.

   Co teď honem poradit?

Prof.Jan Keller

Přišlo e-mailem