Co řekne vláda?

 

V tom smyslu pan profesor Drahoš na některé otázky odpovídá. Pokud by  takto skutečně v soustavě nejvyšších ústavních orgánů ČR působil, pak takového prezidenta vlastně vůbec nepotřebujeme. Stačilo by, aby vláda ze svého středu zvolila někoho, kdo by podle  jejího rozhodování jednal. Mohl by to být třeba místopředseda vlády ČR. Ten by pak ze Strakovky mohl prezidentovat v drahošovském stylu. Hrad bychom měli prázdný a mohli bychom jeho část pronajímat.

 

Ovšem je docela možné si představit, že drahošovský prezident by  vykonával svoji funkci případně i ze svého bytu. To by bylo ještě lacinější. Ale to již funkce prezidenta republiky by nemusela být zakotvena jako samostatný ústavní orgán. Stačilo by několik osiřelých „pravomocí“ přidat místopředsedovi vlády a k tomu  doplnit jen několik málo článků do Ústavy.

 

Ale že jde jen o  „drahošovské“ chápání prezidentské funkce, jsme jistě všichni pochopili. O to však nestojíme. Chceme, aby prezident republiky byl skutečnou hlavou státu. Má-li být takovým, pak prezidentem nemůže být profesor Drahoš. Proto mu přejeme spokojenost a dlouhé léta v důchodu. Pro něj, jak jsme přesvědčeni, funkce prezidenta republiky se nehodí. Ani kdyby se snažil, jak by chtěl, tak ani za delší čas by do ní nedorostl. Prostě nemá na to. Všichni víme, že komu shora není dáno, v apatice nekoupí.

K. Malý