Co je to záhadný „Plán B“ pro Sýrii?

Náměstek ministra zahraničí v americkém kongresu mlžil, ale o to děsivější jsou obrysy variant války s Ruskem v Sýrii!

Říj 4, 2016

 

Americký náměstek ministra zahraničí Antony J. Blinken měl před 4 dny slyšení v americkém kongresu, kde byl dotazován na záhadný „Plán B“, o kterém americké elity hovoří už někdy od počátku tohoto roku. Rusko vloni na podzim udělalo USA a západním spojencům v Sýrii čáru přes rozpočet a místo porážky Bašára Asada je dnes situace v Sýrii ve stavu, kdy vládní síly s podporou Ruska osvobozují další a další města od Američany sponzorovaných teroristů a hrozí tak úplný rozklad amerických operací v zemi, jejichž cílem bylo svrhnout v zemi Bašára Asada a dosadit k moci loutkovou vládu. Ta by okamžitě souhlasila s plány Američanů a Saúdů na výstavbu ropovodu ze Saúdské Arábie do Turecka a dále do Evropy, kterým by USA kontrolovaly celou Evropu a tímto krokem by zbavily Evropu závislosti na ruské ropě a plynu. Rusko by bylo odstaveno.

 

Video, které nahoře přinášíme s titulky, je na jedné straně hodně humorné, protože náměstek Blinken opravdu neví, co by měl o „Plánu B“ povídat. Vypadá to, že nevědí na ministerstvu zahraničí, jak v Sýrii dál, ale opak je pravdou. Blinken neměl dovoleno o variantách Plánu B hovořit, úzkostlivě se jim vyhýbal a při pohledu na jeho ruce a gesta je zřejmé, že hledal nespecifická slova, aby nemusel odkrývat skutečné varianty amerického Plánu B. Ty jsou totiž opravdu děsivé a Blinken ve videu nahoře to dokonce přiznává, že Plán B bude zlý pro všechny strany konfliktu. Přestože nedošlo k faktickému potvrzení toho, jaké parametry Plán B má, tak z náznaků amerických politiků a mluvčích ministerstev už máme jasné obrysy takového plánu.

 

Varianta A – Mohutné vyzbrojení opozice

 

O této variantě se v poslední době velmi často hovoří, že předchozí plán na vyzbrojení syrské opozice a vycvičení bojovníků selhal, protože nebyl koordinovaný a vycvičení vojáci neměli americké nebo jiné velení. Varianta A tak může spočívat v tom, že USA spolu se spojenci, hlavně z Turecka a Saúdské Arábie, budou velet jednotkám syrských povstalců a pod jejich dozorem budou provádět operace proti vojskům Bašára Asada a proti Rusům. Profesionální velení by navíc umožnilo Američanům vrhnout do války v Sýrii i speciální zbraně, které by povstalcům jen tak nesvěřili.

 

Varianta B – Bezletová zóna

 

Zejména poslední týden zaznívá tato varianta velmi často. Hovořil o ní minulý týden i John Kerry, že Obamova administrativa znovu zvažuje vytvoření bezletové zóny nad vybranými částmi Sýrie, zejména v oblasti Aleppa, a také na severu Sýrie na hranicích s Tureckem. Tato varianta nabrala na velké pravděpodobnosti v posledních hodinách, protože Rusko přivezlo do Sýrie jeden ze svých nejmodernější protivzdušných komplexů, více v článku od Pozorovatelky zde. Rusko nemá za normálních okolností v Sýrii vzdušného nepřítele, tedy až dosud. Je naprosto jasné, že protivzdušný komplex má fungovat zejména jako vzkaz do USA americkému Pentagonu, že vyhlášení bezletové zóny ze strany Američanů nebude Ruskem respektováno a pokud by se do ruského sledovacího prostoru dostala americká nebo jiná cizí stíhačka, Rusové jsou připraveni ji sestřelit. Dokonce se tento krok dá posuzovat tak, že Rusové mohou vyhlásit nad Sýrií vlastní bezletovou zónu. To by Američanům udělalo opravdu čáru přes rozpočet.

2E93338400000578-0-image-a-11_1447904267164.jpg

Rusko vloni v září obrátilo situaci v boji s ISIL naruby. Začalo bombardovat cisterny ISIL s ropou, kterou teroristé v obrovských konvojích odváželi do Turecka a tam prodávali na financování svého boje. Rusko tomu učinilo přítrž. Od té doby ISIL ustupuje.

Varianta C – Intervence NATO a mezinárodních sil pod nespecifikovaným mandátem

 

Pro tuto variantu se několikrát vyjádřil i český prezident Miloš Zeman, který už několikrát vyzval k tomu, aby NATO ve spolupráci s Ruskem zlikvidovalo v Sýrii Islámský stát. Toto řešení by ale vyžadovalo dohody mezi USA a Ruskem o podobě Sýrie v budoucnu. USA nechtějí Bašára Asada u moci a chtějí místo něho dosadit k moci v Damašku loutkovou vládu, která momentálně pobývá ve Švýcarsku a v Londýně. Skládá se ze Syřanů, kteří už dlouho v Sýrii nežijí, ale také z bývalých bojovníků, kteří ještě nedávno mávali v Sýrii různými vlajkami. Tristní situaci potvrzuje i fakt, že v Sýrii neexistuje žádná opozice, se kterou by západ mohl jednat jako s náhradou Asadovy vlády. I z tohoto důvodu většina zemí EU nadále uznává Asadovu vládu jako jedinou legitimní, i když se skřípajícími zuby. Tahle alternativa by ale mohla být aktuální, pokud by se v USA dostal k moci Donald Trump. Jeho rozhodnutí spolupracovat s Ruskem na porážce ISIL v Sýrii je jednoznačné. Mírové uspořádání Sýrie by ale bylo jednoznačnou porážkou USA, ale také Saúdské Arábie. Tato varianta je tudíž možná jen s Trumpem, a to ještě s velkým otazníkem.

 

Varianta D – Likvidace osoby Bašára Asada

 

O této variantě hovořil bývalý ředitel CIA Michael Morrell, že smrt Bašára Asada by odblokovala v Sýrii situaci. Rusko by se prý stáhlo ze země, protože smrtí Bašára Asada by Putin přišel o člověka, se kterým může jednat. Po smrti Asada by potom současná vláda v Damašku padla během několika dnů, spolu s ní i operace syrské armády a tím pádem i účast Ruska v konfliktu. Jakkoliv to zní šíleně, Morrellova analýza má hlavu a patu. Jediným znakem odporu vůči USA je Bašár Asad v Sýrii. Jeho smrtí by tato úloha byla negována a tzv. syrská opozice by rázem měla otevřené cesty do Damašku. Tuto „opozici“ je ale třeba dávat do uvozovek, protože to nejsou demokraté, ale hrdlořezové, žoldáci a západem dotované loutkové figurky. Sýrii by čekal libyjský a somálský model. Američanům nezbývá mnoho času, v USA se chystají mohutné změny po volbách a americkým jestřábům dochází, že musí jednat opravdu rychle a hned. Tato varianta je z pohledu americké moci nejrychlejší a nejlevnější na vyřešení problému v Sýrii podle amerických představ. Je proto zcela jasné, že Antony Blinken se v kongresu při slyšení kroutil jako had, protože přesně nad těmito variantami teď Pentagon a Bílý dům uvažují.

GTY_michael_morrell_2_jt_160806_16x9_992.jpg

 

Michael Morrell, bývalý šéf CIA.

 

Nejméně 3 z těchto variant mají potenciál rozpoutat III. světovou válku. Konflikt mezi USA a Ruskem v Sýrii by byl zničující pro celou planetu. Americké impérium je na pokraji své expirace, vyrůstá nový světový hegemon (Čína) a americká moc se bude postupně ve světě zmenšovat. Američtí jestřábi ale mohou za sebou prásknout dveřmi natolik silně, že to odnese celá planeta ve válečném ohni. Je proto nutné sledovat náznaky, vzkazy, symboly a znamení, které se dostávají do informačního prostoru médií. Sýrie má charakter lakmusového papírku americké moci ve světě a podle toho se bude odvíjet i budoucnost celé planety. Důležité je nepodceňovat souvislosti. Vybombardované pozice syrské armády na východě Sýrie v Deir ez-Zor [1], následně ruská odveta a vybombardování bunkru s americkými a izraelskými operativci v Aleppu (více zde) a navíc následně vybombardovaná humanitární pomoc v kamionech [2], ale Rusko svoji účast popírá. Poté americká odveta a ukončení spolupráce s Ruskem v Sýrii [3]. A ihned poté Putin a jeho oznámení, že pozastavuje jaderné odzbrojení a likvidaci plutonia [4] do doby, než USA přestanou ohrožovat bezpečnost Ruska. Chápete? Souvislosti na sebe navazují a vykazují charakter eskalace. To není dobré, to je nebezpečný vývoj.

 

*Titulky ve videu nahoře zapnete tlačítkem „CC“ v liště videa.

-VK-

Šéfredaktor AE News