Čína spouští nový platební mechanismus Juan-Rubl

Rána dolaru

Spojené státy dostaly velkou ránu své celosvětové hegemonii, a jistě to vyvolá další bojová vyhlášení jestřábů ve Washingtonu.

Global Research, 13. října 2017 ,  21. století Wire

 

Tento týden bylo oznámeno, že Čína spustila platební systém platba versus platba " (PVP), který zjednoduší transakce s  čínským juanem  a ruským rublem. Cílem, jak bylo řečeno, je "snížit rizika a zlepšit efektivitu" jejího devizového systému.

Nový mechanismus, který by mohl konkurovat dlouhodobě monopolnímu americkému platebnímu systému SWIFT (umožňujícímu simultánní vypořádání transakcí ve dvou různých měnách), byl podle prohlášení systému devizového obchodu země zahájen v pondělí, po obdržení souhlasu centrální banky Číny. Nicméně finanční oligarchové ve Wall Street budou nahlížet na tento krok jako na  zpochybnění postavení  amerického dolaru jako globální rezervní měny - která je neoddělitelně svázána s ‚petrodolary‘ (globálním účtováním obchodů s naftou v dolarech) a je úřední měnou USA.

 

Odborníci z Georgetownské University  při tom upozorňují:

Vzhledem k tomu, že petrodolarové přebytky jsou denominovány v amerických dolarech, pak kupní síla a míra inflace v USA závisí na rychlosti výměny amerického dolaru, kdykoli je třeba konvertibilita s jinými měnami na mezinárodních peněžních trzích. Z toho vyplývá, že cokoliv z  ekonomických nebo jiných faktorů ovlivní petrodolary, má na americký dolar stejný vliv. Souvislost mezi americkým dolarem a petrodolarovým přebytkem má významné, zejména ekonomické, politické a jiné, důsledky. Z toho vyplývá, že nový mechanismus (umožňující simultánní vypořádání transakcí ve dvou různých měnách), narušuje monopol našeho SWIFTU.  Umísťování petrodolarových přebytků arabských zemí vyvážejících ropu - do Spojených státech může být politicky považováno za postavení se do role  rukojmího . V případě velkého politického konfliktu mezi Spojenými státy a arabským vývozcem, mohou USA s veškerou svou vojenskou silou konfiskovat nebo zmrazit tato aktiva nebo jinak omezit jejich užívání.

 

Čína koupí saúdskou ropu v juanech.

Tento rozporuplný vývoj se shoduje s dalšími nedávnými kroky,  včetně zprávy,  že Čína "donutila" Saúdskou Arábii k souhlasu s obchodováním s ropou v juanech. Pokud k tomu dojde, další obchodníci na globálním trhu s ropou by mohli následovat, což by znamenalo katastrofu pro americký dolar jako světovou rezervní měnu.

Obchodování s ropou v Juanech přichází, říká ekonom  z  CNBC .

 

Tyto dvě informace jsou zcela propojeny. Toto je globální výzva Anglo-americkému  světovému řádu. Rusko a Čína také v zákulisí pracují na tom, aby vytvořily své obchodní normy pro drahé kovy/zlato, případně na přípravě nové měny podložené zlatem.

 

Zero Hedge  dodává:

Čínská úřední místa uvedla, že plánují zavést systémy PVP pro transakce v juanech a jiných měnách na základě iniciativy Nové hedvábné stezky v souladu s procesem internacionalizace renminbi (Juanu). Rusko je však nejvyšší prioritou: největší světový producent ropy se nedávno  stal největším zdrojem ropy pro Čínu , velkého světového spotřebitele energie.

Měnová spolupráce mezi Pekingem a Moskvou není nová. Nejvýznamnější nedávný vývoj se uskutečnil 14. března,  kdy ruská centrální banka otevřela svou první zámořskou kancelář  v Pekingu. To znamenalo krok vpřed při vytváření aliance Peking-Moskva, při nahrazování amerického dolaru v globálním měnovém systému, a postupném zavádění obchodního standardu, podporovaného zlatým standardem. Jak již uvedl   South China Morning Post , nová kancelář byla součástí dohod uzavřených mezi oběma sousedy pro "vytvoření silnější ekonomické vazby", z důvodu sankcí Západu proti Rusku, kvůli ukrajinské krizi a poklesu cen Ruské ropy.

V té době Vladimír Šapovalov , vysoký představitel ruské centrální banky,  uvedl, že obě centrální banky připravují memorandum o porozumění pro řešení technických otázek, týkajících se čínského dovozu zlata z Ruska, a že brzy budou zveřejněny podrobnosti. Rusko, jako čtvrtý největší světový držitel zlata po Číně, Japonsku a USA, se stane hlavním dodavatelem zlata do Číny. Uvedl pravděpodobný scénář, naznačený před mnoha lety, že se Peking chystá zavést měnu podloženou zlatem, po řádovém zvýšení jeho zásob.

Očekávejte, že Západ  nepřijme tuto velkou finanční výzvu Číny a Ruska pasivně. Washington může používat své kroky v Severní Koreji, Myanmaru nebo na Filipínách - jako prostředek k posílení svého vlivu v Asii, ve snaze získat čínské ústupky a čelit nové finanční síle Číny.

 

Copyright © 21st Century Wire , 21st Century Wire , 2017

https://www.globalresearch.ca/dollar-blow-china-launches-new-yuan-ruble-payment-mechanism/5613260

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf