ChinaTech - Zajímavé poznatky

Fred Reed 30.června 2017 „ Information Clearing House “

 

Na první pohled na postup čínské vědy a techniky několik věcí vyniká. Za prvé, střemhlavé tempo. Za druhé, množství technologií, které se zdá býr zaměřeno na to, aby Čína byla technologicky nezávislá na Západě a předstihla v nich Spojené státy.  Za třetí, zřejmě plánovité zaměření. Vypadá to na inteligentní projekty (na rozdíl od amerického konkurenčního boje za účelem dosažení zvlášť velkých zisků) s nadějemi, že by mohly být přínosem pro zemi jako celek.

Stručně řečeno, zdá se, že Číňané mají něco za lubem.

 

Jak jsem již zmínil dříve, Čína přišla odnikud, aby se stala světovou jedničkou v oblasti superpočítačů. Také ve vysokorychlostních železnicích, se strategickým významem pro svůj plán ekonomického spojení Evropy a Asie. Ve velkých investicích do solárních elektráren, slibujících snížení závislosti Číny na ropě z Perského zálivu, náchylné k blokádě ze strany amerického námořnictva. Pak jsou tu DF21D , řízené balistické rakety, konkrétně určené jako ničitelé vetřelců v oblastech, které Čína považuje za své domácí vody. Tento seznam by mohl dále pokračovat.

V Americe si myslí, že Číňané „neumějí vynalézat,“ vynalézavost je považována za výsadu bílého muže. Na tenčí led už snad nelze šlápnout.

 

Číňané jsou chytří. Jsou jistě schopni mít vysoce kvalitní techniku a vědecký výzkum. (Např. Beijing Genomics Institute ) Čára mezi nápaditými inovacemi a vynálezy je neostrá. Všimněte si, že podle čísel může Čína potenciálně poskytnout pětkrát tolik inženýrů než Amerika, v krátké době jich už bude mít dvakrát tolik. Je to začátek nového světa?

Zatímco Peking pracuje ve prospěch Číny, rychle zvyšuje svůj technicko-průmyslový vliv, Washington utrácí šíleně na zbraně. Je to pokus uplatnit vojenské řešení obchodního problému. America se rozpadá ekonomicky, politicky, kulturně, ale má ty nejlepší bombardéry.

 

Příklady „ne-vynalézavosti“:

 

Krok číslo jedna, z pozice za zády bílého “Čína aktivuje nejdelší ultrabezpečnou kvantovou komunikační síť ..“ Peking - Šanghaj. Kvantová komunikace je založena na chování kvantově provázaných fotonů. Zdálo se, že takovéto chování fotonů je nemožné, ale zřejmě to nikdo neřekl fotonům, tak se takto chovají. ( quantum entanglement , Quantum Key Distribution. ) Slabinou je, že musíte mít opakovače každých šedesát mil, což snižuje bezpečnost.

 

Druhý krok, z pozice za zády bílého:  Čína  vypouští první na světě kvantový satelit. Poté, co postavila pevnou linku, přechází na orbitální experimentování.

 

Třetí krok, Bingo! „Čína  se ujala vedení v Quantum Space závodě.“ To je velký úspěch, výňatek z Asia Times::  Ve čtvrtek tým čínských vědců uveřejnil poznatky z průlomové studie, která dělá Čínu nesporným lídrem v oblasti kvantové komunikace, což je úspěch, který by mohl mít obrovský strategický význam.

Studie, vedená Pan Jianwei a publikovaná v Science úspěšně prokázala schopnost distribuovat kvantově provázané fotony na nebývalé vzdálenosti, z kosmu na Zemi, otevírá tím dveře pro praktickou aplikaci nejmodernější, ultra-zabezpečené komunikace.

Na bezprecedentní vzdálenost 1200 kilometrů. Peking může být považován za toho, kdo se pokouší o navázání celosvětové komunikace zabezpečené proti NSA a nakonec i pro celý internet, zabezpečený proti Fort Meade. Jde o to, je-li to technický vývoj nebo inovace. Nezdá se, že by v tom byl velký rozdíl.

 

 „ Čínské  letadlo se solárním pohonem s rozpětím 65 stop“

Ve vzduchu prý může zůstat po celé měsíce. Komentáře, které se tím zabývají, naznačují, že cílem by mohl být dlouhodobý dohled nad zemí, což znamená, špionáž. V každém případě se jedná o pořádný technický zlepšovák, a to zejména od lidí, „kteří nemohou inovovat“.

 

Pak máme Phys.org: „Čína zkouší svou nejsilnější raketu, jak sdělila státní média. Země prosazuje program, který svědčí o tom, že se chce stát hlavní kosmickou velmocí.“

Jde tady o to, že Čína zatím před Amerikou v kosmu není, ale rychle k tomu  dochází. Inženýrství, strojírenství, technologie. Přezíraví Američané zdůrazňují, že USA byly na Měsíci v roce 1969 a že Čína přebírá americké technologie. To je pravda, ale je to irelevantní.

 

Z The National Interest: „Světový nový vůdce v superničivých hypersonických zbraních: Čína?“

 

Čínský Kvantový radar je další aplikace kvantově provázaných  fotonů. Odkaz poskytuje semi-technický přehled. Důležitým bodem je, že radar v zásadě umožňuje detekci stealth letadla.

Číňané tvrdí, že nyní mohou odhalit stealth letadla na 62 mil, s dostatečnou přesností vypočítat protiletadlovou palbu. To znamená, že radarové stanice s mírně se překrývajícími oblastmi detekce, řekněme sto mil od sebe, mohou rozpoznat příchozí letadlo dostatečně  včas k sestřelení.

Pokud je tato zpráva pravdivá, je potenciálně zničující pro US Air Force. Zatím je mi známo, že čínská tvrzení o technických výsledcích byla až dosud přesná.

Letectvo investovalo velmi, velmi mnoho do technologie stealth. Bombardéry, obrovsky nákladná B2 a plánovaná superdrahá B21 jsou šrotem, pokud budou snadno zjistitelné. Bitevníky F22 a F35 Bankruper-Lightning II, ztratí svou hlavní prodejní přednost, budou-li zjistitelné. F35 učinil zejména kompromisy ve výkonu, aby byl stealth, a pokud bude zjistitelný, bude jen průměrným bitevníkem.

 

Dále: „ Vezměme Nimble Dragon: Čína vidí jadernou budoucnost v malých reaktorech“

„SMRs (small modular reactors) s výkonem menším než 300 megawattů (MW) – ale dostatečných pro zásobování asi 200.000 domácností - ve srovnání s nejméně 1 gigawatt (GW) u standardních reaktorů ....“

„ Čína se snaží, aby zvýšila domácí jaderné kapacity na 200 GW do roku 2030, ze 35 GW na konci března, ale její ambice jsou globální.“

Malé reaktory (o něco větší než autobus), jsou důležité, pokud chcete elektrifikovat vzdálená města bez dlouhých přenosových vedení, postavených na úkor využití území. Čína není jedinou zemí, která pracuje na mini-jádru (nebo na čemkoliv jiném, uvedeném v tomto článku), ale nyní „může hrát s velkými kluky“. Opět platí, že malé reaktory jsou její náhlý vstup do hlavní technologické oblasti. Poznámka ke „globálním ambicím.“ Reuters popisují „ambiciózní plán boje o kontrolu globálního jaderného trhu.“ Plánování a uskutečnění nejsou totéž, ale kdybych byl podnikatelem na jaderném trhu, bych byl neklidný.

 

Z jakýchkoli důvodů se americká média příliš nevěnují technologickému pokroku v Číně. Neznalost? Arogance? Je to jen americká tendence, pohlížet na zbytek světa jako na nedůležitý? Možná, že trocha pozornosti by byla dobrým nápadem. Říše středu stále postupuje. V některých oblastech Číňané vedou svět. V jiných jsou pozadu, ale ne příliš a získávají. Mohlo by to být důležité. Zvlášť když se učí inovovat.

 

( Fred pracoval v minulosti pro  Army Times, The Washingtonian, Soldier of Fortune, Federal Computer Week a The Washington Times. https://fredoneverything.org/ Názory vyjádřené v tomto článku jsou výhradně názory autora a nemusí nutně odrážet názory Information Clearing House.)

http://www.informationclearinghouse.info/47364.htm

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf