Česko-německý fond budoucnosti

Správní rada 2016/17

 

Složení ČNFB

Podívejte se, prosím, na jména členů ČNFB a snažte se najít alespoň jednoho jediného zástupce českých vlasteneckých organizací. Nenajdete ho.

 

Pan ministr jmenoval do vedoucí funkce za „českou stranu“ paní Kristinu Larischovou.Při svém nástupu do ministerské funkce si ji vyzvedl z jedné německé nadace sídlící v Praze, kde paní Larischová pracovala.

Za „českou stranu“ je ve Správní radě ČNFB i pan   Ondřej Matějka, velký sudetomil, dřívější ředitel sudetofilní organizace Antikomplex. Od června 2014 se stal náměstkem ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů a ze své dosavadní pozice ve sdružení odejde. Po šestnácti letech se rozhodl, že bohaté zkušenosti, nasbírané zejména právě v Antikomplexu, zúročí ku prospěchu státní instituce, která v posledních letech svou identitu spíše hledá. Antikomplex však pokračuje dál a dál se bude snažit prosazovat své cíle se stejnou energií a invencí jako v minulých šestnácti letech.

Třetím členem „české části“ je Jana Kakáčová, ředitelka odboru Koncepce rodinné politiky a politiky stárnutí, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Její paní ministryně, M. Marxová, je členkou Česko-německého diskusního fóra. Jaký lán, takový krám.

Posledním „českým“ členem je  Petr Brod, publicista, pracoval mimo jiné pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa a pro Süddeutsche Zeitung.

 

V té německé části se to jen hemží landsmany a jejich stoupenci.

Albrecht Schläger, předseda Seliger Gemeinde, bývalý člen Bavorského zemského sněmu (SPD) a bývalý starosta města Hohenberg. Jak je obecně známo je Seliger-Gemeindej ednou ze základních složek „sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL)“

Klaus Brähmig je něco podobného v bleděmodrém, člen Spolkového sněmu (CDU), předseda Skupiny vyhnanců, uprchlíků a vysídlenců frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu

Martin Kastler, ředitel zastoupení nadace Hannse-Seidela v ČR, spolkový předseda Ackermann-Gemeinde, bývalý poslanec Evropského parlamentu (CSU). Ackermann-Gemeinde, jejíž je M. Kastler spolkovým předsedou, je jednou ze základních složek SL.

Petra Ernstberger, členka Spolkového sněmu (SPD), předsedkyně Česko-německé parlamentní skupiny, zřejmě není vázaná k SL.

 

Závěrem

Složení Rady ČNFB je zárukou, že potřebné peníze půjdou zejména na akce SL nebo na akce nějak na něj napojené.

Pokud někdo náhodou víte, že nějaká česká vlastenecká organizace dostala od fondu peníze na skutečnou vlasteneckou akci, sdělte nám to, prosím. 

 

J. Skalský