Česká republika na cestě - sebereflexe pro jubilejní rok 2018

 

Markéta Kachlíková

 

24.4. 2017

 „Česká republika na cestě“: projekt Akademie věd ČR připomene významná výročí, která připadnou na příští rok v České republice. Zároveň je snaha podpořit reflexi současné a budoucí role české společnosti na světě.

 

Ke stažení: MP3

 

 Lubomír Zaorálek (Foto: ČT24)

 

Přesně 100 let uplyne v příštím roce od založení Československé republiky v roce 1918. Dokonce i vtrhnutí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v létě 1968 bude mít příští rok 50. výročí. Také to bude 25 let od rozdělení Československa na dva nezávislé státy. U příležitosti nadcházejících výročí zahájila Akademie věd projekt s názvem „Česká republika na cestě“ k životu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (sociální demokraté) nad ním převzal záštitu:

„Chceme udělat něco víc, než jen konstatovat, že k těmto významným událostem  došlo. Žijeme v poměrně komplikované oblasti střední a východní Evropy, kde se léta snažíme budovat demokracii. Naším přáním je nyní stimulovat reflexi a sebereflexi, kde jsme dnes a kam chceme jít. "

 

 Pavel Baran (Foto: Archiv der Karlsuniversität in Prag)

 

Projekt si klade za cíl oslovit širokou veřejnost. Akademie věd vydá publikaci, společné dílo historiků, sociologů, filozofů, spisovatelů, novinářů a dalších intelektuálů. Viceprezident Akademie, Pavel Baran, jmenoval některé problémy při spuštění projektu, kterým čelí dnešní společnost. Jedná se o rychlý technologický rozvoj, geopolitické změny, otřesy v rámci Evropské unie, životního prostředí, migrace a bezpečnostních rizik:

„Jsme přesvědčeni, že je třeba se podívat na státní a národní existenci nejen z pohledu celého století, ale prizmatem současné situace a otázky o naší budoucnosti v Evropě.“

 

 Foto: Public Domain

 

Historička Milena Bartlová je součástí týmu, který se zabývá otázkou identity: „Kdo jsme?“ Existuje mnoho výkladů výrazu ‚my‘, ale ani jedno vysvětlení. Byli jsme Čechy, byli jsme Čechoslováky, totožnost byla definována různě, za různých dobových okolností. Náš tým chce poskytnout veřejnosti přesvědčení, že etnická definice není řešením. "

 

Projekt byl minulý týden oficiálně představen na ministerstvu zahraničí. Vědci varovali před nacionalismem, který přichází v dnešní společnosti znovu do popředí. Podle socioložky Terezy Stöcklové, Československá republika v meziválečném období selhala při vytváření mnohonárodnostníhp státu.

Tereza Stöckelová (Foto: Marián Vojtek, Archi Českého rozhlasu)

 

„Pod rouškou československého národa nebyla schopna spravedlivě určit pozici německé a polské menšiny .“ Naproti tomu však socioložka také jmenovala nejpozitivnější moment první Československé republiky, na kterém je možné dnes stavět:

„Důležitý při vzniku Československa v roce 1918 byl etos, že chtělo přispět ke světovému dění a globálnímu rozvoji. Masaryk byl přesvědčen, že voláme po vytvoření státu nejen pro naše lidi, ale že chceme, aby se stal politickým subjektem, který přispěje k demokratickému řádu na světě."

 

http://www.radio.cz/de/rubrik/tagesecho/tschechien-auf-dem-weg-selbstreflexion-zum-jubilaeumsjahr-2018

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf