ČSSD nebyla jedinou stranou, která ve volbách prohrála

 

TOP 09 dopadla též velmi špatně. Jak na volební výsledky reagoval M. Kalousek, předseda této strany? Předně se nevymlouval na to, či ono a další.  Přiznal se k odpovědnosti. Chystá se svým spolustraníkům položit v anonymní anketě otázku, zda ho ještě chtějí ve funkci. Podobným způsobem jedná v demokratické politické straně každý předseda, který prohrál volby.

 

Jinak je tomu v ČSSD v případě B. Sobotky. Ten již nesl odpovědnost za poloprohnané poslední parlamentní volby. Místo očekávaných 30% strana získala slabě nad 20. Sobotka měl plno řečí, ale nedokázal si položit otázku, zda se nějak o tento nelichotivý výsledek, blízký propadáku, nezasloužil také on sám. Volební kampaň totiž  jakoby vedl jen on sám. Sobotka tady, tam a zase jinde a potom opět jen Sobotka. Odpovědi na uvedené utekl lovem na vnitrostranickou opozici. Tam soustředil pozornost a uvolnil si tak ruce pro politiku, která by mu u stranických rebelů, jichž zbavil zčásti moci, jinak neprošla.  Takže je mimo diskusi, že za špatné volební výsledky již tehdy Sobotka měl nést odpovědnost.

 

Nyní pan B. Sobotka prohrál další volby. A zase mlžil. Div jsme se nedozvěděli, že pro sociální demokracii v průběhu voleb byla nedobrá  konstelace hvězd, která je důvodem prohry. A podle jeho slov to opět odskáčí jiní, než právě předseda strany.  Sebevědomě Sobotka prohlašuje, že nebude rezignovat na funkci předsedy stran a na jaře bude  opět na tuto funkci kandidovat.

 

Pokud B. Sobotka není ve své funkci pevně držen mimostranickými silami, pravděpodobně i zahraničními, a možná především těmi, pak nemůže současnou situaci uhrát způsobem, jež nastínil. V ČSSD  jsou přece funkcionáři, kteří jsou si vědomi odpovědnosti Sobotky a když nemíní odejít z vedoucí stranické funkce dobrovolně, pak je pravděpodobné, pokud nad ním není zvláštní mocná ochranná ruka, že mu pomohou udělat potřebné kroky k odchodu. To je totiž jediná možná cesta k záchraně ČSSD, jíž lze spasit, ale bez B. Sobotky.

 

Uvedený příklad pana M. Kalouska by měl i pro takového pána jako je B. Sobotka stačit. Pokud ho nebude následovat, sám prokáže, jakým je vlastně demokratem.

 

J. Kovář