Brno pokračuje v tradici vzpomínek na prezidenta T.G. Masaryka

a prezidenta E. Beneše

 

Všem těm, kteří akce organizují, všem těm, kteří se jich zúčastňují, patří naše uznání.

 

I Praha měl svůj den zasvěcený prezidentu E. Benešovi. U příležitosti výročí jeho narozenin jsme se scházeli u pomníku dr. E. Beneše. na Loretánském náměstí, v samé blízkosti Černínského paláce, kde E. Beneše dlouhá léta pracoval jako ministr zahraničních věcí pro Československou republiku, pro zachování míru v Evropě, pro demokracii, jež měla přerůst z oblasti politické i do oblasti hospodářské a sociální

 

V posledních letech byla tato shromáždění vlastenců spjata především s jedním jménem - prof. PhDr. Věrou Olivovou, DrSc., předsedkyní Společnosti Edvarda Beneše. Jaké zásluhy měla na těchto akcí svědčí především skutečnost, že od doby, kdy zemřela, k pietnímu shromáždění  u !Beneše již nedošlo. Doiufejme, že zatím.

 

Paní profesorka Olivová, ač již nezdravá, pracovala a žila Benešem a jeho dílem. Ještě v posledních měsících svého života pracovala na dvojjdílném knize o prezidentu Benešovi. Z její iniciativy SEB vydala řadu publikací, které se vztahovaly nejen k osobnosti E. Beneše, ale též k bouřlivé době, v níž žil.  Její slova  " Čím více poznávám E. Beneše, jeho činnost pro republiku, pro mír,  tím více si ho vážím. Společně, po jejím návratu z nemocnice, jsme chtěli rozpracovat do konkrétní podoby akci "Kytičku pro pana prezidenta".

Bohužel, paní profesorka, nám odešla. Delší dobu vzdorovala nemoci, ale nakonec podlehla.

 

A tak věnujme každý svou kytičku vzpomínek a dobrých předsevzetí nejen panu prezidentu E. Benešovi, ale také paní prof. V. Olivové.

 

Sám za sebe si dovoluji říci, že paní profesorka Olivová mně velmi chybí. Rozhovory  s ní byly velmi podnětné. Vždy jsem si z návštěvy odnášel řadu poznatků. Naše spolupráce byla plodná. Paní profesorka byla však nejen velkým znalcem díla prezidenta E. Beneše, motorem SEB, ale také vlastenkyní a příkladným člověkem. Vezměme si z ní příklad a v jejich činech ji následujme!

Dr. O. Tuleškov