Brno a jeho Německý dům

 

V domě německého východu (DNV) vystoupil Rudolf Landrock, spolkový předseda Domovského sdružení Brňanů v Německu (Bruna), s tématem - Německý dům v Brně. Pořadatelem bylo místní sdružení Bruny v Mnichově.

 

Německý dům byl kulturním a společenským centrem německy mluvících obyvatel města Brna, "řekl Rudolf Landrock." Jeho stavba na pozemku proti kostelu sv. Tomáše byla financována výhradně z darů a byl otevřen roku 1891.

 

Provozoval divadla, restauraci a kavárnu ve východním křídle, kuželkárnu a klubovny pro studentské spolky v suterénu. V patře mnoho místností zabírala Mährischen Gewerbeverein (Moravská obchodní společnost), společnost Schlaraffia a německá čítárna. "To znamená, že funkce byla jasná: Německý dům pečoval o německou kulturu a demonstroval technický pokrok v Brně."

 

Po skončení první světové války se význam Německého domu dokonce zvýšil. "Tento dům byl nyní útočištěm německé kultury a společenského života." Ve třicátých letech byl na denním pořádku nacionalistický vliv a v době protektorátu se pořádaly akce nacistů.

 

Ke konci druhé světové války byl zničen bombardováním Američany a útokem Rudé armády. "Po válce nechala česká městská správa vyhodit centrální části domu do povětří a zbytek odklidit německými nuceně nasazenými", popsal Landrock smutný konec Německého domu. V současné době existuje na místě pouze ošklivé parkoviště.

 

Nicméně v průběhu festivalu "Setkání v Brno 2017", přesně na Moravském náměstí se na bývalém místě domu uskuteční v pátek 26. května série akcí pod heslem "Brno mluví rakousky".  Informoval o tom organizátor, Dietmar Schmidt z místního sdružení Bruny v Mnichově.

 

Informace o "Setkání Brno 2017" na adrese: www.meetingbrno.cz/de

 

Susanne Habel, Sudetendeutsche Zeitung, 3.3.2017, str. 8

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf