Brňané si připomenuli 72. výročí SNP

 

BRNO - Dvaasedmdesáté výročí protifašistického Slovenského národního povstání si připomenuli občané pietní vzpomínkou u památníku SNP na náměstí SNP v Brně - Černých Polích.

Brněnská městská organizace Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) v čele se Zdeňkem Baštou přizvala zástupce státních i politických a společenských institucí, Univerzity obrany a starostu MČ Brna-sever. Jejich delegace položily k památníku SNP kytice květů.
Vít Příkaský v hlavním proslovu popsal události roku 1944, kdy fašisté uzavřeli státní hranice se Slovenským státem, protože tam vypuklo protihitlerovské ozbrojené povstání. Přesto se do SNP dostalo a zapojilo (i přes pohrůžky zastřelení dopadených) na 2500 Čechů a Moravanů. Příkaský vyjmenoval řadu Brňanů a Moravanů zapojených do SNP. Využívali materiální i osobní pomoc i ze SSSR. Kvůli chybám a problémům povstání přešlo na jiné formy boje. Část bojovníků přešla i na Moravu. Zdůraznil, že Slovensko se povstáním zařadilo do protihitlerovské koalice a do úsilí obnovit ČSR.

 

Na Moravě a ve Slezsku bojovalo tu dobu za svobodu 45 odbojových jednotek, zejména v Beskydech, Jeseníkách a na Českomoravské vrchovině. Největší byla Obrana národa. Mnozí z odbojářů byli vězněni např. v brněnských studentských Kounicových kolejích. V jejich dvoře pak byli někteří z nich popraveni zastřelením nebo oběšením a další odesláni k zabití plynem v koncentračních táborech.

 

Příkaský odsoudil, že na tomto pietním shromáždění v Brně-Černých Polích nesměla zaznít ruská státní hymna, protože si to většina funkcionářů nepřála. Měla zaznít na počest těch, kteří většinu Československa osvobodili od fašistů. U pomníku SNP v Brně slyšeli účastníci vzpomínkového shromáždění občanů pouze státní hymny ČR a SR.
Představitel ČSBS Břeclavska Vlastimil Němeček pozval přítomné už o této sobotě k tradičním oslavám SNP na Slovensku. Kdysi tam jezdily na Bradlo z Moravy autobusové výpravy. Letos budou připomínky 72. výročí SNP v nedaleké obci Prašník - Pustá Ves v Malých Karpatech, kde které se během protifašistického povstání vystřídalo 12 partyzánských brigád. 

Předseda organizace ČSBS Boskoviska a Blanenska Jiří Jaroš Nickelli při debatě s účastníky osvětlil událost: "Dva členové naší boskovické odbojové skupiny byli na počátku SNP zatčeni Gestapem na udání kolaborantů z Boskovicka. Hlavně tzv. malého Franty Šmída, který patřil mezi největší konfidenty a spolupracovníky brněnského Gestapa. Kvůli nalákání odbojářů do pasti zabrala nacistická tajná policie chatu ochozského lékaře. V ní organizovala fingované konspirační schůzky, při kterých postupně zatkla řadu odbojářů. Dovezeni tam byli i dva členové naší boskovické odbojářské skupiny Bláha a Sedlák. Plán s nimi Gestapu tentokrát nevyšel. Osvobodili se totiž z pout, gestapákům vytrhli pistole a prostříleli si cestu do Ochozského lesa. Po několikadenním pochodu pak úspěšně přešli státní hranici Slovenského státu a stali se spojkami, následně i přímo bojovníky SNP. Na frontě povstání bojovali proti Hitlerovcům se samopaly. Na tyto a další odbojáře dnes vzpomínáme" - uzavřel J. Jaroš Nickelli.
(vž)