Bojující Francie neuznává Mnichov

 

30. září 1942

Dnes k vám mluvím jako zahraniční ministr republiky Československé, nejen jako Jan Masaryk, což dělám raději.

Slyšeli jste již znění dokumentu, který za bojující Francii podepsal včera generál de Gaulle a pan Dejean, za republiku Československou ministerský předseda Msgre Šrámek a já.

Generál de Gaulle stojí v čele Svobodné bojující Francie a to je ta jediná Francie, kterou my známe. S Lavalem by žádný slušný člověk smlouvu nepodepsal. S tím Jidášem bude sepsán jen ortel, jestliže se předtím neoběsí. Po Velké Britannii přichází Svobodná Francie a jménem svého vůdce slibuje pomoci zajistit nám to, co v den Mnichova bylo naše, co zase naše musí být a nač máme svaté právo. Sovětské Rusko už nám řeklo, že pro ně Mnichov neexistuje a že uznává naše hranice z roku 1938. Včerejší dokument je pro nás velmi důležitý, je jen dalším plným uznáním politiky dr Beneše a jeho vlády, a jsem šťasten, že vám drahým doma a nám v zahraničí k němu mohu dnes blahopřát.

Generál de Gaulle vojensky i politicky měl pravdu. Když ve Francii stavěli hladovou zeď, kterou nazvali „Maginotova linie“, de Gaulle hlásal, že je třeba mít tanky a tanky, aeroplány a aeroplány. Když nechutný Bonnet začal dělat ministranta ďábelské mši Hitlerově, de Gaulle varoval stejně, jako jsme varovali my. Včera jsme se sešli, abychom celou infamii odčinili, t. j. historicky odčinili, fakticky se bohužel odčinit nedá. Začalo to z Mnichova, skončilo to v Lidicích. O Mnichově vám už víc mluvit nebudu. Je odčiněn, je mrtev, neexistuje a velcí spojenci přicházejí jeden po druhém, aby nám to slavnostně sdělili. Naše čistá pravda znovu zvítězila.

Děkuji Francouzskému národnímu výboru, děkuji generálu de Gaullovi a panu Dejeanovi. Děkuji představitelům Svobodné bojující Francie, děkuji francouzskému lidu, jehož ohromná většina uvítá včerejší podpis s radostí a souhlasem. Důležitost včerejší výměny dokumentů záleží také v tom, že s Francií jsme měli smluvu, kterou jsme my nezrušili. Nezapomeňte, že s Velkou Britannií jsme smlouvy neměli. 5. srpna jsme se dohodli s Velkou Britannií a včera s bojující Francií. Ani Velká Britannie, ani Francie, ani my těchto dohod nezrušíme. S Ruskem a s ostatními spojenci hledíme klidně, odhodlaně vstříc naprostému vítězství nad Hitlerovou džunglí.

Ať žije velká, slavná Svobodná Francie ve svobodném světě, ať žije svobodné Československo ve svobodné Evropě!

Dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 193-194

reprint vydání z roku 1948