Bojová přítelkyně Angely Merkelové zaujala pozici síly

Názor

© AP Photo/ Markus Schreiber

Názory

22:58 15.06.2017Získat krátkou URL

Michail Šejnkman

51333330

 

Sedm dětí, akademický titul v oblasti ekonomiky, titul doktorky medicíny, přitom první žena – ministryně obrany SRN a nejbližší spolupracovnice Angely Merkelové. Můžeme říci – bojová přítelkyně.

 

Ursula von der Leyenová je všestranně talentovaná. Ale historie už zřejmě dávno není jejím koníčkem. Jinak by si minimálně dvakrát rozmyslela nebo by si na něco vzpomněla, než by začala vyhrožovat Rusku „pozicí síly".

 

Je třeba tomu rozumět tak, že pozicí německé síly. Mimochodem, neřekla to Rusku, ale poslancům Evropského parlamentu během svého vystoupení ve Štrasburku. Ale tak, aby to uslyšeli i tam, kde nikdo není zapomenut, nic není zapomenuto.

 

„My chceme rozumné vztahy s Moskvou, ale víme, že to musí probíhat z pozice síly", prohlásila. A potom dodala: „Musí být jasné, že jsme zainteresováni ve vyřešení konfliktů za jednacím stolem". V podstatě by „to mělo být jasné", ale vůbec to není jasné: tak z pozice síly nebo za jednacím stolem? Protože když to i ono bude společně, ve smyslu síla u stolu — to je armwrestling (Česky: sportovní přetlačování rukou, páka), a ne politika. A tady nemá ani von der Leyenová ani Merkelová šanci. Vždyť ruce — to nejsou nejlepší části jejich těla. Ačkoliv, jestli budeme usuzovat podle jejich pasáží, tak ani hlava.

 

Merkelová vyjmenovala hlavní výzvy pro Evropskou unii

Jestliže hlava spolkového parlamentu má na mysli jiné silové varianty, tak tady by to mělo být vysvětleno podrobněji. Mimochodem, všechny postupy jsou popsány v učebnicích, memoárech, rozsudcích Norimberského tribunálu. Jestli je četla nebo ne, to teď není jisté. Ale snad si uvědomuje, že pro Rusko není se svou pozicí síly první.

 

Ví, že tento jednoduchý princip definoval nový šéf Pentagonu James Mattis v únoru na svém prvním summitu aliančních ministrů obrany. Skončilo jaro, nastalo léto. Díky Mattisovi za to. Nic se nezměnilo. Rusko neobsadilo Polsko, neokupovalo Pobaltí. To znamená, že metodika funguje.

 

A o co je Ursula horší než „vzteklý pes", když je také Leyenová. A s její pamětí to není tak špatné. Akorát je trochu děravá. Pamatuje si například, že Německo 40 let těžilo z NATO a chránilo své hranice.

 

A proč 40, jestliže je Německo v NATO více než 60 let, to si nepamatuje. A zeptat se kamarádky Angely se stydí. Asi proto, aby se jí nevrtala v životopise. Vždyť když ta byla Kasnerová, její Německo, tehdy NDR, se bránilo proti NATO.

 

Ale to je dávno. A teď, říká Leyenová, je třeba poskytnout stejnou ochranu východním sousedům a takovým způsobem splatit dluh.

 

Donald Trump by raději penězi. Ale naturálie možná taky přijme. Tím spíše, když o to požádá sama Ursula. Vždyť zůstala věrná svému povolání.

 

Lékařské vzdělání, porodník-gynekolog podle specializace, se proslavila v německé armádě tím, že vedla kurz sexuálního vzdělávání. Teď přechází k výběru pozice. Hodila by se jí konzultace odborníků, alespoň v této oblasti, pokud se nechce obracet na historiky. Oni řeknou: násilím si přízeň nezískáš. Tím spíše, jestliže síly stačí pouze na rozhovory.

 

A co se týče nelichotivých analogií, tak Leyenová, která se dozvěděla o nacistických tématech rozhovorů v řadách vojáků a nadšení některých vojáků fašistickou ideologií až do vyvěšování portrétů vůdce v kasárnách, se upřímně rozhořčila. Teď je jasné, proč. Její fotografie by tam nevypadala hůře.

 

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce