Bild - Rusko a Čína se připravují na severokorejskou válku!

 

Moskva a Peking jsou znepokojeny rostoucím napětím mezi Spojenými státy a Severní Koreou, napsal německý deník Bild.

 

Rusko stahuje obrněná vozidla na hranici na Dálném východě, a Čína uvedla svá vojenská letadla  do bojové pohotovosti. Moskva a Peking připravují své armády na válku, napsal Bild.

 

Severní Korea a Spojené státy se dostaly před několika týdny do kolizního kurzu, a celý svět napjatě sledoval jejich diplomatické provokace, doprovázené nárůstem zbraní. Jak se v novinách uvádí, nyní se do konfliktu mohou zapojit dalších země, a zejména dva sousední státy Severní Koreje - Čína a Rusko. Vážně přistupují k zhoršení situace v regionu a „připravují své armády pro případ války“, poukazuje Bild. Vladimir Putin převádí na hranici vojenskou techniku, zatímco Čína uvedla svá vojenská letadla do stavu nejvyšší pohotovosti.

 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nepotvrdil ani nevyvrátil vedení vojenských operací v příhraniční oblasti na ruském Dálném východě, připomněl deník. V ruských médiích možné rozmístění vojsk v blízkosti hranic spojují s doutnajícím konfliktem mezi Severní Koreou a Spojenými státy kvůli  novým raketovým testům Pchjongjangu, napsala publikace.

 

Fox: To není vaše věc! říká Moskva o pohybu armády k hranicím s KLDR

 

Jak Bild píše, ruská hranice se Severní Koreou činí asi 20 kilometrů. Současně se objevila na internetu videa nákladního vlaku přepravující obrněná vozidla, a i očití svědci potvrdili, že viděli mnoho takových sestav.

 

Vedoucí tiskové služby ruské armády Aleksandr Gordějev však popřel jakékoliv spojení s tím, co se děje na Korejském poloostrově, poznamenaly noviny. Podle něj se jedná o pravidelné každoroční cvičení ozbrojených sil v regionu, a to nemá nic společného se situací v zahraniční politice.

 

Podle Pentagonu Čína uvedla vojenská letadla do stavu nejvyšší pohotovosti v reakci na „potenciální situaci v Severní Koreji“, pro případ nutnosti. Jak napsal německý bulvár, Čína se tak chce připravit na případnou eskalaci konfliktu. Nicméně zůstává nejasné, zda Čína do situace zasahne, a pokud ano, tak jak, zdůrazňuje Bild.

 

Americké ministerstvo obrany se domnívá, že opatření přijatá čínskou stranou jsou jen dočasná. Čínské ministerstvo zahraničí původně nechtělo zveřejnit žádné prohlášení k této věci. Čínské ministerstvo obrany mezitím poznamenalo, že údaje z vlády USA neodpovídají pravdě, protože čínská armáda na hranici drží normální úroveň pohotovosti.

 

Jak bylo uvedeno v článku, USA a jejich spojenci - Japonsko a Jižní Korea - budou diskutovat o současné situaci v tomto týdnu. Za tímto účelem se vyjednavači všech tří zemí setkají v úterý v Tokyu. Dále se zaměří na to, jak odradit Severní Koreu od dalších provokací a na zvýšení tlaku na jeho vedení. Dalším důležitým bodem jednání by měla být role Číny při řešení konfliktu.

 

Americký viceprezident Mike Pence řekl, že vidí šanci na Korejský poloostrov bez jaderných zbraní v případě, že posílená účast Číny při řešení konfliktů přinese ovoce. Ovšem prezident Donald Trump opakovaně prohlásil, že Spojené státy budou řešit problém se Severní Koreou na vlastní pěst, pokud Čína nebude vyvíjet tlak na Pchjongjang, připomíná německý bulvár.

24.duben 2017 - 11:04

(kou, prvnizpravy.cz, bild.de, foto: arch.)