Benešovy dekrety nejsou zapomenuty

 68. setkání krajanského spolku Jihomoravané (Südmahren) v Partnerském městě Geislingenu

Studijní text

 

Poslední víkend v červenci se Jihomoravané sešli na svém 68. celostátním setkání v patronátním městě Geislingen v Bádensku-Württembersku. Nejprve místní vedoucí podal zprávu o uplynulém roce. Potom druhý místopředseda Wolfgang Daberger otevřel krajanský den a přivítal krajany na shromáždění členů jihomoravských krajanských spolků. Uctili památku mrtvých.

Pak setkání moderoval místopředseda Reinfried Vogler. Připomněl, že je v roce 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa a 70 let po vyvrcholení vyhánění, jehož proces získával, s téměř denně odjíždějícími transporty, zcela nový rozměr. Již v roce 1950 vyhnanci pochopili svou roli stavitelů mostů, a našli svůj cíl - sjednocenou Evropu. Kontakty, nejen na místní úrovni, získávaly rostoucí tendenci. Jejich rozvoj je trvalým úkolem pro mladší generaci.

Herbert Hellstern shledal pozoruhodným, že se člen české  vlády zúčastnil Sudetoněmeckého dne. I když Daniel Herman mluvil o zločinech proti sudetským Němcům v souvislosti s nacistickými zločiny, aspoň o nich mluvil a lituje trestných činů, jaké spáchali jeho krajané. Za zmínku stojí také to, že poděkoval sudetským Němcům za zachování kulturního dědictví v podobě kostelů, kaplí a hřbitovů. Kromě toho i nadále trvá požadavek na zrušení Benešových dekretů. Při každém setkání žádají sudetští Němci návrat vlasti a trvají na tomto požadavku.

Závěrem vyslovil Franz Longin svou radost nad tím, že 71 let po vyhnání jsou  Jihomoravané ještě tak silní. Je na místních orgánech zajistit, aby jihomoravská obec nezahynula. Pokračování práce je nutné, obnova funkcionářů zůstane naléhavým úkolem. Politiky zastupující vyhnance Longin vyzval k trvání na požadavku morální spravedlnosti a zrušení Benešových dekretů.

Ministr Wolf poděkoval za pozvání. Snaží se být blízko k lidem, a to nejen před volbami. A popsal, jaké změny nastaly doma v Bádensku-Württembersku, kde si vyhnanci vybudovali nový život, a tak přispěli k rekonstrukci země. Za to jim patří poděkovat.

V letech 1945/46 bylo vysídleno 14 milionů lidí. Ztratili lidské vazby, ale vyhnaným bylo možné najít nový domov. Z těch, kteří dnes prchají před válkou a pronásledováním, mnozí zůstanou s námi. Je důležité, aby došlo k jejich integraci. Paralelní společnosti nesmí existovat žádné. Samozřejmě se liší od vyhnanců, kteří kdysi přišli jako Němci do Německa.

V odpoledních hodinách se konalo setkání mladé a střední generace Jihomoravanů v Michelsbergské sportovní hale, kde byla představena letošní kulturně-politická linie a projekt "Muzejního průvodce Ivančicemi" a bylo představeno české vydání knihy o vyhnání z oblasti Mikulova. Poté se konalo odpolední setkání místních komunit ve sportovní hale gymnázia Michela Berga. Tam se radovali z krajanského setkání staří přátelé a příbuzní.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 19.8.2016, str. 11, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf