Barbara Coudenhove - Kalergi hostem

v „Domě vlasti“

 

Velmi zvláštního hosta pozdravili první místopředseda svazu německých starorakouských landsmanšaftů v Rakousku (VLÖ) a spolkový předseda sudetoněmeckého landsmanšaftu Rakouska (SLÖ), Gerhard Zeihsel, druhý místopředseda VLÖ Mag. Ludwig Niestelberger a generální sekretář VLÖ Ing. Norbert Kapeller dne 12. června 2017 v „Domě vlasti“. Byla to Dr. Barbara Coudenhove-Kalergi, novinářka a redaktorka, pozvaná vedením VLÖ která se také zúčastnila další panelové diskuse v rámci série akcí „Forum Heimat“ (besedy o vlasti).

Zvláště byl generální sekretář VLÖ Kapeller potěšen, kromě jiných významných hostů, rovněž kapitulním děkanem prelátem Karlem Rühringerem, jihomoravským rodákem, kterého mohl uvítat.

Barbara Coudenhove-Kalergi, která se narodila v Praze dne 15. ledna 1932 a byla se svou rodinou vyhnána po Pražském povstání v roce 1945, předala velmi osobními slovy informace o tom co zažila. „Vzpomínám si, že jsem se zeptala svého otce: Proč vlastně musíme odtud pryč?“, řekla Coudenhove-Kalergi. Na to její otec v té době odpověděl: „To je běh dějin. V průběhu dějin jsme se dostali do této země a prostřednictvím běhu dějin také musíme zase pryč“. Coudenhove-Kalergi se také v průběhu svých korespondenčních aktivit ORF v Praze,  v pozdních osmdesátých letech, zabývala sudetoněmeckou otázkou, a jak je vnímána českou populací. V té době také při několika cestách do bývalých Sudet - jako například do města Landškrouna v bývalém Hřebečsku zjistila, že zejména mladá česká populace, často nezná  historická fakta, málo, nebo vůbec nic nevěděla o problematice vyhnání - „Ano také žijeme v domě, ve kterém žili Němci, ale odstěhovali se“- připomněla Coudenhove-Kalergi vyjádření českého studenta v rozhovoru.

„Požadovat se smyslem pro proporce spravedlnost pro mnoho vyhnaných lidí, je stále hlavním úkolem VLÖ“, řekl tajemník Kapeller. V tematickém bloku k rehabilitaci a restituci uvedl pozitivní příklady paušálního odškodnění nebo individuální restituce - jako v Srbsku. To musí  také uspět mezi Rakouskem a Českou republikou navzájem, v rámci vytvoření  „Fondu smíření“.

„Máme jako VLÖ splnit obrovský závazek: Samozřejmě budeme i nadále plnit svou odpovědnost generace zkušeností u nás v našem Domě vlasti s plným nasazením. Ale musíme uspět v tom, že nebudeme ani vyhnáni z historie. Musíme zvládnout trvale udržitelný přechod z generace zkušeností na generaci závazku. Nejmodernější vybavení muzea domu,  živé panelové diskuse s vysoce postavenými řečníky, budou patřit mezi základní kameny naší budoucí práce“, řekl generální sekretář Kapeller, který na závěr Barbaře Coudenhove-Kalergi srdečně poděkoval.

 

Sudetenpost, 6.7. 2017, str. 5, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rekf