B. Sobotka petice ze 7. prosince 2016

Pan

Mgr. Bohuslav Sobotka

předseda vlády ČR,

Úřad vlády ČR,

nábřeží Edvarda Beneše 4,

118 01 Praha 1 - Malá Strana                                      

                                                                                                    V Praze dne 7. prosince 2016

 

Pane předsedo vlády,

v souladu s čl. 18 Listiny základních práv a svobod a petičním zákonem se na Vás obracím s následující peticí.

 

I.

V nedávných dnech jste při odpovědi na interpelaci v Poslanecké sněmovně PČR uvedl, že Herman jel do Norimberka s Vašim souhlasem. » Můj souhlas byl dán, protože jsem chtěl podpořit pozitivní trendy, které dnes představuje vedení této organizace ve vztahu k ČR,« sdělil premiér.

Dále denní tisk informoval, že jste tak ocenil nynější vývoj v Sudetoněmeckém krajanském sdružení, jehož vedení se, byť zatím neúspěšně, snaží změnit stanovy tak, aby z nich byl vyškrtnut nárok na návrat do vlasti, na náhradu za zabrání majetku nebo na odškodnění. »Návštěva pana ministra Hermana byla oceněním pozitivního procesu,« řekl Sobotka.

 

Z uvedeného Vašeho sdělení vyplývá, že „sudetoněmecký landsmanšaft“ (SL) se snaží o to, aby právní cestou se vzdal práva na návrat do vlasti, práva na restituce a náhradu škod.

 

Žádost o odpověď na otázky: Na základě jakých mezinárodně právních norem vzniklo odsunutým Němcům z Československa právo na návrat do vlasti, konkrétně do ČR,  a právo na restituce a náhradu škod vůči České republice? Jaký mezinárodní orgán či ústavní orgán ČR  o tom rozhodl, kdy a jakou právní  formou?

 

II.

Již brzy to budou dva roky, co vedení „sudetoněmeckého landsmanšaftu“ se verbálně zříká práva na vlast a na reparace či odškodnění, aniž by de iure se uvedených práv vzdalo.

 

Z projevů některých činitelů SL však vyplývá, že o zřeknutí se předmětných práv neusilují, právě naopak.

 

1. B. Posselt, nejvýznamnější činitel SL, mluvil 12. listopadu 2015 ve Vídni v Domě vlasti zcela jinak. Ujišťoval, že žádné právní pozice nejsou opouštěny! Náhrada škod musí být provedena. Pokrok v restitucích bude. Prosazování požadavků nelze provést silou, ale pouze přesvědčováním. Posselt věří, že uplatnění požadavků bude dosaženo změnou vědomí Čechů, že vyhnání bylo a je nespravedlnost. V případě, že si to většina Čechů uvědomí, může se změnit hodně. Vysvětlil také, že zásadní je prosadit neplatnost Benešových dekretů. Prostřednictvím přímých rozhovorů zástupců lidu je hledáno řešení, které bude vymáháno na mocenských orgánech České republiky... Pro zástupce SLÓ by mělo být předpokladem pro usmíření, že Češi přiznají a budou litovat nespravedlnost. Posselt řekl, že on a jeho tým pracují na tom, aby Češi o této době mluvili. Cesta k pravdě a k nalezení kroku k usmíření je nastavena. (Sudetenpost, 10.12.2015, str. 12)

 

2.  Na Dni vlasti v září 2016 promluvil G. Zeihsel, předseda rakouského SL. Mimo jiné řekl: V přímých rozhovorech se SLÖ (Sudetoněmecký landsmašaft Rakouska) snaží dospět v České republice k řešení otázky odškodnění Novorakušanů... Ve skutečnosti jde o tzv. sudetské Němce, před koncem války utekli do Rakouska nebo po válce tam byli přesídleni, kteří získali rakouské státní občanství až po 27. dubnu 1945.

 

3. „Sudetoněmecká mládež vysvětluje, co znamená znovuzískání vlasti" je nadpis článku, který vyšel v Sudetenpost, 9.6. 2016, str. 5. Předseda sudetoněmecké mládeže, Peter Paul Polierer, přednesl při svatodušním setkání v Norimberku referát, v němž mluví o Bohémii (Čechách - pozn. red.) a Moravě a v souvislosti s nimi pronesl i slova:       Generace dědiců sudetských Němců má více než jednu vlast a pracuje s velkým potěšením na tom, aby byly respektovány  její vlasti, historické a vytvořené.

 

Tyto požadavky byly oficiálně a veřejně vzneseny. Jsou v zásadním  rozporu s touhou vedení SL, jak ono samo o sobě říká,  zříci se práva na restituce,  odškodnění a na vlast. 

 

Žádost o odpověď na otázky: Jak vysvětlíte požadavky B. Posselta, předsedy SL, na náhradu škod a restituce, jak vysvětlíte požadavky pana G. Zeihsela, předsedy SL Rakouska, na odškodnění, a představitele tzv. sudetoněmecké mládeže, že generace dědiců sudetských Němců má více než jednu vlast? Co z toho plyne pro Vaši tezi, že SL se snaží o odstranění práva na vlast, na reparace a škodu ze stanov SL?

 

III.

Všichni víme, že SL má zakotvené právo na vlast, na restituce či náhradu škod, které jim údajně při „vyhnání“ vznikly, nejen ve stanovách, ale také v programu Dvaceti bodů z roku 1961. Na něj jsem Vás upozorňoval již dříve. Uveďme pro představu jen několik programových bodů:

 

„Naše politické úsilí se zakládá na právu na domov ("Heimat") a na sebeurčovacím právu národů v rámci evropské integrace, a sice nezávisle na sporné mnichovské dohodě z r. 1938.“ (Čtrnáctý bod)

„Přihlašujeme se taktéž k přirozenoprávnímu nároku každého člověka na nerušené usazení ve svém právoplatném bydlišti, jakož i k právu národů a etnických, rasových a náboženských skupin na nerušené usazení ve svých zděděných osídlených oblastech (právo na vlast). V na­šem případě tím rozumíme právo sudetoněmecké skupiny na návrat do své vlasti a na nerušený život právě zde v souladu s právem sebeurčení. Poměry v Evropě - též mezi Spolkovou re­publikou Německo a Československem - mohou být považovány za normalizované teprve tehdy, až bude toto právo uskutečněno.” (Patnáctý bod)

„Hlásíme se k právu sebeurčení jako právu národů a národních skupin určovat si svobodně svůj politický, hospodářský, sociální a kulturní status. O osudu sudetských Němců a jejich území může být totiž rozhodováno jen s jejich výslovným souhlasem." (Šestnáctý bod)

 

Žádost o odpověď na otázky: Proč vedení SL nově také neupravilo program Dvaceti bodů a nevypustilo z něj  právo na vlast, na restituce a odškodnění?  Proč alespoň minimálně jednoznačně nedeklarovalo svou vůli změnit program obdobným způsobem jako stanovy?  Proč Vy jste tyto kroky na SL nepožadoval, než jste za ně SL honoroval? Proč o  tomto faktu mlčíte, když svědčí proti Vámi deklarované dobré vůli SL?

 

IV.

Zastávám, a to nejen já, stanovisko, že nikdo se nemůže vzdát práv, která nikdy neměl a nemá. Nemůže to ani SL!

Domnívám se, že Vy, předseda vlády ČR, se našemu národu, výše uvedeným postupem,  snažíte nepřímo podsunout názor, stanovisko, že SL má skutečně právo na vlast a restituce i odškodnění. Ač byste jako předseda vlády ČR měl vědět a na veřejnosti oficiálně prohlásit, že odsunutí Němci z Československa nikdy neměli a nemají právo na vlast, kromě té německé, v níž žijí, ani právo na restituce či náhradu škod od ČR.

 

A tak, i když všichni,  více, či méně víme, včetně Vás a Vaší vlády, že SL a jeho členové výše uvedená předmětná práva nemají, hrajete divadlo s našim národem a předstíráte, jako by je měli, jakoby se jich zříkali a tak dělali vstřícné kroky vůči ČR a Vy je, jak tvrdíte, za tyto krok honorujte, přestože jsou téměř dva rok bez výsledků a programové požadavky SL  jsou v nedotčené podobě a dokonce  jejich změna nebyla SL ani verbálně deklarována.

Nyní jen zbývají občané republiky. Ti odmítají s Vámi hrát toto odporné divadlo, které může vést nejen k dalším významným finančním obětem, ale až k menší či větší destrukci naší státnosti. Stačí sledovat německy psaný tisk. Dokonce se můžete dozvědět, jak své „nároky“ SL  hodlá postupně uskutečňovat.  Je již bezpodmínečně nutné, abyste, pane předsedo vlády, přestal hrát divadlo a  řekl našemu lidu konečně pravdu.

 

Představme si, abychom si celou problematiku srozumitelně přiblížili, že některý český spolek, skutečně vlastenecký, tedy neohrožující naši státnost, si vymyslí, že jeho členové byli perzekuováni, diskriminování a nadto prohlásí, že mají nárok na Karlštejn a pražský Hrad, ale že se svých nároků vzdávají. Také v tomto případě budete tento spolek honorovat  vysláním ministrů na jejich zasedání, téměř neustálým jednáním s vedením tohoto spolku na všech úrovních a také za spolkem vyšlete vládní delegaci? Také tento spolek a jeho členy prohlásíte za spojence ČR? A budete se ve svých veřejných vystoupeních rozplývat nad vstřícností spolku?

Jistě nebudete! Poněvadž kdybyste tak činil, snad všichni by Vás  považovali za kašpara, který nemá co dělat na postu premiéra ČR. Prosím, nedělejte to ani v případě SL. Poškozujete republiku!

 

Žádost o odpověď na otázky: Kdy oficiálně a veřejně Vy a Vaše vláda prohlášením uznáte, že tzv. sudetští Němci nikdy neměli a nemají „právo na původní vlast, jak říkají, a právo na restituce a odškodnění?

 

V.

Pokud byste, pane předsedo vlády, plnil svůj ústavní slib, byla by Vaše povinnost ještě dodat, že jsme to my, kteří máme nárok na reparace, které nám Němci dosud nezaplatili a dluhují. O reparace se hlásí v současnosti Poláci i Řekové. Místo toho, abychom se k nim přidali, zastáváte stanovisko, že jsme se jich vzdali.   

 

Česko-německá deklarace, jíž se dovoláváte, nemohla změnit a také nezměnila naše nároky na reparace, založené rozhodnutím spojenců v Postupimi a Pařížskou reparační smlouvou. Změny těchto mezinárodních smluv mohou být uskutečněny pouze všemi signatáři, pokud se jednomyslně dohodnou na změnách. Nejen proto náš nárok na  reparace, jak jsem přesvědčen  spolu s dalšími,  např. i s prof. JUDr. Václavem Pavlíčkem, CSc., vůči Německu trvá.

Nelze přehlédnout, že někteří němečtí politici, zvláště ti tzv. sudetští, vznášejí vůči nám nejrůznější nároky, a to vysloveně i finanční. Sudeti tak činili celá desetiletí. Dnes nejsou již tak přímočaří, ale jak vyplývá z výroků řady jejich známých činitelů,  svých „nároků“ se nevzdali.

 

Ostatně Česko-německá deklarace neměla a ani  nemá takovou právní sílu, aby negovala nebo podstatně změnila  jeden ze základních principů mezinárodního práva, a to, že agresor je povinen své oběti nahradit všechny škody, které jí agresí vznikly. Že Němci byli agresory a my jejich obětí snad nikdo, kromě hrstky kolaborantů, nepochybuje. Postupimská dohoda i Pařížská reparační smlouva, již jsme byli signatáři, z uvedeného principu mezinárodního práva vychází.

 

Němci jsou nám povinni zaplatit na reparacích přibližně přes 3 biliony korun. A Vy se ani nesnažíte tyto peníze získat, přestože víte, v jakých podmínkách žije značná část českého národa.  Máme desítky tisíc bezdomovců, další lidé, včetně některých rodin, bydlí v otřesných podmínkách na ubytovnách, máme desítky tisíc, možná, že jich je kolem 100 tisíc, dlouhodobě nezaměstnaných, kteří bídně žijí jen ze sociálních dávek, máme neúplné rodiny, rodiny s větším počtem dětí, z nichž některým, údajně kolem 100 tisíc, rodiče nemohou zaplatit ani obědy ve školních jídelnách. Máme důchodce, zvláště ty, kteří žijí osamoceně, někdy nemají ani na léky. Ostatně asi 40% našich domácností žije z měsíce na měsíc. Už i u nás jste ztratili část mladých lidí. Ztracená generace Vám to nezapomene. Náš stát je těžce zadlužený, jsou silně zadlužení i někteří naši spoluobčané. Kolik bilionů korun stát a jednotlivci dluhují?  Tři či čtyři biliony?  Částka více než 3 biliony, kterou nám Němci dluhují na reparacích, podstatně uvedené zadlužení může snížit. Může celkově značně vylepšit bilanci státu i život lidí. A ke všemu tomu do republiky ročně plyne asi 80 miliard korun, zatímco z republiky až 400 miliard.

 

Kolik politiků u nás ještě nedávno křičelo, co bylo ukradeno, musí být vráceno. Copak nám Němci nevykradli v průběhu druhé světové války republiku? Kolik našich zdrojů použili k vedení jejich barbarské války a dokonce i proti nám?  Co všechno u nás zničili ještě v posledních dnech války? Jde o desítky, stovky miliard korun. Především však zabili, zavraždili na 360 tisíc našich lidí, sudetští Němci se na všem uvedeném podíleli. Obecně je naší předkové považovali za zavilejšího a nebezpečnějšího nepřítele než říšské Němce.

ČSSD již jednou hluboce zklamala, pokud šlo o církevní restituce. Volební sliby, že vše po vítězství ve volbách přezkoumá, dokonce byly slyšet hlasy, že o církevních restitucích by měly rozhodnout občané v referendu, po volbách vše  postupně odsunula. Naděje skončily v zapomnění. Připravili jste republiku, zvláště ve spolupráci s KDU, takto o miliardy korun, nyní chcete připravit republiku o biliony korun?  Je na nich krev a oběti statisíců našich vlastenců, našich otců a dědů. Jejich práv a nároků se nemůžete, viděno i z lidského hlediska, vzdát. My, jejich pokračovatelé, na  dědictví po nich  trváme!

 

Žádost o odpověď na otázku: Kdy začneme na Německu vymáhat reparace?

 

V.

 » Můj souhlas byl dán, protože jsem chtěl podpořit pozitivní trendy, které dnes představuje vedení této organizace ve vztahu k ČR,« sdělil premiér. Ocenil nynější vývoj v Sudetoněmeckém krajanském sdružení, jehož vedení se, byť zatím neúspěšně, snaží změnit stanovy tak, aby z nich byl vyškrtnut nárok na návrat do vlasti, na náhradu za zabrání majetku nebo na odškodnění. »Návštěva pana ministra Hermana byla oceněním pozitivního procesu,« řekl Sobotka.  Takto píše denní tisk o tom, jak jste zdůvodnil vyslání pana D. Hermana na sjezd SL do Norimberku.

 

Nevidím žádné pozitivní trendy vedení SL ve vztahu k ČR, jak ostatně vyplývá i z výše uvedeného. Jen konstatují, že činnost Vaší vlády zcela zásadně nepřípustně vede nejen k pozemšťování  republiky, ale také jejímu spolkovatění. Dokonce vládní delegace letos v březnu jednala s vedením SL v Bavorsku. Tomuto jednání předcházely snad stovky setkání ministrů vlády ČR, či jiných činitelů vlády, dalších ústavních činitelů republiky se členy vedení SL, jeho funkcionáři. Vystoupení ministra Hermana na sjezdu SL bylo dílčím vyvrcholením procesu spolkovatění republiky. Pan ministr, o němž se neví, zda je jenom předsedou Sdružení Ackermann-Gemeinde (SAG), českého spolku, nebo rovnou členem SL, se těší mimořádné oblibě SL.  SAG je podle některých německých textů jednou z organizačních  složek  Ackermann-Gemeinde (AG). O této se ví s jistotou, že je částí SL. V tom případě, pokud naše informace odpovídají skutečnosti, jste poslal na sjezd SL funkcionáře SL a funkcionář SL Vám sedí ve vládě. O čem tam pan D. Herman mluvil, nechci ani blíže komentovat. Byl to projev, nikoliv ministra vlády ČR, ale funkcionáře SL. A vzhledem k tomu, že jste se od něj nedistancoval, odpovídáte za něj především Vy.

 

Nevím nic o tom, že by nějaká vláda suverénního státu, jednala tak často a zásadně s nějakým spolkem, jak to činí Vaše vláda se SL. Dokonce jste „sudetské Němce“ prohlásil za naše spojence. To je neslýchané, aby ministerský předseda nějaké vlády označil nějakou cizí národnostní skupinu, která vůči nám byla celá desetiletí výrazně nepřátelská, za spojence. Zvláště když v případě tzv. sudetských Němců, zdaleka ne všichni jsou v SL. A je pravděpodobné, že ani část  z nich, našimi spojenci nechce být. Zkoumal jste i tento problém před tím, než jste označil sudety za naše spojence? Zatímco takto odsouzeníhodně jednáte se SL, další ministr Vaší vlády uvažuje o tom, že Českému svazu bojovníků za svobodu odebere dotace z důvodu určitých vnitřních nesrovnalostí a sporů. Možná, že to považujete i Vy, předseda vlády ČR, za správné. Pokud ano, pak si dovolím namítnout, že v rámci SL probíhají již delší dobu vnitřní spory, v nichž opozice proti posseltovskému vedení, má velmi ztížené podmínky pro fungování. Dokonce jeden „sudetský“ Němec podal stížnost na B. Posselta, že užívá titul mluvčího národnostní skupiny, přestože k tomu není oprávněn. Řada „sudetských“ Němců v SL není organizována, a proto není B. Posselt oprávněn mluvit za všechny. Zřejmě i o této otázce bude jednat a rozhodovat soud. Soudy mezi skupinami v SL již probíhají delší dobu. A vy SL přesto podporujete. Proč nepodporujete jako předseda vlády ČR české vlastenecké organizace, které jsou finančně vyhladovělé a některé z nich stojí již na samém prahu své existence? Proč nepodpoříte ČSBS, který má mnohem menší vnitřní problémy než SL, který přesto delší dobu různými formami honorujete?

 

Dokonce existují instituce, které vytváří již dlouhodobě platformu pro jednání českých sudetomilů se sudety a jejich stoupenci, samozřejmě i za české peníze. Jde především o tzv. Česko-německé diskusní fórum, kde např. ministryně Marksová, ministr D. Herman, dr. L. Rouček sedí s Posseltem v jednom fóru, kde je též M. Prokeš, údajný zástupce KSČM. Peníze na akce česko-„sudetoněmecké“ přihrává tzv. Česko-německý fond budoucnosti. Je jistě zajímavé, že Vaše vláda mu v nedávné době přihodila asi 270 milionů korun, když předtím dala přes 50 milionů na stálou expozici Němců u nás.

 

Žádost o odpověď na otázky:: Proč podporuje vláda ČR dlouhodobě a silně SL? Vámi dosud uváděné důvody jsou, slušně řečeno, smyšlené, neexistují. Proč Vaše vláda pozemšťuje republiku, proč Vaší činností republika spolkovatí?  Bavorsko není svrchovaným státem, jeho suverenita je pouze fragmentární. SL není vůbec subjektem mezinárodního práva, nemůže proto vstupovat do mezinárodně právních jednání. Jediným protějškem vlády ČR v Německu je vláda SRN. Proč jednáte i s jinými subjekty?  Chcete udělat z ČR spolkovou zemi  Spolkové republiky Německo? Podle činnosti Vaší vlády, to považuji za velmi pravděpodobné. Kdy konečně do Česko-německého diskusního fóra a fondu budoucnosti jmenuje ministr zahraničí ČR také někoho z českých vlasteneckých organizací? Nemohu se zbavit myšlenky, že české vlastenecké organizace Vy a Vaše vláda diskriminujete.

 

VI.

Podle informací z německého tisku vím, že ještě v době, kdy byl předsedou vlády ČR P. Nečas, opakovaně u něj zasahoval ve prospěch SL Horst Seehofer, předseda zemské vlády Bavorska. V r. 2012 byla na oficiální návštěvě Prahy paní A. Merkelová, kancléřka SRN. Přestože zde strávila pouze několik hodin, našla si potřebný čas, aby u premiéra P. Nečase intervenovala ve prospěch SL, aby vláda ČR zahájila přímá jednání s vedením SL. Ano, v případě H. Seehofera a A. Merkelové šlo o nepřípustné vměšování do našich vnitřních věcí. Místo abychom proti tomu protestovali, jednali příslušní vládní činitelé v souladu s těmito intervencemi.. Již v únoru 2013 přednesl P. Nečas, který dlel v Mnichovu v čele české státní delegace, svůj podlézavý a falešný projev v zemském bavorském sněmu. Pak následovaly aféry, které P. Nečase i osobně zasáhly, a i jeho rezignace.

Brzy poté, když nastoupila Vaše vláda, se nechal B. Posselt slyšet, že pokračujete tam, kde přestala vláda P. Nečase. A začaly intenzivní mnohačetné kontakty mezi Vaší vládou, jejími členy, dalšími ústavními činiteli  s vedením  či jinými funkcionáři SL.

 

Z uvedeného i dalšího vyplývá, že Vy a Vaše vláda, zejména ministři za KDU, pan D. Herman a P. Bělobrádek, plníte zřejmě nějaké utajené dohody, uzavřené se SL, pravděpodobně  pod tlakem Bavorska  a Německa.  Kam až podle nich máte zajít? Uděláte z tzv. sudetoněmecké národnostní skupiny národ, který má právo se vrátit do původní vlasti, ČR, který má právo na restituce a odškodnění? Budeme žít v česko - „sudetoněmecké“ federaci, v níž se transformuje ČR, jak předvídala Wiesbadenská úmluva, uzavřená mezi sudety a prchalovci, a o níž mluví B. Posselt jako o vizionářském dokumentu, podle kterého „vzájemné vyrovnání“ by se alespoň orientačně mělo řídit?

Nebo tzv. sudetoněmecký národ bude mít právo na sebeurčení a z vlastní vůle bude žít v rámci republiky, ale bude mít plnou autonomii? Aby případně po čase se rozhodl, že se připojí k Německu i se „svým územím“ a ČR se tak dostane do mnichovských hranic?  Nebo dovolíte rozbít republiku na tři země, a to Bohemii, jak v současnosti sudeti mluví o Čechách, a na Moravu a Slezsko, aby se pak staly součástí Spolkové republiky Německo?

Vzhledem k tomu, že víte, že destrukci naší státnosti lid neakceptuje, mlžíte a mlžíte. Děláte postupné kroky, které vedou k cílům, o kterých my, občané republiky, téměř nic nevíme, ale jen je tušíme. Informace máme především z německy psaného tisku.  Stejně jako Vy víme, že Vaše vláda zřejmě neskončí jako ta Nečasova. Ve všech uvedených snahách Vás by s největší pravděpodobností podpořila i opoziční TOP 09 a ODS. Strašnou tíhu Vašich kroků nese a ponese ČSSD, která za Vaši politiku jako celek již platí a zaplatí. Vy o tom víte, ale jak jsem přesvědčen, nedbáte.

 

Žádost o odpověď na otázky:: Jaké cíle sledujete, pane předsedo vlády ČR, vůči tzv. sudetským Němcům? Jaké státoprávní změny v souvislosti s tím chystáte pro ČR?  Nenaplňuje Vaše jednání, včetně jednání některých ministrů Vaší vlády, skutkovou podstatu trestného činu, který lze obecně označit za zradu, aniž bych specifikoval, zda jde o vlastizradu či velezradu nebo jiný zvlášť závažný trestný čin proti republice?

 

VII.

Ve své odpovědi ze 14. listopadu 2016, čj, 19178/2016-OPR-6, jste na můj dotaz  odpověděli, „že vláda ČR nemůže reagovat na každou zprávu v tzv. sudetoněmeckém tisku, jako nemůže reagovat na jiná nepřesná, zavádějící, nebo nepravdivá vyjádření v zahraničním tisku.“

Níže uvádím výroky H. Seehofera, B. Posselta a motto Dne vlasti v Rakousku.

 

Na 66. sjezdu SL, který se konal v květnu 2015 promluvil i Horst Seehofer. Jak o nás mluvil, nejlépe vystihuje několik vět z jeho projevu. „70 let od války také znamená 70 let od počátku vyhnání. Vás, sudetské Němce, to zasáhlo s plnou silou. V květnu 1945 začala v Čechách jedna z největších a nejbrutálnějších etnických čistek 20. století. Sudetští Němci byli zbaveni práv, cti, stali se psanci. Vyhnáni z jejich vlasti, země předků, která byla kolonizována Němci již 800 let. Zasáhlo to ženy, děti, starší osoby. Násilí v Ústí a Brně se staly symboly nelidskosti, utrpení, mučení a smrti. Dovolte mi, abych se vyjádřil velmi jasně: vyhnání sudetských Němců bylo a zůstává pro historii zločinem proti lidskosti, velkou a obrovskou nespravedlností. Krátce po válce přijely první vlaky ze sudet do Bavorska. Náhodní ztroskotanci, bez bytu, bez práce, domov jim byl ukraden. Ale přinesli věci, které jim nemohli vzít: podnikatelské dovednosti, odvahu a tvůrčí sílu. A především: Vzali jim domov, ale ne jejich identitu, ne jejich hrdost..."

 

Na témže sjezdu k nám byl B. Posselt mírnější. Obvinil nás jen z válečných zločinů, i když jindy byl mnohem útočnější. Rakouští landsmani se sešlí v září 2015 na Dni vlasti v Klosterneurburgu. A tam „sněmovali" pod mottem „Dne vlasti 2015: Před 100 lety genocida Arménů - před 70 lety sudetských Němců“. Takže z nás udělali genocidní zločince. Pod tím mottem vystupovali i někteří rakouští ústavní činitelé. Žádný z nich se neohradil. Snad zbývá dodat, že na uvedených akcích sudetů byli i naši diplomaté. Myslíte, že protestovali? Nikoliv. Mlčeli, protestního hlásku nevydali. Na některých podobných akcích dokonce popřáli hodně zdaru, nechť se dílo podaří.  

 

Pokud jste nereagovali diplomatickou cestou na výše uvedené protičeské, lživé výroky, dělající z nás zločince proti lidskosti, válečné a genocidní zločince, a s jejich autory nadto jste přátelsky jednali, vyměňovali  si zdvořilosti, považujete je za přátele, spojence, pak je otázkou, zda ČR má českou vládu a českého ministra zahraničních věcí.

 

Žádost o odpověď na otázky: Kdy budete protestovat proti výše uvedeným výrokům diplomatickou cestou? Proč naši diplomaté musí být na akcích sudetů, ač se k protičeským útokům hned na místě nevyjadřují?

 

S pozdravem

Ing. Pavel Rejf, CSc.

 

 

Na vědomí:

Kancelář prezidenta ČR

Petiční výbor Poslanecké sněmovny PČR