Amerika chce být první ale Německo druhé být nehodlá

Pan Martin Jonáš ve svém článkuDuel Trump - Merkelová začal“ nás se snaží navést na německou stranu dokonce i poukazem na to, že v tomto případě jde i o výplatní pásky Čechů. Všichni však víme, že platy zaměstnanců německých firem v ČR jsou zlomkem německých platů. Takže když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

 

Jak to bylo v naší minulosti ve XX. století. Zatímco nás říš rakouská chtělo po vítězné válce zadupat do země, Čechy germanizovat, za velkou louží české hlasy o rovnoprávnosti našeho národa, o obnovení našeho samostatného státu nacházely postupem první světové války stále pozornější americké publikum.

 

Na frontách tehdejší války museli Češi bojovat na straně těch, kteří o našich národních a státních zájmech nechtěli nic slyšet, Rakouska-Uherska a Německa. Ale brzy se v zákopech objevili i čeští legionáři, kteří bojovali proto mocnostem minulosti. Amerika to byla, co poskytla protiněmeckým spojencům významnou podporu, takže Němci říšští a ti rakouští prohráli. Československo se stalo skutečností. Na Hradě sídlil náš prezident, T.G. Masaryk, který s E. Benešem, M. R. Štefánkem a legiemi se zasloužili o naší státnost.

 

Uplynulo od té doby méně než 20 let a opět Němci šli do války, že nejdříve si podrobí Evropu a nakonec i celý svět, v němž německý národ bude tím panským. Slované budou za otroky, pokud je němečtí pánové vůbec nechají žít. Židé měli být zcela vyhlazeni.

 

A opět to byla Amerika, která zlomila moc nacismu a japonského fašismu, tentokrát však za mocné spoluúčasti Sovětského svazu, a přinesla společně se sovětskými vojsky svobodu Němci okupovaným národům, které byly určeny k likvidaci. A opět Československo bylo svobodné.

 

V současnosti je to opět Německo, které zasahuje do našich vnitřních záležitostí a ekonomicky z nás dělá svůj přívěsek. Jsme německou kolonii nebo protektorátem, ptají se mnozí. Máme však i takové ústavní činitele a politiky, kteří mluví o tom, že bychom se měli stát 17. zemí Spolkové republiky Německo. Německá nadvláda nad námi, jíž někteří naši germanofilové zabalují do hávu té nejlepší česko-německé spolupráce, již přesáhla své meze.

 

M. Roth, náměstek ministra zahraničních věcí SRN, mluvil o vedoucí roli Německa v Evropě, a následně několik měsíců poté, pan B. Posselt reklamovaL pro Evropu vedoucí roli ve světě. Ale to už tady bylo, jak jsme si uvedli. Němci vždy dostali na zadek. Naše místo je geopoliticky na straně spojenců, kde bojovali i naši dědové a otcové proti Germánům. Do této fronty náleží i Rusové. Se spojenci a s  Boží pomocí jistě bude možné některé Němce, snad i velkou část z nich přesvědčit, aby ustoupili od svých světovládných snů a ti, kteří by snad do dalšího válečného dobrodružství přesto šli, pak by sklidili to, co si zaslouží.

 

Naše místo není na straně Německa, ale v řadách spojenců! Pravdivost tohoto zkušenostního tvrzení dokládají přepočetné hroby Slovanů, na nichž část Německa byla a je vybudovaná. Těžký úděl Lužických Srbů, kteří v současnosti bojují o svou existenci, nám dále potvrzuje naše historické zkušenosti.

J. Skalský.

 

 

 

 

 

 

Půjde i o výplatní pásky Čechů

Martin Jonáš

 

Duel Trump - Merkelová začal.

Očekávání tak velká, že je bude těžké nezklamat. Hned po vítězství Donalda Trumpa otiskl New York Times rozsáhlý text, jehož titulek hlásá: Z Angely Merkelové se má stát poslední pilíř liberálního Západu. Část amerických novinářů by v německé kancléřce ráda viděla protiváhu Donalda Trumpa a také jednoho z posledních světových státníků, který se nebojí postavit za hodnoty, jež se v ústech jiných mění v nadávku: lidská práva, evropská integrace, volný světový obchod.


První dny Donalda Trumpa v Bílém domě popřely proroctví, podle nichž se zlobivé dítě americké politiky mělo pod tíhou úřadu automaticky zklidnit. Zběsilé tempo, s jakým nová administrativa vysílá do světa další a další teatrálně razantní exekutivní příkazy, jen zesiluje naděje liberálů, které se upínají k pracovnám německého kancléřství.


Kdo není doma prorokem


Ve zběsilém tempu pracují i německé listy, které produkují jeden za druhým komentáře na stejné téma. Charakteristicky projevují pro vůdčí roli Angely Merkelové ve světové aréně méně nadšení. Upozorňují na to, že kancléřku v příštích měsících pohltí domácí předvolební kampaň, ve které navíc dosavadní suverénní politický buldozer nemá nic jisté.


Mezi komentáři velkých německých novin se mísí dvojí nálada: odhodlání a jen zčásti skrývané zděšení. Trumpova rétorika dává tušit, že se chystá střet, ve kterém půjde o přežití Německa tak, jak ho známe.

 

Export, export, export

Mohl to být varovný výstřel, ale možná také první výstřel nové války.


Podle Trumpa Německo manipuluje s měnou. Uměle podhodnocuje hodnotu eura, aby zlevnilo své výrobky na světovém trhu. Ve výsledku dusí americkou konkurenci a Američany připravuje o pracovní místa. Podobně bez obalu zaútočil na Berlín Trumpův hospodářský poradce Peter Navarro.

Seznam Zprávy