Americký analytik - Ukrajina se ocitne v pasti díky rozhodnutí Putina

 

 11.9.2017     Putin posoudil s Merkelovou zavedení mírových sil. Jeden z nejvlivnějších amerických analytiků, ředitel Centra pro vojenskopolitické analýzy na Hudson Institute ve Washingtonu, Richard Weitz, referoval ukrajinským novinářům o možnostech řešení situace v Donbasu a vyhrávající politice ruského prezidenta Vladimira Putina, kterou provádí s cílem vyřešit konflikt na východě Ukrajiny. Informuje o tom vydání „Apostrof“.

Rusko souhlasilo se zavedením mírových sil OSN na Donbasu, které si přál prezident Ukrajiny Petr Porošenko, ale pouze za určitých podmínek:

Za prvé, řeč je o přijetí mírových sil pouze na demarkační linii.

Za druhé, Kyjev musí přijmout politickou část Minských dohod.

V tomto případě Ukrajina bude muset jednat se samovyhlášenými republikami Donbasu, uvedl Weitz. A pokud to Kyjev odmítne učinit před očima celého světa, ukrajinské vedení se ocitne ve slepé uličce, řekl expert. Putin předchází ukrajinské vládní tahy, aby nemohly být učiněny, dodal.

Kromě toho má Rusko právo veta proti všem usnesením Rady bezpečnosti, stejně jako právo blokovat rozhodnutí OBSE, řekl americký analytik. Proto způsoby, jak veto obejít neexistuje, řekl. Podle Weitze je pro síly USA a NATO teoreticky možné vstoupit na území DLR a LLR , ale Rusko nedovolí, aby to realizovaly v praxi.

Existuje názor, že Spojené státy se mohou pokusit bránit své zájmy prostřednictvím tlaku na Ruskou federaci dodáváním zbraní Ukrajině, nebo poskytnutím jí nějakého statusu v NATO, říká Weitz. Nicméně se jedná o velmi kontroverzní téma, řekl a dodal, že je mnohem snazší dosáhnout kompromisu s Ruskem. Zejména administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa dosud není rozhodnuta, jakým způsobem se vydat, řekl expert. Chytrou realizací svých rozhodnutí ruský vůdce nezanechává Ukrajině jiné varianty. Tyto „pasti“ jí nedovolí, aby pokračovala v boji v Donbasu, zdůraznil Weitz. Podle analytika lze takové akce prezidenta Ruska nazvat geniálními.

Na základě výroků amerického analytika je zřejmé, že i ve Spojených státech přiznávají, že je to chytré Putinovo řešení, který na „šachovnici“ Donbasu dává Porošenkovi šach a mat. Co v této situaci podnikne vedení Ukrajiny, ukáže až čas.

https://inforeactor.ru/101207-amerikanskii-analitik-ukraina-okazhetsya-v-lovushke-blagodarya-resheniyam-putina

Přeložil Ing. P. Rejf