Americké drancování afghánských nerostných zdrojů

Stephen Lendman, Global Research

 

Nekonečná agrese USA v Afghánistánu nemá nic společného s bojem proti terorismu (Amerika ho podporuje), vše se týká kontroly země, jejího využití pro ropovody a plynovody, částečného obklíčení Ruska a Číny americkými vojenskými základnami a drancování ohromného afghánského nerostného bohatství – pravděpodobně v hodnotě bilionů dolarů, po němž prahnou korporátní predátoři.

Jedná se o baryt, uhlí, kobalt, měď, zlato, železnou rudu, olovo, obrovské množství vysoce ceněného lithia a dalších vzácných kovů, které jsou životně důležité pro špičkové technické výrobky, zemní plyn, ropu, drahokamy a polodrahokamy, sůl, síru, mastek, zinek, kromě dalších minerálů.

Země je zdrojem pokladů, což je hlavním důvodem, proč je okupace trvalá, neoprávněně odůvodňovaná válkou, jejímž cílem není vyhrát, nýbrž jí nekonečně vést.

Ve čtvrtek se Trump setkal s Amerikou instalovaným loutkovým prezidentem Ashrafem Ghanim, aby diskutovali o rozvoji afghánských zdrojů, což v kódovaném jazyce znamená drancování americkými korporátními predátory.

Prohlášení Bílého domu říká:

„(oni) diskutovali o otázkách hospodářského rozvoje, včetně toho, jak mohou americké firmy pomoci rychle rozvíjet afghánské výjimečné nerostné bohatství.“

„Shodli se na tom, že takové iniciativy by mohly pomoci americkým společnostem vyvíjet materiály, rozhodující pro národní bezpečnost při růstu afghánské ekonomiky a vytvářet nová pracovní místa v obou zemích a uhradit tím Spojeným státům některé náklady na pomoc tomu, aby se Afghánci mohli stát více soběstačnými.“

Překlad: Ghani odsouhlasil nechat americké predátory drancovat jeho zemi, což pomůže americkému hospodářství, nikoliv afghánskému. Neudělal nic pro zlepšení života svého lidu, namísto toho jej zneužil.

Kdykoliv Ghani odmítne, bude odstraněn a nahrazen ochotnější loutkou, v souladu s pravidly fungování imperialismu.

Plán nemá nic společného s vyčerpáváním nákladů na velkou válku, jde jen o obohacení amerických korporátních dravců, spolu s ovládnutím afgánského nerostného bohatství.

Před útoky 9/11 se představitelé Talibánu v Houstonu setkali s americkým ropným gigantem Unocal kvůli výstavbě Transafghánského plynovodu.

Americký Silk Road Strategy Act z roku 1999 se zaměřil na rozvoj obchodních příležitostí USA v regionu, společně s podkopáním, destabilizací a izolací Ruska, Číny a Íránu. Šlo o velkou hru o životně důležité zdroje v této v této strategické části světa.

Clintonova administrativa v roce 1999 jednání s činiteli Talibánu přerušila, aby později opět neúspěšně v rozhovorech pokračovali Bush/Cheney.

Zbytek je, jak se říká, historie. Následovalo 11. září, o čtyři týdny později napadení Afghánistánu. Válka byla přitom plánována už měsíce předem.

Dalším důvodem jejího zahájení bylo oživení produkce opia, která byla z velké části vymýcena Talibánem. Opium je vedle organizovaného zločinu klíčovým zdrojem příjmů CIA, západních bank a dalších finančních zájmů.

Věci nejsou ve skutečnosti takové, jak jsou nám předkládány. Veřejnosti se neříká pravda o bin Ládinovi, za živa pomocníkovi CIA, ještě před tím, než zemřel na nemoc v prosinci 2001. Neříká se pravda o teroristických útocích 9/11, matce všech falešných vlajek i důvodech proč Amerika na jejich základě začala válku proti lidskosti, zahájenou v Afghánistánu po znásilnění Jugoslávie Clintonovou administrativou.

Trump pokračuje v tom, co jeho předchůdci začali, vystupňováním zděděných válek, vyhrožováním Severní Koreji pravděpodobně katastrofickou válkou, pokud by byla zahájena. Na seznamu cílů je Írán, možná Rusko a následuje Čína.

Dnes je nejhorší doba ve světových dějinách, věci se zhoršují, nikoliv zlepšují.

Jestřábí generálové, řídící budoucí americké války, ohrožují přežití lidstva strašidelnou hrozbou jaderné války a scénářem soudného dne, pokud jí začnou.

Překlad Messin

 

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/us-to-plunder-afghanistans-mineral-riches/5610332