Americká politika americkýma očima

 

Rozšíření Severoatlantického paktu je provokace. Spojeným státům americkým docházejí strategické suroviny a jedinou zemí, která je schopna se bránit tlaku USA, je Rusko, řekl mj. na besedě Klubu mezinárodní politiky ve spolupráci s Klubem společenských věd v Praze americký novinář žijící v České republice Erik Best

 

»Zůstávám hrdým Američanem, ale to neznamená, že nevidím problémy,« zdůraznil, když značně kriticky popsal počínání státní administrativy své vlasti. V rozhledu mu možná pomáhá právě to, že se na americkou politiku dívá zvnějšku, ze střední Evropy, kde nalezl svůj domov, založil rodinu a pracuje. A také, že sleduje nejen americká média. Z Prahy má, i díky svým jazykovým znalostem, »výhled« na západ i na východ.

Best považuje základní parametry politiky obou stran, jež se v USA střídají u moci, Demokratické a Republikánské, za velice podobné. Říká se prý také, že se jedná o jednu stranu se dvěma frakcemi.

Současná situace ve světě je dle něho unikátní, protože se »vše děje zároveň - války, krize, rozpad státní moci...« Spojeným státům docházejí zdroje, a to je evidentní důvod jejich nervozity, z níž mnohé pochází, včetně rozdmýchávání chaosu. »Co bude dál? Z další krize vyjde posilněna jen jediná mocnost, Čína, do které ostatně USA vyvezly mnoho technologu,« je přesvědčen Best, podle něhož je v Asii vyšší přirozená inteligence obyvatel než v Americe.

Rasismus navždy?

Bestovi rodinní předci vlastnili v dobách otroctví otroky, rod pochází ze Severní Karolíny. Sám je ze sedmi dětí lékaře, který vedl své potomky k humanismu. Názory na různé události, domácí i světové, má Erik Best ve srovnání se sourozenci rozdílné. »S otroky jsme (USA) sice krátkodobě získali, ale rasové problémy jsou u nás navždy. A není žádná snaha tyto problémy zmírnit,« uvedl v odpovědi na otázku ohledně neustávajících rasových střetů v jeho zemi. To samé platí i o masové migraci. »Krátkodobě funguje, ale dlouhodobě je to zničující politika.«

Best byl kritický i ke svým krajanům, kteří se nacházejí pod silným vlivem propagandy, jež se na ně valí z médií. »Vy si stěžujete na Českou televizi, ale americké televize jsou ještě horší. Americké zpravodajství - to je jedna manipulativní zpráva za druhou,« vysvětlil posluchačům ve velkém sále budovy Politických vězňů 9 v Praze. Proto také běžní Američané věří tomu, co se jim v televizi předkládá, ztotožňují se, že »je ta naše demokracie nejlepší. My víme, že náš způsob je lepší než jinde ve světě, protože přežil. Proto ho prosazujeme i jinde, a je to tak správné« - tak uvažuje běžný Američan.

 

Vedeme války, a nevíme kolik

Takže i souhlas s americkým vedením válek, na nichž někdo vydělává, je mezi běžnou americkou populací značný. »Pokud se nestanete součástí mezinárodní komunity, jakou my chceme, tak vás budeme bombardoval - takto pracuje americká zahraniční politika. Best v jedné z odpovědí na četné dotazy z publika zavtipkoval, že »vedeme války, a nevíme kolik«. Ostatně, i Česká republika se účastní války, a to v Afghánistánu. Tato válka je nejdelším »naším« válečným konfliktem, když to budeme počítat od roku 1648, sdělil Best nám Čechům svůj postřeh.

Na otázku zpravodajky Haló novin, zda američtí občané vnímají hrozbu válečného konfliktu se stejnými obavami jako Středoevropané, resp. Evropané, kteří si ve 20. století prošli peklem dvou zničujících světových válek, odpověděl, že film Zachraňte vojína Ryana je ukázkou toho, jak druhou světovou válku vnímají Američané. Best chápe rozšiřování NATO na východ a aktivity Severoatlantického paktu jako provokaci, vždyť válka je nejlepší způsob, jak »řešit« problémy...

Na závěr zazněla provokativní otázka, zdali možno opět očekávat angažmá amerického velvyslanectví v prezidentských volbách u nás. Ta zůstala bez jasné odpovědi amerického hosta, následoval jen bonmot, že »vlivný pan Ronald Lauder (majitel TV Nova) velmi chválil Miloše Zemana (v New Yorku při předávání ocenění Amerického židovského fondu) a říkal , více takových vůdců ‘«.    

(mh), Haló noviny, 3.10.2017, str. 2

Přišlo e-mailem