Advokátka rájeckých restituentů vyvolává dojem „neněmectví knížete“.Neúspěšně

 

Advokátka restituentů rájeckého panství z  I. ČSR a protektorátu se neustále pokouší prolomit dekretální řízení o rájeckém knížeti z poválečné doby. Nejdříve se pokusila prolomit dekretální řízení tzv.určovací žalobou na neplatnost přihlášky knížete k říši. Neuspěla ani u Městského soudu v Praze, ani u Nejvyššího správního soudu v Brně, ani u Ústavního soudu. Vše zamítnuto.

 

Naproti tomu uspěla u tzv.osobnostních soudů proti odpůrcům restituce, kdy soudy - až na jeden jediný, osvícený Vrchní soud Olomouc - uznaly, že kníže údajně byl vystaven jakémusi blíže neurčenému nátlaku na podpis k říši.

Nedávno advokátka opět tvrdila toto :  "Sami okupanti na něj nikdy nepohlíželi jako na Němce. Máme na to důkazy a pokud žijeme v právním státě, tak by se tím měl někdo zabývat".

(Právo, 22.4.2016,str.3.)

 

Odbojáři mají na tvrzení  madam advokátky knížete naprosto jiný názor.

Odkazujeme na vyšetřovací spisy vyšetřovatelů státu z let 1945-1946, a to na protokol 5 komisařů MNV Rájec, na vyšetřovací spis Zemského národního výboru v Brně, a na vyšetřovací spisy Ministerstva vnitra ČSR o šamotce a elektrárně knížete z roku 1946.

A klademe otázky.   

Za první, jak Němci nenahlíželi na knížete jako na Němce, když je faktem, že již za I. ČSR v letech 1929-1930 při úředním sčítání lidu se přihlásil nikým neovlivňován, jak praví ZNV Brno, za Němce a až do roku 1939 to nezměnil?  To paní advokátka obviní ZNV Brno ze lži?

Za druhé, proč kníže nadržoval germanizaci svých podniků, jak praví vyšetřovatelé ministerstva vnitra ČSR při šetření šamotky? To si rovněž vyšetřovatelé vymyslili?

Za třetí,proč kníže dával na winterhilfe wehrmachtu obrovskou peněžní částku, podle komisařů Rájce 40 tisíc korun, což byla tehdy cena malé usedlosti? Proč podle očitého svědka z Holštejna nosil odznak s hákovým křížem, jenž se za takové dary uděloval?

Za čtvrté,proč kníže podle komisařů byl platícím členem tří nacistických organizací DAF, NSRKB a BDO ?

Za čtvrté, kdo a kdy nutil osobně podepsat němectví kněžnu a starší dceru?

Za páté, kdo nutil kněžnu přijmout říšsko německý řád Mutterkreuz (Ehrenkreuz der Deutschen Mutter III.stupně) za čtyři germánské děti?

Za šesté, kdo nutil knížete využívat všechny výhody tzv.Reichshilfe (říšské pomoci) za Muttekreuz kněžny (zvláštní příděly šatstva, obuvi, potravin! a zvláštní úvěry v bankách!),jak doložili komisaři Rájce, když nebyl spolehlivý Němec oddaný reichu??

Za sedmé, kdo uděloval kněžně tento řád, privilegium německé matky? Blockleiter NSDAP a jejich vysoký zaměstnanec Tugemann ("kterého téměř neznali"), náměstek rájeckého starosty pro místní Němce, na říšský svátek matek 18. května 1941? To je také podle advokátky důkaz německé nespolehlivosti.

Za osmé,kdo provdal svou dceru Idu, nynější restituentku, za válečníka wehrmachtu Waffen SS von Schoellera. Na svatbě za účastni nacistů, jmenovaného Tugemanna, spojeneckého vojáka, a dokonce za účasti sturmbannführera SS?? To byla rovněž svatba nespolehlivých říši neoddaných Němců??

To otec protestoval a nedal svolení, když na svatebním oznámení a v oddacím listu vidíme něco jiného?

Za deváté, proč při vyšetřování knížete MNV Rájec prohlásil předseda vyšetřovací komise, že poměr knížete k české věci byl odmítavý a nepřístupný a poukazoval na jeho členství v německých organizacích?

Za desáté, proč na schůzi MNV šetřící knížete zazněly hlasy "Nikomu za války nepomohli a proto všichni patří ven!"

Za jedenácté, proč zástupci závodních rad knížecích podniků naznali, že všechny podpory českých dětí v Rájci byly za okupace zastaveny?

Za dvanácté, proč byl kníže zbaven v Rájci čestného občanství města? Pro němectví a kolaboraci nebo něco jiného?

 

Mohli bychom v otázkách pokračovat, a žádnou by nám madam advokátka nemohla vyvrátit! Proto trváme na prohlášení našich dvou významných členů ČSBS z roku 2005, podaných vládě, parlamentu, i Ústavnímu soudu:

 

"Hugo Salm nar.14.10.1893 byl Němec, přihlásil se k Velkoněmecké říši a jako Němec se vždy choval. Za protektorátu zaměstnával ve vedoucích funkcích jen říšské Němce a nacisty. Nikdy nevystoupil jako antifašista a také se nikdy nezúčastnil boje proti německé okupaci a okupantům. Vlivem počtu německých a nacistických úředníků pracujících v Rájci na velkostatku p.Salma se město Rájec pod Salmovým úředníkem Tugemanem stalo opěrným bodem nacistů na bývalém okrese Boskovice.

Všechny základní organizace ČSBS okresu Blansko toto stanovisko potvrzují. Není nám znám ani jeden případ, kdy by Salm nebo jeho rodina pomohli někomu z těch nebo jejich rodinám,kteří byli popraveni,pronásledováni nebo vězněni.

Majetek rodiny Salmových byl proto v souladu s právem převeden do vlastnictví republiky".

 

Podepsáni Mgr.Karel Klemsa, místopředseda OV ČSBS a JUDr. Alois Skoupý, předseda OV ČSBS.

 

My se jako pozůstalí a odbojáři ztotožňujeme s tímto prohlášením našich zesnulých představitelů Česého svazu bojovníku za svobodu v Boskovicích. Madam akvokátka proti těmto poznatků nemůže postavit nic jiného než pochybný soubor listin z protektorátní kanceláře dr.Háchy a prvotní nacistické reporty, které popřel další vývoj osoby rájeckého knížete.

 

Za ČSBS Boskovice,

dr.Jiří Jaroš Nickelli, předseda HDK OV ČSBS