Ad Cikánský pracovní tábor v Letech

4. 1. 2018

 

Roky bojuji na stránkách iReportera za to, aby veřejnorávni média, nyní vlastně média veřejné služby, nepoužívala spojení slov koncentrační tábor v Letech u Pisku (ev. v Kunštátu u Hodonína). Navic s konstatováním, že jej zřídila protektorátní vláda. Nechci tuto vládu v žádném případě obhajovat, na to se necítím dostatečně fundovaný, ale je potřeba neznalým a mladým lidem říkat pravdu. Protektorátní vláda zřídila svym rozhodnutím pracovni tábor pro cikány a kočující osoby. Učinila tak na příkaz nacistů, kteří takový způsob života ve třetí říši nepovolovali. Dnes se můžeme jen domýšlet, co by Němci podnikli, kdyby jejich příkaz české vládě nebyl vládou splněn. A tak byly zřízeny cikánské pracovní tábory v Letech u Pisku a v Kunštátě na Moravě. Osmistránkový dokument k této problematice se vám otevře po dvojím kliknutí na následující odkaz:

 

https://www.ireporter.cz/wp-content/uploads/2018/01/Cikansky-pracovni-tabor-v-Letech.pdf

 

Seriózní materiál je nezpochybnitelným dokumentem. Škoda, že se jím neřídí redaktoři výše uvedených médií. Když slyším, že koncentrační tábor v Letech bude mít nyní památník a že jej zaplatíme z našich daní, tak je mi na zvraceni. Češi nikdy nebyli zřizovateli ani provozovateli žádného koncentračního tábora, ti kdož tento výraz používají, nás staví na roveň nacistických okupantů. To je vyloženě protivlastenecký a zrádcovský postoj, který si zaslouží veřejného odsouzení. Proč například nepožádali pánové Herman a Bělobrádek své sudetoněmecké kamarády o úhradu nákladů, když tak často a nadšeně jezdili se zdravicemi na jejich srazy? Proč nepřispěje třeba pan poslanec Karel Schwarzenberg, jeden z českých restitučních miliardářů, jehož rodina využívala vězňů letského tábora na lesní práce v jejich lesích. Otázek se naskýtá víc, mnohem víc. Jistě si některé položíte i vy po přečtení textu.

Na snímku v záhlaví textu je pohled na vepřín v Letech u Písku. Bude za necelou půlmiliardu korun vykoupen a zbourán. Odstranění ekologické zátěže po vepřínu budeme rovněž hradit z veřejných prostředků. Po asanaci potečou další stovky milionů korun na vybudování památníku. Foto Slavomír Kubeš.